طلاق توافقی چیست؟
طلاق از مواردی است که تقریبا دیدگاه جامعه به آن مثبت نیست، ولی در برخی موارد می تواند راهگشا باشد. در این نوشتار قصد داریم در مورد طلاق توافقی توضیحاتی ارائه دهیم. طلاق توافقی همانطور که از نام آن پیدا است، از توافق میان زوج و زوجه حاصل می شود و می توان گفت تفاهم های انجام شده در میان زوجین در خصوص امر زوجیت است. در دادگاه خانواده این موارد بررسی می شوند و قاضی طبق آن به نظر دو طرف احترام گذاشته و رای صادر می کند. توافق میان زوجین برای طلاق می تواند شامل نفقه، مهریه، جهیزیه، حضانت فرزندان و ملاقات فرزندان باشد. زمانی که زوج و زوجه توافق های لازم در این مورد را انجام می دهند، دادگاه خانواده نیز طبق همان موارد، رای را صادر می کند. اگر زوجین خارج از این مسائل مشترکاتی داشته باشند، برای تعیین تکلیف آن ها باید از طریق دادگاه های دیگر عمل کنند. در ادامه در مورد این طلاق و شرایط مربوط به آن توضیحاتی ذکر خواهیم کرد.
مشاوره پیش از طلاق
مراکز غربالگری پس از اینکه دلایل طلاق توافقی زوجین را بررسی نمودند و اطلاعات آن ها را ثبت کردند، طرفین را به یکی از مراکز مشاوره معرفی می کنند. اصولا طبق قوانین تعیین شده، تعداد جلسات مشاوره بین 1 تا 5 جلسه است و مدت روز های آن حداقل 45 روز است. تعداد جلسات مشاوره به فاکتور هایی مانند شرایط زوجین بستگی و البته خود مرکز مشاوره نیز بستگی دارد. زمانی که طرفین اصرار به طلاق داشته باشند، مرکز برای زوج و زوجه گواهی عدم انصراف طلاق را صادر می کند. پس از اتمام جلسات مشاوره، دادخواست طرفین باید در دفاتر خدمات قضایی ثبت شود تا به دادگاه خانواده ارسال گردد. پیش از شروع جلسات مشاوره، یکی از زوجین می تواند به دیگری وکالت در طلاق داده که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شود و حضور یکی از آن ها یا وکیل طرفین کافی است. بعد از اینکه در دادگاه خانواده رای صادر شد، زوجین در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق، طلاق خود را ثبت می کنند.
رجوع به دفاتر ازدواج و طلاق بدون رای دادگاه جرم است
در نظر داشته باشید حتی در صورت طلاق توافقی و تفاهم های انجام شده میان طرفین، زوجین نمی توانند بدون رای دادگاه به دفاتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند. این کار صورت قانونی ندارد و اگر یکی از دفاتر ازدواج و طلاق، صیغه طلاق را بدون رای دادگاه جاری کند، مرتکب جرم شده است. اگر یکی از دفاتر ازدواج و طلاق، بدون داشتن رای دادگاه میان زوجین صیغه طلاق را جاری کند و یا طلاق آن ها را ثبت کند، نمی تواند به فعالیت خود ادامه دهد. این موضوع برای زمانی که حتی طرفین در خارج از کشور باشند نیز صدق می کند و در هر صورت موجب باطل شدن پروانه فعالیت دفاتر ازدواج و طلاق خواهد شد. در نتیجه باید گفت حتی در صورت توافق و تفاهم میان زوجین برای طلاق باید تمامی مراحل قانونی طی شود و زوج و زوجه باید طبق روند قانونی اقدام به این کار نمایند. در بسیاری از مراحل نیاز به حضور طرفین نیست و می توان کار را به وکیل سپرد.
چه مدارکی برای طلاق توافقی لازم است؟
برای اینکه یک طلاق توافقی صورت بگیرد، نیاز است که طرفین مدارک لازم را در مراحل مختلف ارائه دهند. از جمله مدارکی که برای این روند قانونی باید همراه طرفین باشد کارت ملی، شناسنامه و عقدنامه است. اگر زوجین عقدنامه را در دسترس نداشته باشند، باید به دفترخانه ای که در آن عقد را ثبت کرده اند، مراجعه و از عقدنامه رونوشت تهیه کنند. برای دادخواست اگر کارت ملی خود را گم کرده اید یا آن را در دسترس ندارید، دانستن شماره ملی کفایت می کند. البته در برخی مراحل داشتن کارت ملی الزامی است. اگر آن را گم کرده اید باید در دفاتر پیشخوان دولت اقدامات لازم را انجام دهید و رسید را در دست داشته باشید. با وجود مدارک و ثبت درخواست طلاق، این روند ممکن است بین 10 تا 20 روز کاری زمان لازم داشته باشد. البته تعیین زمان، قطعی نیست و از طرفی این کار برای وکیل قانونی نمی باشد و از دسته بندی جرم های انتظامی محسوب می شود
انواع طلاق
نکات مهم در طلاق های توافقی
از مهمترین نکاتی که در مورد طلاق توافقی وجود دارد، همانطور که اشاره شد مسائلی در مورد نفقه، مهریه، حضانت فرزندان و ... است. از جمله نکات مهم در این خصوص می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حضانت فرزندان یکی از مهمترین مواردی است که زوجین در مورد آن تصمیم گیری می کنند. این مورد به صورت شفاف باید ثبت شود. ملاقات فرزندان نیز از مواردی است که باید زوجین در مورد آن به تفاهم برسند.
- یکی دیگر از مواردی که پیش از طلاق توافقی باید مشخص شود، مهریه است. اگر زوجه مهریه را بذل کند باید در دفاتر اسناد رسمی ابراء نامه تنظیم شود. در ابراء مهریه زوجه می تواند تمامی یا بخشی از مهریه را ببخشد و ما بقی را مطالبه نماید. این موضوع نیز با تفاهم طرفین حاصل می شود.
- اگر زن و مرد اموال مشترکی داشته باشند، باید در این مورد توافقاتی انجام دهند که البته این موضوع نیز بستگی به طرفین دارد. این مورد به دادگاه خانواده مربوط نیست.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: