امروزه با پیشرفت فناوری و تکنولوژی در اموری همچون بایگانی مدارک و جمعآوری اطلاعات دیگر مانند گذشته رفتار نشده بلکه امروزه به موجب ماده 203 و 286 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 هر شخصی که در ایران ساکن باشد و مرتکب بعضی از جرائم شود دارای پرونده شخصیت بوده و تمامی اسناد مربوط به وی در این پرونده درج میشود و اشخاص میتوانند در صورت نیاز درخواست گواهی عدم سوء پیشینه کنند.
به دلیل پیچیدگی این امر حتما نیاز به مشاوره حقوقی خواهید داشت تا بتوانید از ابعاد حقوقی آن مطلع شده و مطابق قانون عمل کنید.
گواهی عدم سوء پیشینه چیست؟
شاید شما هم نام گواهی عدم سوء پیشینه را شنیده باشید حال سوالی که مطرح میشود این است که گواهی مذکور چیست؟
در پاسخ به این سوال باید به عرض برسانم که ممکن است هر شخصی در طول زندگی خود به صورت ارادی و یا غیر ارادی سر و کارش به کلانتریها یا دادگاههای حقوقی و کیفری افتاده باشد.
فورم مدال درخواست تماس
ممکن است شخصی آگاهانه یا ناآگاهانه مرتکب جرمی شود که سر و کارش به دادسرا و دادگاه کیفری افتاده و مجبور شود تا از خود در برابر اتهامی دفاع کند.
به موجب ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب میشود بنابراین یک شخص در جامعه ممکن است به صورت حرفهای و یا بر اثر عدم آگاهی به قوانین مرتکب جرم شود.
درواقع گواهی عدم سوء پیشینه مدرکی است دال بر نداشتن سابقه کیفری شخص در طول زندگی که ممکن است یک فرد بارها مجبور شود تا این گواهی را به مراجع یا ادارات ارائه دهد.
کاربرد گواهی عدم سوء پیشینه در کجا است؟
ممکن است شخصی برای استخدام شدن در نهاد یا ادارهای دولتی یا استخدام در یک شرکت تجاری و یا انجام کاری نیاز به ارائه گواهی عدم سوء پیشینه به نهاد یا اداره مذکور داشته باشد که در این صورت میتواند با درخواست از مراجع صالح این گواهی را اخذ کند. بنابراین اولین کارکرد گواهی مذکور در ارائه آن به مراجع ذیصلاح است.
دومین کارکرد گواهی عدم سوء پیشینه را میتوان استفاده از این گواهی در دادگاه دانست یعنی به موجب قوانین جزایی ایران معمولا قاضی در هنگام صدور حکم به سوء پیشینه شخص دقت کرده و این امر در نوع حکم صادره از سوی وی بسیار موثر است.
پیشنهاد مطالعه:
آیا جرائم قابل گذشت و جرائم غیرقابل گذشت را میشناسید؟
چه نوع محکومیتی در گواهی عدم سوء پیشینه ذکر میشود؟
با عنایت به ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در صورت ارتکاب یکی از جرائم زیر مرتکب علاوه بر محکومیت به مجازات آن جرم از یکسری حقوق اجتماعی نیز محروم میشود:
• جرائمی که مجازات آن سالب حیات و یا حبس ابد است
• حبس تا درجه 4 تعزیری و قصاص عضو و نفی بلد
• شلاق حدی و حبس درجه 5 تعزیری
لازم به ذکر است که در جرائم قابل گذشت در صورت گذشت شاکی خصوصی دیگر مجازات تبعی اعمال نمیشود و این موارد در گواهی عدم سوء پیشینه ذکر نمیشود.
با کمی مسامحه میتوان گفت که تنها محکومیت موثر در این گواهی ذکر شده و سایر موارد موجود بوده و در گواهی مذکور درج نمیشود و تنها به درخواست دادگاه ارائه میشود.
مرجع صادرکننده گواهی عدم سوء پیشینه
حال که دانستیم سوء پیشینه چیست و چه کاربردی دارد این سوال مطرح میشود که چه مرجعی صدور این گواهی را بر عهده دارد؟
در پاسخ به این سوال باید به آیین نامه تسهیل اخذ گواهی عدم سوء پیشینه کیفری اشاره نمود که اخذ این گواهی را به قدری سهل کرده است که امروزه ما میتوانیم از طریق سامانه ثنا به راحتی درخواست اخذ گواهی مذکور را کرده و در پی دریافت آن باشیم.
به طور کلی مرجع صدور این گواهی پلیس+10 بوده و ما میتوانیم با درخواست کتبی مبنی بر صدور این گواهی از مرجع مذکور گواهی مذکور را دریافت کنیم.
این اسناد کیفری توسط اداره سجل کیفری در تهران و یا اداره مذکور در سایر استانها تنظیم و نگهداری میشود.
فورم مدال درخواست تماس
معایب داشتن سابقه کیفری موثر
چنانکه گفتیم با عنایت به ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هر شخصی با ارتکاب برخی از جرائم نه تنها مجازات اصلی آن جرم را متحمل میشود بلکه از برخی مزایای اجتماعی نیز برای مدت محدودی محروم میشود.
به عنوان مثال شخصی را تصور کنید که میخواهد وکیل دادگستری شود اگر شخص مذکور دارای سابقه موثر کیفری باشد نمیتواند به این شغل برسد و به موجب قوانین ایران از این کار منع میشود.
پیشنهاد مطالعه
مراحل گام به کام گرفتن گواهی عدم سوء پیشینه چگونه است؟
در برخی از مواقع نیز شخصی که مرتکب جرم میشود چنانکه دارای سابقه محکومیت نباشد این امر میتواند به تخفیف و یا تعلیق در مجازات وی بیانجامد.
از دیگر معایب داشتن سابقه کیفری را میتوان در بطن جامعه احساس نمود که در نوع رفتار افراد جامعه با شخص مجرم متبلور میشود.
به عنوان مثال بعضی از کارفرماها از دادن شغل به افراد دارای سابقه کیفری خودداری میکنند.
بنابراین بهتر است با آگاهی از قوانین حقوقی و کیفری قوانین را رعایت کرده و سابقه و سجل کیفری خود را پاک نگه داریم.
فورم مدال درخواست تماس
نتیجه گیری
در این مقاله کوتاه ابتدا سوء پیشینه را مورد بررسی قرار داده و سپس به سوالات مطرح شده پاسخ داده و در آخر نیز میخواهیم یک موسسه حقوقی خوب و مناسب را به شما معرفی کنیم.
برای اینکه بتوانیم از تمام ابعاد حقوقی گواهی عدم سوء پیشینه مطلع شویم و دیگر نگرانی خاصی در این جهت نداشته باشیم نیاز به مشاوره حقوقی داشته و ما برای این امر موسسه حقوقی اوستا را به شما معرفی میکنیم.
موسسه حقوقی اوستا با بکارگیری وکلا و متخصصان و کارشناسان مجرب در زمینههای مختلف حقوقی همچون کیفری- ملکی و ثبتی و .. فعالیت میکند و با راهاندازی سامانه اینترنتی آماده ارائه خدمات حقوقی به صورت آنلاین بوده و میتواند شما مخاطبین عزیز را یاری کند.
در بسیاری از موارد قانونگذار برای کسانی که فاقد پیشینه کیفری بوده مزایایی را در نظر گرفته است که به موجب این مزایا در پارهای مواقع دادگاه برای مجازات شخص مرتکب تخفیف قائل شده و یا مجازات را به صورت تعلیقی اعمال میکند.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: