در این مقاله ما به بررسی طلاق و انواع طلاق می پردازیم تا به تمام سوالات شما در زمینه طلاق پاسخ دهیم بعد از مطالعه این مقاله در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهامی می توانید با موسسه حقوقی اوستا تماس حاصل نمایید و از خدمات مشاوره حقوقی رایگان این موسسه استفاده نمایید.
ابتدا در زمینه طلاق قبل از وارد شدن به مبحث سوالاتی مطرح می گردد:
طلاق از طرف چه کسی واقع می شود؟
طلاق از سوی زوج اتفاق می افتد و مرد بدون داشتن دلیل می تواند تقاضای طلاق نماید و از همسر خود جدا شود.
پیشنهاد مطالعه:
طلاق توافقی ، آسان ترین نوع طلاق
آیا زن می تواند درخواست طلاق نماید؟
درخواست طلاق باید از سوی زوج مطرح گردد اما در صورت وجود شرایطی زوجه هم می تواند درخواست طلاق نماید.
فورم مدال درخواست تماس
شرایطی که زوجه می تواند تقاضای طلاق نماید چیست؟
- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب در یک سال بدون عذر موجه
- اعتیاد زوج به یکی از انواع مخدرها که به اساس زندگی زناشویی لطمه وارد نماید.
- محکومیت قطعی زوج به بیش از پنج سال حبس
- ضرب و شتم یا سوء رفتار زوج که برای زوجه غیر قابل تحمل باشد.
- ابتلای زوج به انواع بیماری های صعب العلاج جسمانی و روانی.
- مرد حق طلاق را به زوجه داده باشد.
- حال برای درک بهتر مسئله طلاق می توانید به مطالعه ادمه مقاله بپردازید.
فورم مدال درخواست تماس
معنای لغوی و اصطلاحی طلاق
طلاق به معنای پایان زندگی زناشویی می باشد. در پی این جدایی تمام حقوق تکالیفی که زوجین نسبت به داشتند از بین می رود. طلاق در اسلام به عنوان منفورترین حلال شناخته می شود. قرآن از مردان مسلمان می خواهد که از همسران خود جدا نشوند و سازش بین زوجین را بهتر می داند.
فورم مدال درخواست تماس
طلاق در لغت: به معنای رها کردن و گشودن است. همچنین طلاق در معنای ترک کردن هم آمده است. معنای اصطلاحی به معنای لغوی نزدیک است و به معنای رها شدن زن از علقه زوجیت می باشد. در حقوق طلاق عبارت است از انحلال ازدواج دائم با شرایط و تشریفات خاص از جانب مرد یا نماینده قانونی او. از این رو و با این تعریف طلاق تنها مخصوص ازدواج دائم است. در ازدواج موقت از طریق بذل مدت یعنی بخشیدن باقیمانده مدت ازدواج از سوی مرد و یا پایان مدت تعیین شده ازدواج صورت می گیرد.
عوامل موثر در پیش آمدن طلاق
- عدم شناخت و درک یکدیگر
- ازدواج دوم
- اختلاف سنی
- عدم علاقه
- خشونت
- بداخلاقی و سوء معاشرت
- اعتیاد
- ازدواج اجباری
از ابتدای سال 99 تا کنون 67 هزار و 600 نفر در سامانه تصمیم برای طلاق توافقی درخواست خود را اعلام کردند و درخواستشان مورد پذیرش واقع شد که در مدت مشابه در سال 98 این آمار 53 هزار و 800 نفر بوده است. بیشترین دلایل طلاق در خود اظهاری زوجین در مرتبه اول اختلاف فرهنگی، اختلاف طبقاتی، اختلاف سنی و اختلال شخصیتی و روانی بیان شده است .در مرتبه دوم بددهنی، بی احترامی، بی توجهی، بیکاری، طلاق عاطفی و پایین بودن آستانه تحمل معرفی نموده اند.
انواع طلاق
براساس یک نوع طبقه بندی کلی طلاق ها به دو دسته رجعی و بائن تقسیم می شوند و هر کدام دارای جنبه های حقوقی مختلفی بوده و آثار متفاوتی دارند.
-
طلاق رجعی
در این نوع طلاق در مدت عده میتواند بدون نیاز به عقد دوباره به زوجه رجوع نماید و زندگی مشترک را دوباره از نو شروع کنند. بعد از رجوع مرد ازدواج اول با همان شرایط و مهریه قبلی ادامه می یابد. طلاق رجعی از سوی مرد است رابطه زوجیت از بین نمی رود مگر با دو عامل طلاق و انقضای عده. حق رجوع مرد حتی با قرارداد هم قابل سقط نمی باشد.
فورم مدال درخواست تماس
زن در مدت عده در طلاق رجعی زوجه محسوب می شود و باید در منزل شوهر سکونت داشته باشد در این مدت مرد ملزم به دادن نفقه به زوجه است اگر در این مدت مرد رجوع کرد یک ماه فرصت ثبت آن را در دفترخانه دارند اگر در این مدت یک ماهه نسبت به ثبت اقدام نماید به حبس یا جزای نقدی محکوم می شوند.
-
طلاق بائن
در این نوع عقد مرد در زمان عده اجازه رجوع به زن را ندارد و اگر قصد رجوع داشته باشد باید تا انتهای مدت عده صبر نماید و بعد از آن دوباره با زن عقد نماید.
-
طلاق خلع
این نوع طلاق به این صورت واقع می شود که زوجه به دلیل کراهت زیاد نسبت به زوج در مقابل مالی که به شوهر می دهد از وی جدا می شود. این مال می تواند معادل مهریه یا کمتر یا بیشتر از آن باشد.
طلاق خلع از انواع طلاق های بائن است که در آن مرد حق رجوع به زن را ندارد. اگر مرد قبل از وقوع عقد پشیمان شود با رد مالی که به وی بخشیده شده است می تواند اجرای حکم را متوقف نماید. در هر صورت اگر مرد کلا حاضر به متارکه نباشد و زن هم دلیل محکمی برای متارکه نداشته باشد طلاق واقع نمی شود.
-
طلاق مبارات
طلاقی که هر دو طرف نسبت به هم کراهت دارند و در این نوع طلاق میزان مالی که به مرد بخشیده می شود نباید از میزان مهریه بیشتر باشد. در طلاق خلع و مبارات اگر زن از مالی که بخشیده منصرف شود طلاق از بائن به رجعی تبدیل می شود.
طلاق مبارات نان دیگر طلاق توافقی است که طلاق از سمت دو طرف می باشد. در طلاق توافقی زن و شوهر باید بر سر تمام حقوق و تکالیف با هم به تفاهم برسند.
فورم مدال درخواست تماس
-
سه طلاقه کردن زوجه
سومین جدایی که بعد از سه وصلت پی در پی اتفاق می افتد این نوع طلاق هم از انواع طلاق های بائن است که در زمان عده مرد حق رجوع ندارد. اگر از زن و مرد بعد از سومین طلاق قصد ازدواج مجدد باهم داشته باشند در این جا نیاز به محلل است یعنی زن ابتدا باید به عقد مرد دیگری درآید بعد از جدایی از محلل دوباره با همسر سابق خود ازدواج نماید.
یک نوع طلاق دیگر هم وجود دارد به نام طلاق عدی، در این نوع طلاق که بعد از نه بار طلاق اتفاق می افتد مرد و زن به هم حرام ابد می شوند و دیگر در این مورد محلل هم وجود ندارد.
- آثار طلاق رجعی را در این محبث مورد بررسی قرار می دهیم:
آثار طلاق رجعی
- در مدت زمان عده در طلاق رجعی مرد ملزم به پرداخت نفقه می باشد
- زن در دوران عده در طلاق رجعی حق ازدواج با مرد دیگری را ندارد.
- زن و شوهر در دوران عده از هم ارث می برند.
- مرد برای ازدواج مجدد در عده طلاق رجعی نیاز به اجازه دادگاه دارد.
انواع طلاق بائن
تمام طلاق هایی که واقع می شوند از نوع طلاق های رجعی می باشند جز در شش مورد که در ذیل به آن ها اشاره می نماییم:
- طلاق زنی که هنوز باکره است (عدم نزدیکی زوجین که معمولا در دوره عقد است)
- طلاق زن یائسه
- طلاق زن صغیره
- طلاق خلع (طلاق از طرف زن یا طلاق زن مختلعه)
- طلاق مبارات (این نوع طلاق همان طلاق توافقی است)
- سه طلاقه کردن زن (سه طلاقه کردن پس از دو رجوع اتفاق می افتد)
فورم مدال درخواست تماس
طلاق با توجه به این که از سوی چه کسی هم مطرح شود به سه نوع کلی تقسیم بندی می شوند
طلاق از سوی مرد: در این نوع طلاق قبل از به وقوع پیوستن طلاق باید تکلیف تمام حق و حقوق مالی زوجه از سوی زوج مشخص گردد.
طلاق از سوی زن: با توجه به این که طلاق جز حقوق مرد است اما در مواردی زن هم حق طلاق را می تواند به دست آورد یکی لز این موارد وکالت در طلاق است که زوجه می تواند از زوج وکالت بگیرد که هر وقت که خواست خودش را مطلقه نماید. از دیگر موارد طلاق از سمت زوجه می توان به نفض یکی از شروط دوازده گانه ازدواج اشاره نمود.
طلاق توافقی: این طلاق هم با توافق زوجین اتفاق می افتد که زوجین با هم بر سر تمام موضوعات مانند مهریه، حضانت فرزندان و سایر حقوق و تکالیف توافق می نمایند سپس درخواست را در دفاتر الکترونیک قضایی ثبت می نمایند و بعد از طی مراحل حکم طلاق را دریافت می نمایند و جهت جاری شدن صیغه طلاق به دفترخانه مراجعه می نمایند.
بعد از مطالعه این مقاله در صورت داشتن هرگونه سوال و ابهامی می توانید با موسسه حقوقی اوستا تماس حاصل نمایید و از خدمات مشاوره رایگان این موسسه استفاده نمایید.
فورم مدال درخواست تماس
لینک کوتاه مطلب:
لینک شبکه اجتماعی:
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: