در بسیاری از موارد مشاهده میشود که بعد از حکم صادر شده دادگاه،شاکی به دنبال راه حل قانونی میگردد تا با بیان شکایتش از رای صادر شده جدید،باعث شود تا دادگاه به رای قطعی سابق خود بازگردد.اعاده دادرسی یک روش قانونی محسوب میشود و هدف اصلی قانونگذار از ارائه این روش در آن است که در جامعه حق تمامی افراد حفظ شود و عدالت نیز در تمامی ابعاد جامعه را فرا گیرد و هیچ گونه خطا و اشتباهی در دستگاه قضایی باعث ضایع شدن حقوق افراد نشود.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مسئله حقوقی درباره اعتراض به حکم دادگاه (اعاده ی دادرسی) می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
هنگامی که افراد برای احقاق حقوق خود اعاده دادرسی می کنند،روند قضایی و پیگیری پرونده مجددا به جریان می افتد ورای دادگاه در مدت زمانی معین صادر خواهد شد.
همانطور که مشاهده میکنید در قانون کشور ما،برای جلوگیری از بروز هرگونه خطایی راه حلی قانونی پیش پای مردم قرار داده شده است اما بسیاری از مردم ممکن اس مدعی ان باشند که حقوق آنان در برخی از مسائل نادیده گرفته شده است،این موضوع از عدم آگاهی و کمبود اطلاعات حقوقی نشات می گیرد،چیزی که مسلم است آن است که در تمامی جوامع همه ی مردم از تمامی قوانین آگاه می باشد و باید به دنبال یک راه حل مناسب برای آگاهی از مسائلی همچون اعاده دادرسی بگردند،مهمترین و بهترین راه حل آن است که انسان برای کسب اطلاعات به متخصصان مشاوره حقوقی مراجعه کنند تا در کوتاهترین زمان بهترین نتیجه را کسب کنند.
تقسیم بندی انواع ارائه اعاده دادرسی
با استناد به ماده 432 قانون آیین دادرسی مدنی میتوان گفت که ارائه اعاده دادرسی از طرق زیر به محضر دادگاه امکان پذیر میباشد:
1.اگر متقاضی اعاده دادرسی به طور مستقل آن را درخواست کند، این درخواست، اعاده دادرسی اصلی محسوب میشود. یعنی چنانچه بدون اینکه دعوایی در جریان رسیدگی باشد، یکی از طرفین حکمی که سابقا صادر شده است، درخواستی را به عنوان اعاده دادرسی مطرح کند، این درخواست، اعاده دادرسی اصلی خواهد بود که باید ضمن دادخواست به دادگاه صلاحیتدار تقدیم شود.
2.در مقابل اعاده دادرسی اصلی، اعاده دادرسی طاری قرار دارد که در بند ب همان ماده به آن اشاره شده است. اعاده دادرسی طاری در ضمن دادرسی مطرح میشود؛ این در حالی است که در اعاده دادرسی اصلی پروندهای در حال رسیدگی نیست تا ضمن آن اعاده دادرسی مطرح شود.
بررسی جهات ارائه درخواست اعاده دادرسی
موضوعی که در مورد اعاده ی دادرسی مسلم استان است که این موضوع دارای پیامد های مهمی است که یکی از آنها مخدوش شدن استحکام احکام صادره از دادگاه ها است. این تصور اشتباه را کنار بگذارید که هرکسی میتواند به راحتی وبدون هیچ دلیل و مدرکی از روش قانونی اعاده دادرسی استفاده کند،چرا که از قبل این موضوع پیش بینی شده است و در قانون به طور کامل جهات و دلایلی که میتوان از آنها برای ارائه اعاده دادرسی استفاده کرد،ذکر شده است.
در ماده 436 قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت جهات اعاده دادرسی که به ترتیب زیر ذکر شده است:
1- موضوع حکم، مورد ادعای خواهان نبوده باشد. به عنوان مثال، خواهان از دادگاه، صدور حکم تخلیه را تقاضا کند و دادگاه علاوه بر صدور حکم تخلیه، حکم به پرداخت اجرتالمثل صادر کند.
2- حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد. مانند اینکه خواسته خواهان 10 میلیون تومان است اما دادگاه بر اساس نظر کارشناس حکم به پرداخت 15 میلیون تومان خسارت داده است. این جهت اعاده دادرسی در مواردی قابل تحقق است که خواسته پول رایج ایران، پول خارجی یا مالی کلی باشد. (مانند صد تن گندم یا سکه طلا) ارایه حکم مورد درخواست اعاده دادرسی دلیل تحقق این جهت اعاده دادرسی است.
3- وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا به مواد متضاد باشد. مثلاً دادگاه شرط ضمن عقد را نامشروع دانسته و در عین حال با استناد به ماده 237 قانون مدنی، خوانده را ملزم به انجام آن شرط کرده است.
4- حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلاً توسط همان دادگاه صادر شده است، متضاد باشد؛ بدون آن که سبب قانونی موجب این مغایرت باشد.
5- طرف مقابل درخواستکننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده که در حکم دادگاه موثر بوده است. حیله و تقلب میتواند مصادیق متعددی داشته باشد. مانند اینکه خواهان کاری کند که شخصی غیر از خوانده به عنوان خوانده در دادگاه حاضر شود و برخلاف واقع به صحت ادعاهای خواهان اقرار کند.
6- حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم، جعلی بودن آنها ثابت شده باشد.
7- پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست میآید که دلیل حقانیت درخواستکننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یادشده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است.
چگونگی رسیدگی به دادخواست اعاده دادرسی
پس از آنکه اعاده دادرسی توسط شاکی به محضر دادگاه ارائه میشود،دادگاه به طور کامل دادخواست را بررسی میکند وجهات ارائه ی آن را با قانون آیین دادرسی مدنی تطبیق میدهد،در صورت عدم تطبیق اعاده دادرسی با مواردی که در قانون ذکر شده است این دادخواست در محضر مقام قانونی مورد تایید نخواهد بود.
اگر دادگاه مطابقت اعاده ی دادرسی را با قانون تایید کند موضوع را صورتجلسه میکند و از همین طریق نیز در مرحله بعد حکم قبولی اعاده دادرسی را صادر میکند.
پس از صدور قرار قبولی،موضوع پرونده صورتجلسه میشود و دادگاه مربوطه تعیین وقت برای رسیدگی و نسخه دوم دادخواست را به طرف مقابل شاکی پرونده ارسال خواهد کرد.
مرجع صالح برای رسیدگی به اعاده دادرسی
بر اساس ماده 432 قانون آیین دادرسی مدنی، مرجع صلاحیتدار در رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی دادگاهی است که حکم قطعی را صادر کرده است. بنابراین اگر دادگاه بدوی حکم قطعی را صادر کرده باشد، همان دادگاه مرجع صالح برای رسیدگی به درخواست اعاده دادرسی است و در صورت قبول این درخواست به استناد تبصره ذیل ماده 435 قانون آیین دادرسی مدنی، رسیدگی ماهوی کرده و حکم مقتضی صادر میکند. حکم صادره توسط این دادگاه نیز طبق مقررات قابل تجدیدنظرخواهی است.در صورتی که دادگاه تجدیدنظر حکم قطعی را صادر کرده باشد، این دادگاه مرجع صالح برای اعاده دادرسی خواهد بود و در صورت قبول درخواست اعاده دادرسی و انجام رسیدگیهای لازم، مبادرت به صدور رأی میکند که این رای قطعی خواهد بود. البته در صورتی که جهت درخواست اعاده دادرسی، مغایرت دو حکم صادره از دادگاه واحد باشد، دادخواست اعاده دادرسی به شعبه دادگاه صادرکننده حکم دوم تقدیم میشود.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مسئله حقوقی درباره اعتراض به حکم دادگاه (اعاده ی دادرسی) می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: