طلاق عبارتست از انحلال عقد نکاح دایم درکتب لغت برای واژه طلاق معانی متعددی ذکر شده است از جمله رهايي، آزاد كردن، ترك كردن، واگذاشتن، مفارقت و جدايي و طبق ماده 1139 قانون مدنی طلاق مخصوص عقد و نکاح دائم است و شامل عقد و نکاح موقت نمی شود زیرا عقد موقت با اتمام مدت آن یا بذل و بخشش مدت توسط شوهر پایان می یابد.
طلاق توافقی چیست ؟
طلاق توافقی همان طور که از نامش پیداست به این معناست که با توافق دو طرف، اقدام به طلاق میشود. در طلاقهای دیگر درخواست طلاق از دادگاه، به درخواست زوج یا زوجه است. اما در طلاق توافقی زن و شوهر قبل از مراجعه به دادگاه به این نتیجه میرسند که اتمام زندگی مشترک به صلاح آنها خواهد بود و هر دو دادخواست طلاق توافقی را به دادگاه خانواده ارائه کرده و قبل از مراجعه به دادگاه خانواده، تقاضای طلاق توافقی را در مرکز مشاوره خانواده مطرح میکنند.
فورم مدال درخواست تماس
بر اساس ماده ۲۵ قانون حمایت خانواده ، در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین میتوانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتدا در مراکز مذکور مطرح کنند. در صورت عـدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهایی به دادگاه منعکس میکند
پیشنهاد مطالعه:
مشاوره حقوقی طلاق توافقی
در طلاق توافقی، تمام موضوعات مربوط به زندگی مشترک مانند مهریه ، اجرت المثل زوجه ،جهزیه ، نفقه، حضانت فرزند و مسائلی از این دست، به توافق دو طرف حکم داده میشود؛ یعنی اینگونه نیست که برای مثال زوجه به دنبال این باشد که اثبات کند شوهر به او در چه مدتی نفقه نداده بلکه در این طلاق بنا بر توافق و رضایت دو طرف است مثلا می گویند نفقه فقط برای دو ماه آخر زندگی مقرر شود.
در حقیقت دو طرف باید تمام توافقات خود را در مورد این دست مسائل، در دادخواستی که میخواهند به دادگاه ارائه دهند، ذکر کنند یا در جلسه دادگاه ارائه دهند.
به هر حال بر اساس توافق طرفین، دادگاه در گواهی عدم امکان سازش یا همان حکم مربوط به طلاق توافقی، تکلیف جهیزیه، مهریه، نفقه زوجه، نفقه اطفال و جنین، اجرتالمثل زوجه، حضانت و نگهداری اطفال و نحوه ملاقات کودک با والدین را روشن میکند.
تفاوت طلاق توافقی و طلاق غیر توافقی چیست؟
اگر زن و شوهر قصد جدایی از یکدیگر را داشته باشند و در خصوص همه موارد اعم از مهریه، نفقه، حضانت و سایر امور مربوط به زوجیت هم توافق کرده باشند، در این صورت با اخذ گواهی عدم سازش از مراکز مشاوره خانواده و مراجعه به دادگاه ، قاضی با لحاظ توافقات صورتگرفته و بدون رسیدگی ماهوی به این موضوعات، حکم طلاق را صادر میکند که به این نوع از طلاق، در بین عموم طلاق توافقی میگویند اما اگر زن و شوهر در اصل طلاق توافق نداشته باشند و یا در سایر موارد اختلاف نظر داشته باشند، در این صورت دادگاه باید هم به دعوای طلاق رسیدگی کند و هم اختلافات را حل و فصل کند و به این نوع طلاق ، طلاق غیر توافقی می گویند.
در طلاق توافقی موارد اختلافی وجود ندارد و طرفین طبق توافقنامه تکلیف مهریه، نفقه ،جهزیه ، اجرت المثل زوجه ، حضانت فرزندان را روشن نموده اند و در اصل این طلاق برپایه ی توافق طرفین است.
فورم مدال درخواست تماس
گام اول برای طلاق توافقی ؟
از زمانی که زن و شوهر با یکدیگر برای طلاق توافق میکنند، باید ابتدا در سامانه تصمیم سازمان بهزیستی به آدرس www.zaman.behzisti.net ثبت نام کنند و سپس با مراجعه حضوری مراحل مشاوره قبل از طلاق را به صورت اجباری در مراکز غربالگری بهزیستی بگذرانند.
طبق ماده ۲۵ قانون حمایت خانواده مصوب 1391
درصورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند، دادگاه باید موضوع را به مرکز مشاوره خانواده ارجاع دهد. در این موارد طرفین میتوانند تقاضای طلاق توافقی را از ابتداء در مراکز مذکور مطرح کنند.
در صورت عـدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با مشخص کردن موارد توافق جهت اتخاذ تصمیم نهائی به دادگاه منعکس میکند.
اما از آذر ماه سال 97 روند اجرای این ماده قانون حمایت از خانواده دستخوش تغییراتی شد و دفاتر خدمات الکترونیک قضایی از ابتدای آذر 97، فقط مواردی از طلاق توافقی را ثبت میکنند که مراکز مشاوره خانواده بهزیستی، گواهی عدم انصراف از طلاق را صادر کرده باشند.
حسب توافق حاصله میان دادگستری کل استان تهران و اداره کل بهزیستی در خصوص اجرای مفاد ماده 25 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 از تاریخ 1/9/1397 ، ثبت دادخواست طلاق توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی؛ الزاماً با تسلیم گواهی عدم انصراف از طلاق، صادر شده از سوی مراکز مشاوره خانواده بهزیستی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی میسرمی باشد و اگر زن و شوهر به مشاوره قبل از طلاق مراجعه نکنند درخواست طلاق آنان در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نخواهد شد و به دادگاه نیز ارسال نخواهد شد پس بر اساس قانون ثبت نام در سامانه تصمیم و حضور در جلسات مشاوره جنبه اجبار و الزام قانونی دارد .
فورم مدال درخواست تماس
بر این اساس در گام اول برای ثبت طلاق توافقی باید 2 عمل را انجام داد :
- ثبت نام در سامانه مداخله در بحران طلاق (سامانه تصمیم) به نشانی اینترنتی zaman.behzisti.net و دریافت اطلاعات مورد نیاز، از جمله زمان مراجعه و نشانی مرکز مشاوره خانواده مربوطه
- مراجعه حضوری متقاضی به مراکز مشاوره خانواده اداره بهزیستی؛ بر اساس شهر، شهرستان و یا بخش محل سکونت خود مطابق با جداول اعلامی در سامانه تصمیم .
مراحل تشکیل پرونده متقاضیان طلاق توافقی در سامانه تصمیم حضور در جلسات مشاوره :
- مراجعه متقاضی به سایت zaman.behzisti.net
- نوبت گیری اینترنتی متقاضی از سامانه
- مراجعه متقاضی به مرکز جامع مراقبت از خانواده طبق نوبت دریافتی
- پذیرش و ارزیابی اولیه ( حدود 40 دقیقه ) در مرکز جامع مراقبت از خانواده
- ارجاع پرونده به مراکز مشاوره یا کلینیک های مددکاری توسط مرکز جامع مراقبت از خانواده
- مراجعه متقاضی به مرکز مشاوره یا کلینیک مددکاری منتخب مرکز جامع مراقبت از خانواده
- برگزاری جلسات مشاوره ، مددکاری و ... در مرکز مشاوره یا کلینیک مددکاری
- اعلام نظر مراکز مشاوره یا کلینیک های مددکاری پس از 45 روز
- ارجاع فرم اعلام نظر به مرکز جامع مراقبت از خانواده توسط مرکز مشاوره یا کلینیک مددکاری
- اگر جلسات مشاوره و مددکاری منجر به سازش شود ، پرونده توسط واحد ارجاع بایگانی می شود.
- اگر نتیجه پرونده عدم سازش باشد ،پرونده به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ارسال خواهد شد.
نکته قابل توجه اینکه کل فرآیند اینترنتی است و نوبت گیری ، ارجاع و پاسخ دهی مراکز مشاوره یا کلینیک های مددکاری اینترنتی خواهد بود . و همچنین متقاضیان باید توجه داشته باشند که باید طبق تاریخ و ساعتی که انتخاب کرده اند به مرکز جامع مراقبت از خانواده مراجعه کنند . هنگام مراجعه به مرکز جامع مراقبت باید مدرک شناسایی معتبر همراه داشته باشند ( شناسنامه ، کارت ملی (
مرحله بعدی برای درخواست طلاق توافقی چیست؟
پس ازمراجعه و شرکت در جلسات مشاوره در یکی از مراکز غربالگری ( مشاوره خانواده) زیر نظر سازمان بهزیستی و اصرار طرفین (زن و شوهر) بر انجام طلاق توافقی گواهی عدم انصراف طلاق و عدم سازش از طرف مرکزمشاوره خانواده صادرو با در دست داشتن این گواهی دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و به دادگاه خانواده ارسال می گردد.
نکته مهم اینکه بدون گواهی عدم انصراف از طلاق و عدم سازش امکان ثبت طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی وجود ندارد و ارائه گواهی برای ثبت دادخواست طلاق توافقی الزامیست .
طبق ماده 24 قانون حمایت خانواده طلاق و سایر موارد انحلال نکاح و نیز اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهی عدم امکان سازش یا حکم مربوط از سوی دادگاه مجاز است.
تا قبل از صدور رای هر کدام از طرفین چه زن چه شوهر حتی با وجود توافق نامه یا وکالتنامه محضری پشیمان شوند رای طلاق توافقی برای آن ها در دادگاه خانواده صادر نخواهد شد.
بنابر قانون حمایت از خانواده پس از صدور رای دادگاه خانواده بر انجام طلاق توافقی ،زن و شوهر در فرصت سه ماهه می توانند به یکی از دفترخانه های رسمی طلاق مراجعه کنند و طلاق را ثبت محضری کنند.
فورم مدال درخواست تماس
در ماده 34 قانون حمایت از خانواده قانون گذار تصریح نموده که مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادرشده از درجه اعتبار ساقط است.
این نکته را نیز باید بیاد داشت که هرگـاه گواهی عـدم امکان سازش صادرشده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی و لغو شده محسوب میگردد.
متقاضیان طلاق توافقی باید به این نکته توجه داشته باشند که هیچ زن و شوهری بدون رأی دادگاه خانواده به طور مستقیم نمی توانند به دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق جهت ثبت طلاق مراجعه کنند زیرا براساس قانون دفاتر ازدواج و طلاق بدون رأی دادگاه خانواده حق جاری کردن خطبه طلاق و ثبت آن را ندارند.
در طلاق توافقی دو نکته حایز اهمیت هستند :
نکته اول : اصل توافق طرفین ( زن و شوهر ) بر انجام طلاق توافقی
نکته دوم : توافق درباره موضوع مهریه ،جهزیه ، نفقه ، اجرت المثل زوجه، حضانت فرزندان و نحوه و مدت ملاقات آنان می باشد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
1-مدارک شناسایی زوجین ( زن و شوهر ) کارت ملی و شناسنامه
2-عقدنامه و یا رونوشت عقدنامه ( در صورت موجود نبودن و یا مفقود شدن عقدنامه باید به دفترخانه ای که ازدواج کرده اند مراجعه ویک نسخه رونوشت عقدنامه را اخذ کنند)
3-گواهی مرکز مشاوره خانواده ( گواهی عدم سازش )
4-گواهی عدم بارداری زن ( آزمایش عدم بارداری)
5- گواهی بکارت در صورت باکره بودن و دوشیزه بودن
6- توافقنامه ای مبنی بر پرداخت یا بذل مهریه، نفقه، اجرت المثل زوجه ، تعیین تکلیف حضانت فرزندان ونحوه ملاقات با آن ها
7- وکالتنامه محضری در صورت اختیار وکیل برای گرفتن طلاق توافقی
فورم مدال درخواست تماس
مراحل تنظیم دادخواست طلاق توافقی توسط زن و شوهر و یا وکلای آن ها
باید توجه داشت که این مرحله هم توسط زن و شوهر و یا وکلای آنها که امر وکالت در طلاق توافقی را قبول کرده قابل انجام می باشد. زن و شوهر و یا وکیل آن ها همراه با کارت ملی ، شناسنامه، و عقدنامه و یا رونوشت عقدنامه محضری به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و فرم دادخواستی را با عنوان طلاق توافقی تکمیل میکنند و کلیه مدارک آنها نیز اسکن شده و امضای الکترونیک زن و شوهر و یا وکیل آن ها نیز به ثبت میرسد، بعد از پرداخت هزینه دادرسی و هزینههای دفترخدمات الکترونیک قضایی، مدارک زن و شوهر به همراه با فرم دادخواست طلاق توافقی به دادگاه ارسال میگردد.
یکی از فواید داشتن وکیل طلاق این است که با تنظیم دادخواستی مناسب مبتنی بر توافقنامه طرفین و پیگیری جلسات دادگاه و رویه ی قضایی تا صدور حکم دادگاه، شما را از حضور در دادگاه بی نیازمی کند زیرا نیازی به حضور طرفی که وکیل دارد در تمامی مراحل دادگاه نیست . وکیل خبره و اهل فن در زمینه طلاق که از دانش و اطلاعات حقوقی و قضایی خوبی برخوردار باشد شما را یاری می دهد تا با کم دردسرترین حالت ممکن و به دور از تنش های محیط مجتمع های قضایی و دادگاه خانواده طلاق توافقی خود را بگیرید.
گواهی عدم بارداری زن
براساس قانون حمایت خانواده برای دادگاه پیش از صدور رای طلاق و ثبت آن در دفترخانه رسمی طلاق باید وضعیت بارداری و یا عدم بارداری زن روشن شود . طبق ماده 31 قانون حمایت خانواده ، ارائه گواهی پزشک ذی صلاح درمورد وجود جنین یا عدم آن برای ثبت طلاق الزامی است، مگر آنکه زوجین بر وجود جنین اتفاق نظر داشته باشند.
زوجه اگر باکره و دوشیزه ( بنا بر گواهی باکرگی) و یائسه باشد نیازی به گواهی عدم بارداری نیست . در فقه اسلامی یائسه به زنانی گفته می شود که پنجاه سال به بالا سن دارند و خون حیض در آنان دیده نمی شود و از حامله شدن هم مایوس باشد . زنان یائسه عده طلاق ندارند و بلافاصله پس از طلاق ، بدون گذراندن دوران عده میتوانند ازدواج کنند.
بنابر ماده 1150 قانون مدنی عده عبارت است از مدتی که تا انقضای آن زنی که عقد نکاح او منحل شده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند.
فورم مدال درخواست تماس
گواهی بکارت
در صورت ادعای زوجه مبنی بر باکره بودن دادگاه زن را به پزشکی قانونی ارجاع می دهد تا بعد از معاینه گواهی بکارت و دوشیزگی برای صادر شود .
در صورت باکره بودن زوجه در هنگام طلاق دو اتفاق مهم رخ می دهد:
اول اینکه در قانون مدنی ماده 1092 به این مطلب اشاره شده که در صورتی که شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهریه خواهد بود. یعنی با تایید پزشکی قانونی مبنی بر وجود بکارت نصف مهریه به زوجه تعلق می گیرد .
درماده 1092 قانون مدنی آمده است : هر گاه شوهر قبل از نزدیکی زن خود را طلاق دهد زن مستحق نصف مهر خواهد بود و اگر شوهر بیش از نصف مهر را قبلا داده باشد حق دارد مازاد از نصف را عیناً یا مثلا یا قیمتا استرداد کند.
دوم اینکه بر اساس قانون، اگر زنی پس از عقد و قبل از نزدیکی از همسر خود جدا شود با اخذ گواهی بکارت از پزشکی قانونی و ارائه دادخواست به دادگاه، میتواند تقاضای حذف نام شوهر را از شناسنامه خود مطرح کند. براساس ماده 33 قانون ثبت احوال ازدواج و طلاق غیر مدخوله در المثنای شناسنامه درج نخواهد شد.
و اگر مرد نیز خواهان حذف نام همسر اول از شناسنامه باشد، اگر دادگاه در ضمن رأی به طلاق، غیرمدخوله بودن زن را اعلام کرده باشد، مرد میتواند با ارائه گواهی دادگاه، نام همسر اول را از شناسنامه خود پاک کند؛ اما اگر زن غیرمدخوله نباشد، در اینصورت، حذف نام همسر از شناسنامه، ممکن نیست.
فورم مدال درخواست تماس
توافقنامه طلاق توافقی (مهریه ، نفقه ، حضانت فرزندان ، اجرت المثل زوجه )
هرگاه زوجین قصد طلاق توافقی داشته باشند باید در یک توافقنامه که توسط خودشان و یا وکیل طرفین که از طرف آنان وکالت در طلاق توافقی دارد تنظیم کنند و تکلیف مهریه و نفقه و جهزیه و حضانت فرزندان و نحوه ملاقات آنان را مشص نمایند . در طلاق توافقی زن و شوهر میتوانند بر اساس توافق نحوه پرداخت مهریه یا قسط بندی کردن آن یا بذل و بخشش بخشی از مهریه یا تمام آن را مشخص کنند ، البته توافقنامه درباره مهریه به معنی بخشش تمام مهریه از سمت زن نیست بلکه زن طبق توافق اختیار دارد یا مهریه را ببخشد یا بخشی از آن را بذل کند و یا آن را به صورت مرحله به مرحله و یا در یک مرحله و یا چه نقدی و چه به صورت چک و سفته دریافت کند این بستگی به توافق طرفین دارد.
در صورت داشتن فرزند باید تکلیف حضانت فرزند و نحوه ملاقات با او نیز مشخص شود اینکه کدام یک از طرفین باید حضانت او را داشته باشد و طرف مقابل در طول هفته چند مرتبه و به مدت چند ساعت حق ملاقات او را دارد .
درباره نفقه نیز باید زوجین به توافق برسند . در قانون مدنی قانون گذار پرداخت وتامین نفقه را برعهده شوهر دانسته و از نظر فقه اسلامی تامین هزینه خانواده از جمله مخارج شخصی زن برعهده مرد است و شرایط واجب شدن نفقه زن بر شوهر را در دو چیز می داند 1- دائم بودن نکاح 2- تمکین زوجه و طبق ماده 1107 قانون مدنی نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض... همچنین هرگاه زن بدون مانع شرعی از ادای وظایف زوجیت امتناع کند قانون او را از دریافت نفقه منع کرده است اما در طلاق توافقی همانطور که گفته شد باید طبق توافقنامه تکلیف نفقه در طول مدت زناشویی و عده بعد از طلاق روشن گردد و نیز مشخص شود که آیا زن قصد دریافت نفقه و یا بخشی از آن را دارد و یا خواهان بخشش کل آن به همسر است این بستگی به توافق طرفین دارد.
و همچنین یکی از مسائلی که دو طرف می توانند توافق کنند مسئله اجرات المثل زوجه است .بنا بر تبصره الحاقی ماده 336 قانون مدنی چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرتالمثل باشد، به دستور زوج انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود، دادگاه اجرتالمثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم مینماید. این اجرت المثل برای انجام کارهای مباح و مشروعی است که شرعا و قانونا وظیفه زن نبوده اما به دستور و امر همسر انجام داده است مثلا شیر دادن به فرزند یا نظافت منزل . درست است که در عرف جامعه ما این امور به عهده زنان می باشد اما از لحاظ شرع اسلام و قانون وظیفه زن نیست و می تواند برای این امور از همسر خود تقاضای اجرت المثل کند .در این موضوع نیز اگر طرفین خواستار روشن کردن تکلیف آن باشند می توانند در توافقنامه خویش به آن بپردازند و یا اینکه به صورت کلی از آن صرف نظر کنند .
سوالات مهم درباره طلاق توافقی
-
توضیح دهید طلاق توافقی با سایر طلاق ها چه تفاوتی دارد؟
طلاق توافقی همانطور که از نامش پیداست یعنی زن و شوهر با توافق دو طرفه اقدام به طلاق گرفتن می کنند اما در طلاق های دیگر درخواست طلاق یا به درخواست زوج است یا به درخواست زوجه. اما در طلاق توافقی زن و شوهر هر دو به این نتیجه می رسند که طلاق و جدایی به نفع هردوی آن هاست و طی توافقنامه تکلیف مهریه و جهزیه ونفقه و حضانت فرزندان را نیز مشخص می کنند.
-
در طلاق توافقی مسائل مربوط به زندگی مشترک به چه صورت خواهد بود ؟ آیا دادگاه باید به دنبال احقاق حقوق طرفین باشد یا خود طرفین ؟
دادگاه در طلاق توافقی تمام مسائل مربوط به زندگی مشترک از جمله نفقه و حضانت فرزندان و مهریه به توافق حکم می دهد یعنی به این صورت نیست که که زن دنبال این باشد که اثبات کند شوهر به او در چه مدتی نفقه نداده بلکه در این طلاق بنا بر توافق و رضایت دو طرف است مثلا می گویند نفقه فقط برای دو ماه آخر زندگی مقرر شود . به هر حال در طلاق توافقی دو طرف تمام توافقات خود را در قالب دادخواست به دادگاه ارائه می دهند و دادگاه پس از دریافت گواهی عدم سازش که توسط مرکز مشاوره صادر می شود بر اساس همان توافقات دو طرف درباره مهریه و نفقه و حضانت فرزندان و نحوه ملاقات با آنان و اجرت المثل زوجه و جهزیه ، دادگاه حکم صادر می نماید.
-
آیا شرکت در جلسات مرکز مشاوره و دریافت گواهی عدم سازش (عدم انصراف از طلاق) الزامیست؟
بله براساس قانون حمایت از خانواده دریافت شرکت در مرکز مشاوره خانواده و دریافت گواهی عدم سازش و ارائه آن به دادگاه الزامیست و از آذر ماه سال 97 اگر زوجین گواهی عدم سازش را دریافت نکرده باشند دادخواست طلاق آن ها در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت نخواهد شد و باید این گواهی ضمیمه دادخواست طلاق گردد.
-
گواهی عدم سازش(عدم انصراف از طلاق) تا چه مدتی اعتبار دارد ؟ یعنی زن و شوهر می توانند برای مدت به فرض یک سال بعد از صدور گواهی به دفاتر رسمی طلاق مراجعه کنند؟
در ماده 34 قانون حمایت از خانواده به این مطلب اشاره شده است که مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند، گواهی صادرشده از درجه اعتبار ساقط است. در نتیجه اینکه زن و شوهر فقط ظرف سه ماه فرصت دارند که با در دست داشتن گواهی و حکم دادگاه به دفتررسمی طلاق مراجعه کنند در غیر اینصورت از درجه اعتبار ساقط می شود.
فورم مدال درخواست تماس
در طلاق توافقی، توافق بر سر چه مسائلی نیاز است؟
- توافق بر سر میزان و مقدار مهریه و نحوه پرداخت آن و میزان بذل و بخشیدن قسمتی از آن
- توافق بر سر جهزیه
- توافق بر حضانت فرزندان و نحوه ملاقات با آنان
- تعین میزان نفقه در مدت زندگی زناشویی و دوران عده زن
- تعیین تکلیف اجرت المثل زوجه در طول زندگی زناشویی
- سایر توافقات مالی دیگر
6-آیا توافقنامه زوجین توسط وکیل قابل تنظیم است ؟
بله زوجین با حضور وکیل خود می توانند تواقفنامه مبنی بر تعیین تکلیف مهریه و جهزیه و نفقه و حضانت فرزند تهیه و تنظیم نمایند و این توافقنامه را هر دو طرف امضا نمایند .
7-آیا وکالت دادن به وکیل ما را در مراحل گرفتن طلاق توافقی کمک می کند؟
یکی از مسائلی که همواره زوجین را در هنگام طلاق نگران می کند این است که فرد مقابل او را فریب دهد و حق و حقوق او را پایمال کند ، یکی از بهترین راه ها برای دور کردن این نگرانی در هنگام طلاق ، مشاوره گرفتن از یک وکیل خبره و کاردان و با تجربه در حوزه مسائل خانواده است زیرا وکیل خانواده به مسائل حقوقی به صورت کامل اشراف دارد و شما می توانید کار طلاق توافقی خود را از مرحله تنظیم توافقنامه ( مبنی بر مهریه ،جهزیه ، نفقه ، حضانت فرزند ، اجرت المثل زوجه و سایر مسائل مالی ) تا مرحله تنظیم دادخواست و ارائه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ومراجعه به دادگاه و شرکت در جلسه دادگاه تا صدور رای دادگاه را برعهده وکیل قرار دهید و در مراحل دادگاه نیز وکیل شما با داشتن وکالت طلاق توافقی از جانب شما شرکت می نماید و تا مرحله صدور رای امور را انجام می دهد.
البته این نکته را باید یاد آور شویم که متاسفانه گاهی زوجین در هنگام طلاق دچار تنش و جدال می شوند ، درست است که از لحاظ اخلاقی باید زوجین را به صلح و حل اختلافاتشان دعوت کرد اما زوجینی که اصرار بر طلاق توافقی دارند و حتی گاهی بعضی از زوجین خدایی نکرده کارشان به جدال و جر و بحث کشیده می شود برای حفظ حرمت ها و دوری از دعوا و جنجال بهتر است پرونده طلاق را به وکیل خانواده بسپارید.
8-آیا در طلاق توافقی می توان حضانت فرزند را به صورت دائم برعهده مادر قرار داد ؟
نوع طلاق در نحوه حضانت موثر است در طلاق توافقی ، طی توافق یکی از طرفین می تواند حضانت فرزند را برعهده گیرد و یا حضانت را به طرف مقابل واگذار نماید ، البته اگر یکی از طرفین تشخیص دهد که حقوق فرزندش و منافع مالی و عاطفی او به درستی رعایت نمی شود می تواند با ارائه مدارک به دادگاه رفته و شکایت کند و حق حضانت را باطل نماید.
فورم مدال درخواست تماس
9-تفاوت طلاق توافقی و طلاق خلع و مبارات چیست ؟
طلاق توافقی
چنانچه زوجین هردو توافق بر طلاق و جدایی کنند و در مورد نحوه جدایی و مهریه و نفقه و حضانت فرزندان و اجرت المثل زوجه به تفاهم برسند به این نوع طلاق ، طلاق توافقی گویند ، این طلاق برای سرعت بخشیدن به کار کسانی است که با توافق اصرار بر طلاق دارند.
طلاق خلع و مبارات نیز دو صورت طلاق توافقی هستند و از نوع طلاق بائن محسوب می شوند که امکان رجوع درآن نیست. در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع در ایام عده زن نیست و با اجرای صیغه طلاق رابطه زوجیت بین زن و شوهر کاملاً قطع خواهد شد طبق ماده 1144 قانون مدنی در طلاق بائن برای شوهر حق رجوع نیست. بر خلاف طلاق رجعی که که برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.
طلاق خلع
خُلع بر وزن صُلح از واژه خَلع به معنای جدا کردن و کندن آمده و چون در قرآن کریم هر یک از زن و مرد ، مادامی که رابطة زوجیت بین آنها برقرار است لباس دیگری قلمداد شدهاند ، جدایی آنها از یکدیگر به منزله درآوردن لباس و کندن آن است
طلاق خلع آن است که زن نسبت به شوهر خویش تنفر و کراهت داشته باشد و در قبال طلاق به او مالی می دهد. طبق ماده 1146 قانون مدنی طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر میدهد طلاق میگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد. همانطور که در متن ماده فوق تصریح شده است طلاق خلع مبتنی بر دو عنصر است :
الف) تنفر و کراهت زن از شوهر
ب) دادن مالی از سوی زن به مرد در مقابل انجام طلاق که آن را فدیه می گویند.
فدیه چیست ؟
به مالی که زن به شوهر در قبال طلاق او تسلیم می کند ، فدیه گویند. فدیه همانند مهر باید مالیت داشته باشد و چیزی می تواند به عنوان فدیه داده شود که بتوان آن را مهر قرار داد. البته لازم نیست که عین مهر و یا به مقدار مهر نکاح باشد بلکه ممکن است کمتر یا زیادتر باشد.
همچنین زن می تواند به فدیه پرداختى به شوهرش در زمان عده رجوع کند و آن را پس بگیرد، هرچند مرد ناخشنود باشد. در این صورت، مرد نیز مىتواند به همسرش رجوع کند و طلاق از حالت بائن به رجعی تغییر پیدا میکند.
طلاق مبارات
در این نوع طلاق بر خلاف طلاق خلع که فقط زن از شوهرش تنفر و کراهت دارد ، دو طرف از یکدیگر تنفر و کراهت دارند بر اساس ماده 1147 قانون مدنی طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد .
در واقع این نوعی طلاق توافقی دو طرفه محسوب می شود اما با این تفاوت میزان بخششی که زن به مرد می دهد بیش از مهریه نیست.
10-آیا زوجه در طلاق توافقی می تواند تمام مهریه یا بخشی از آن را بذل (بخشیدن) کند ؟
بله در طلاق توافقی بسته به توافق طرفین زوجه میتواند کل مهریه خود را بذل کند و ببخشد و زوج نیز آن را قبول کند و یا بخشی از آن را بذل کند مثلا زوجه از مجموع 300 سکه، 50 سکه را در قبال طلاق توافقی بذل می کند و 250 سکه را به عنوان مهریه طی توافق مطالبه میکند ، این بستگی به توافق طرفین دارد .
اگر طلاق توافقی در قالب طلاق خلع باشد زوجه می تواند از کل مهریه و حق خویش بگذرد و ابراء کند و مبلغی را در قبال طلاق خلع به مرد بذل کند و زوج قبول کند و یا کل مهریه طبق مقدار نوشته شده در سند ازدواج را طلب کند و بر ذمه شوهر باقی گذارد و در قبال طلاق خلع مبلغی را به او بذل کند و شوهر قبول بذل کند .
11- پس از بخشیدن مهریه و یا بذل آن می توان آن را مطالبه کرد و زنی که مهر خود را به همسرش بخشیده است می تواند از بخشش خود رجوع و مهر خود را به صورت مجدد مطالبه کند؟
برای پاسخ به این سوال سه حالت را در نظر میگیریم :
الف ) زمانی است که در طلاق توافقی بنا بر توافق ما بین زن و شوهر در این خصوص ، زن مهریه ی ما فی الذمه زوج را ابراء می کند یعنی از حق خود چشم پوشی می کند و به شوهرمی گوید تو دیگر تکلیفی بابت پرداخت مهریه نخواهی داشت و تو را از پرداخت مهریه بری می کنم ، این بیان و این توافق باعث می شود تا تکلیف شوهر در ادای مهریه به طور کلی ساقط شود .
ب) زمانی است که زوجه در قبال طلاق مهریه خود را به شوهر بذل می کند و این بذل همانطور که گفته شد در طلاق خلع و مبارات انجام می شود و در طلاق خلع زن از شوهر تنفر پیدا می کند و در قبال واگذاری مالی به شوهر خواستار طلاق است ویا در طلاق مبارات که هر دو طرف از یکدیگر تنفر و کراهت دارند و زن حاضر است در قبال پرداخت پول (این مال ممکن است مهریه زن و یا معادل آن باشد) و یا بذل و بخشش مهریه خویش به شوهر از دست او راحت شود و طلاق بگیرد ( مهرم حلال و جانم آزاد) .
اگر زن در ایام عده از بذل خود و مبلغ پرداختی رجوع کند طلاق ملغی خواهد شد و همچنان زن و شوهر باقی خواهند ماند و طلاق بائن (خلع و مبارات) به طلاق رجعی تبدیل خواهد شد .
ج) زمانی است که زوجه مهریه خود را به زوج هبه می کند به این حالت که به او می گوید من مهریه خود را بر تو بخشیدم در این موقع همانند سایر اشکال هبه تکلیف شوهر در پرداخت مهریه از بین نمی رود چرا که زن می تواند تحت شرایطی از هبه مزبور رجوع و مهر خود را مطالبه کند.
فورم مدال درخواست تماس
12-آیا در طلاق توافقی الزاما باید زن مهریه اش را به شوهرش ببخشد؟
در طلاق توافقی الزامی به بخشش مهریه توسط زن وجود ندارد بلکه بذل و بخشش مهریه به وسیله توافق طرفین امکان پذیر است و زن می تواند طبق توافق تمام معریه را مطالبه کند و یا آن را ببخشد و یا بخشی از آن را بذل کند این بستگی به توافق طرفین دارد.
13- آیا امکان صرف نظر از انجام مراحل طلاق توافقی در صورت پشیمان شدن زوجین وجود دارد ؟
بله اگر زن و شوهر پشیمان شوند تا قبل از رفتن به دفترخانه طلاق و جاری شدن صیغه طلاق می توانند از انجام مراحل طلاق توافقی صرف نظر کنند . حتی با وجود توافق قبلی و یا توافقنامه و یا در صورت وکالت دادن به وکیل در امر طلاق توافقی می توانند از این کار صرف نظر کنند و توافقنامه را باطل کنند و وکیل خویش را عزل نمایند . تا قبل از ثبت در دفترخانه و جاری شدن خطبه طلاق صرف نظر از انجام مراحل طلاق توافقی امکان پذیر است.
14- آیا زن مطلقه پس از طلاق توافقی می تواند نام همسر را از شناسنامه خود پاک کند ؟
پس از طلاق چه به صورت توافقی چه به صورت دیگر، زن مطلقه تنها در صورتی می تواند نام همسر قبلی را از شناسنامه خود پاک کند که در ازدواج قبلی خود باکره مانده باشد ، پس برای این کار باکرگی امری ضروری است .
لینک کوتاه مطلب:
لینک شبکه اجتماعی:
1- پارسی نیوز
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: