انواع شخص:
شخص حقیقی: شخص حقیقی در واقع به افراد انسان گفته میشود که با زنده متولد شدن طبق قانون دارای حق و حقوق می باشند و در طول حیات خود از این حقوق برخوردار هستند. این حقوق طبق قانون مدنی ماده ۹۵۶ اهلیت گفته می شود. اهلیت با زنده متولد شدن آغاز و با مرگ فرد پایان میابد.
شخص حقوقی: علاوه بر انسان ها اشخاص دیگری هم هستند که در جامعه به فعالیت میپردازند مثل موسسات، جمعیت ها، گروها و نهادهای مختلف که به فعالیت های مختلفی می پردازند. به این نوع از اشخاص، اشخاص حقوقی گفته می شود. این شخصیت های حقوقی دارای شخصیت های فرضی هستند و وجود زنده و طبیعی مثل انسان ندارند. این ها طبق مجوزهای قانونی متولد می شوند و در جامعه به فعالیت می پردازند. این اشخاص از زمان ثبت که دوره حیات آن ها محسوب می شود داری حقوق، تکالیف و اموالی هستند که به طور کلی جدا از حقوق و تکالیف افراد تشکیل دهنده آن هاست. شخص حقوقی دارای تمام حقوق و تکالیف شخص حقیقی می باشد جز آن دسته از حقوقی که ملازمه با طبیعت انسانی دارد مانند حق ابوت و نبوت.
انواع شرکت:
شرکت ها در ایران طبق قانون تجارت ماده ۲۰ به هشت نوع شرکت تقسیم می شوند که عبارتند از:
شرکت با مسولیت محدود:
این شرکت با حداقل دو نفر شریک تشکیل می شود بر خلاف شرکت های تضامنی و نسبی هر شریک در این شرکت به نسبت آورده های آن ها در شرکت می باشد و طلبکاران شرکت در صورت کمبود در اموال شرکت برای پرداخت بدهی نمی توانند به اموال شخصی شرکا مراجعه نمایند. علی رقم وجوه تمایزی که شرکت با مسولیت محدود با شرکت های تضامنی و نسبی دارد اما شباهت هایی هم وجود دارد. از جمله شباهت های این شرکت با شرکت های تضامنی و نسبی می توان به سرمایه شرکت اشاره کرد که به صورت سهام نمی باشد هر شریک مالک بخشی از سرمایه شرکت می باشد که به این مالکیت بر سرمایه سهم الشرکه می گویند. سهم الشرکه را نمی توان بدون رضایت سایر شرکا به شخص دیگری منتقل کرد.
شرکت سهامی خاص:
شرکت سهامی خاص حداقل با سه شریک تشکیل می شود این یکی از تفاوت های بارز این شرکت با شرکت های با مسولیت محدود می باشد. در این شرکت سهامداران صاحب سرمایه هستند. در این شرکت اوراق سهام وجود دارد و برخلاف شرکت های مسولیت محدود، تضامنی و نسبی سهم الشرکه ندارد. سرمایه در شرکت سهامی خاص به سهام مساوی تقسیم می شود و هر شریک مالک بخشی از سهام می باشد. در این شرکت سهامی را می توان به اشخاص دیگر منتقل نمود. مسولیت سهامداران در شرکت سهامی خاص محدود به سهام آن ها می باشد. از دیگر ویژگی های سهامی خاص می توان به این مورد اشاره نمود که موسسین شرکت نمی توانند از پذیره نویسی استفاده نمایند. پذیره نویسی مراجعه به عموم است برای تامین سرمایه شرکت در واقع آورندگان سرمایه همان موسسین و سهامداران می باشند.
شرکت سهامی عام:
شرکت سهامی عام از نظر اصول کلی مانند شرکت سهامی خاص می باشد اما یک سری تفاوت هایی هم با شرکت سهامی خاص دارد از جمله تفاوت ها می توان به تعداد سهامداران اشاره کرد که حداقل پنج نفر می باشند. دیگر تفاوت مراجعه به عموم برای تامین سرمایه شرکت از طریق پذیره نویسی می باشد.
شرکت تضامنی:
این شرکت با حداقل دو عضو تشکیل می شود که به آن ها شرکای ضامن گفته می شود. تعهد شرکا در این شرکت بدین صورت می باشد که هریک از شرکای ضامن مسئول کلیه دیون و بدهی های شرکت می باشند و هرگاه طلبکاران با مراجعه به اموال و دارایی های شرکت به دیون خود دست پیدا نکردند می توانند به اموال شخصی شرکای ضامن رجوع نمایند مسئولیت شرکای ضامن به آوردهای نقدی و غیر نقدی که به شرکت وارد کرده نمی باشد. قانون گذار در فرانسه این شرکا را تاجر تلقی می کند و در صورت عدم قدرت پرداخت دیون به طلبکاران شرکت آن ها را ورشکسته می داند و قوانین ورشکستگی در مورد آن ها اجرا می گردد.
شرکت مختلط سهامی:
این نوع شرکت ترکیبی از شرکت تضامنی و شرکت سهامی خاص می باشد. طبق قانون تجارت شراکای ضامن در برابر اشخاص ثالث مسولیت دارند اما شرکای غیر ضامن که سهامدار هستند به نسبت آورده هایشان مسئول می باشند. تفاوتی که این شرکت با مختلط غیر سهامی دارد این است که سرمایه شرکت به سهام تقسیم می شود شرکای سهامدار هم حق اداره و مدیریت شرکت را ندارند و این وظیفه شرکای ضامن می باشد.
شرکت مختلط غیرسهامی: این شرکت در واقع ترکیبی از شرکت با مسولیت محدود و شرکت تضامنی می باشد. این شرکت به این صورت می باشد که عده ای از شرکا مسئولیتشان در برابر اشخاص ثالث مسولیت تضامنی می باشد و برخی از شرکا مسئولیتشان محدود به آورده هایشان می باشد. از نظر قانون تجارت ایران هیچ کدام از این شرکای ضامن و غیر ضامن تاجر تلقی نمی شوند اما در حقوق فرانسه شرکای ضامن را تاجر تلقی می نماید. شرکای غیر ضامن حق اداره شرکت را نیز ندارند.
شرکت تعاونی تولید و مصرف: شرکت های تعاونی در صورت داشتن موضوع فعالیت تجاری، تجارتی محسوب می شوند. این شرکت ها با توجه به نیاز های مشترک افراد و به منظور کمک و همیاری برای رفع این نیاز ها تشکیل می شوند. در این شرکت ها فعالیت اعضا عمده سرمایه شرکت را تشکیل می شود. تنها اشخاص حقیقی میتواند عضو شرکت های تعاونی شوند.
شرکت نسبی:
شرکت های نسبی هم حداقل با دو نفر عضو تشکیل می شوند و از نظر ساختاری تقریبا با شرکت های تضامنی مشابهت دارند اما دارای جنبه های متفاوتی هم می باشند مسولیت شرکای شرکت نسبی به میزان آورده های آن ها در شرکت می باشد و طلبکاران شرکت در صورت کمبود اموال شرکت برای پرداخت بدهی می توانند به هر شریک به نسب سرمایه ی آن ها درون شرکت مراجعه نمایند. قوانین شرکت نسبی در قانون ایران از قوانین اسلامی و مقررات شرکت مدنی اقتباس شده و در قوانین اروپا نمی توان مشابهی برای این نوع شرکت ها یافت.
مزایای ثبت شرکت:
در دنیای پیشرفته امروزی بدون شک بخش عظیمی از فعالیت های اقتصادی را شرکت های تجاری بر عهده دارند. تجاری که به صورت انفرادی فعالیت دارند بعضا با مشکلاتی مواجه می شوند از جمله کمبود سرمایه و تخصص بنابراین با توجه به این که فعالیت های گروهی باعث پیشرفت های بیشتری می شود از این رو این تجار دست به ثبت شرکت میزنند تا بتوانند به وسیله فعالیت های جمعی و گروهی پیشرفت های شایان توجهی داشته باشند. یکی دیگر از مزایای ثبت شرکت را می توان این گونه بیان کرد که مسولیت در برابر اشخاص ثالث بر عهده شرکت است نه شخص به صورت انفرادی بنابراین خیلی از تجار که به صورت شخصی به فعالیت می پردازند امروزه در قالب شرکت های تجاری مشغول به فعالیت می باشند. تشکیل شرکت مبنی بر اراده آزاد شرکا می باشد و نیازی به اخذ مجوزات ندارد البته باید این نکته را هم توجه داشت که برخی از موضوعات فعالیتی شرکت نیاز به اخذ مجوز از ادارات و مجموعه های خاص می باشد. مثلا موضوع فعالیتی آموزشی نیار به اخذ مجوز از وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم دارد.
ثبت شرکت در حوزه های مختلف:
ثبت شرکت دانش بنیان:طبق تعاریف قانونی شرکت هایی که در زمینه گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه شامل طراحی و تولید کالا و خدمات در حوزه فناوری های با ارزش افزوده بالا فعالیت می نمایند موسسه دانش بنیان محسوب می شوند. ثبت شرکت ها طی توافقاتی که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری داشته در سال ۱۳۹۳ مصوب نموده که در عنوان شرکت، اسم شرکت و موضوع فعالیت شرکت به هیچ عنوان کلمه دانش بنیان را ذکر ننمایند. شرکت های دانش بنیان اصولا تولید کالا ندارند و از ماشین آلات و ابزار خاصی هم برای اداره شرکت استفاده نمی نمایند. در این شرکت ها عده ای از افراد تحصیل کرده و متخصص تولید فکر و ایده انجام می دهند و دغدغه اصلی شرکت های دانش بنیان حفاظت از این اطلاعات و محتوا های تولید است که از به سرقت رفتن آن ها جلوگیری نماید چراکه خروجی شرکت های دانش بنیان عموما محتواهای علمی است که ملموس و قابل لمس نمی باشد. برای ثبت شرکت های دانش بنیان ابتدا شرکت به صورت عادی در اداره ثبت شرکت ها به ثبت می رسد و پس از ثبت اعضای این شرکت برای تبدیل شرکت به شرکت دانش بنیان با مراجعه به سایت http://www.daneshbonyan.ir اقدام به ثبت نام می نماید.
ثبت شرکت دارویی : شرکت های دارویی شرکت هایی هستند که در زمینه های تولید، پخش و صادرات و واردات دارو فعالیت دارند. شرکت های دارویی به دلیل موضوع فعالیت حساسی که دارند و با سلامت جامعه در ارتباط هستند نیاز به اخذ مجوزات خاص دارند. به طور کلی در ثبت شرکت ها تفاوت چندانی بین تولید، پخش و صادرات و واردات وجود ندارد فقط نیاز به اخذ مجوزات از ارگان های مربوط دارد. برای ثبت شرکت دارویی نیاز به موافقت اصولی فعالیت می باشد که برای دریافت این موافقت اصولی نیاز به درخواست کتبی، تصویر اساسنامه شرکت با قید موضوع فعالیتی شرکت دارویی اعم از تولید، پخش و صادرات و واردات است. به همراه تصویر آگهی تاسیس شرکت، گواهی عدم سو پیشینه برای مدیر عامل و تمامی اعضای هیئت مدیره، فرم تعهدنامه شرکت، معرفی نامه کتبی معاونت غذا و داروی دانشگاه زیر نظر وزارت بهداشت و درمان و هم چنین نداشتن فعالیت سو در موضوع فعالیت های مرتبط با وزارت بهداشت و درمان. اولین گام برای ثبت شرکت دارویی دریافت موافقت اصولی است که با ارسال مدارک می توانند این موافقت را کسب نمایند.
شرایطی که مدیر عامل و اعضا هیت مدیره باید شرایط زیر را داشته باشند:
داشتن تابعیت ایرانی
متدین به ادیان تعریف شده در قانون تجارت و قانون اساسی کشور
داشتن پایان خدمت و یا معافیت برای آقایان
ارائه گواهی و یا مدرکی دال بر داشتن خدمت و یا فعالیت موثر و مرتبط و همچنین داشتن تواناییهای مربوط به حوزه درمان و دارو با تایید کمیسیون قانونی
ثبت شرکت غذایی :
شرکت های غذایی نیاز به اخذ مجوز و پروانه از اداره مربوطه را دارند. شرکت غذایی از ابتدا نیاز یک انبار مطابق با ضوابط بهداشتی دارد. شرکت باید تضمین دهد در طول مدت فعالیت کلیه ی نکات بهداشتی محقق می شود. این شرکت در قالب سهامی خاص و با مسولیت محدود انجام می شود. علاوه بر تعیین نوع قالب شرکت، می بایست راجع به نام و موضوع شرکت مواد غذایی، میزان سرمایه شرکت، مشخص کردن صاحبان سهم و میزان سهم الشرکه هر یک از آنان، مشخص نمودن مدیران شرکت و سمت آن ها تصمیم گیری نمود. داشتن مجوزات و تضمین سلامت و بهداشت از نکات حائز اهمیت در مورد ثبت شرکت غذایی می باشد.
ثبت شرکت تولیدی:
تولید ترکیب مواد اولیه برای رفع نیازهای مردم. این شرکت تولیدی در دو قالب سهامی خاص و مسولیت محدود انجام میگیرد. اشخاصی که در کارهای تولیدی به فعالیت می پردازند می توانند به راحتی با ثبت شرکت های تولیدی با تجمیع سرمایه و تخصص موجب رشد و رونق اقتصادی شوند.
ثبت شرکت بازرگانی:
شرکت بازرگانی به شرکتی اطلاق می شود که موضوع فعالیت در زمینه صادرات و واردات دارد. شرکت بازرگانی نوع خاصی از شرکت نیست بلکه در قالب شرکت سهامی خاص و مسولیت محدود با موضوع فعالیت بازرگانی ثبت می شود. شرکت بازرگانی در قالب سهامی خاص معمولا برای شرکت هایی است که قصد شرکت در مناقصات را دارند. شرکت های بازرگانی معمولا چون فعالیت های صادرات و واردات نیاز به کارت بازرگانی هم دارند.
ثبت شرکت آرایشی:
لوازم آرایشی جز پر مصرف ترین محصولات جهان است به همین دلیل است که بازار ثبت شرکت های آرایشی بسیار داغ می باشد. شرکت های آرایشی هم در دو قالب شرکت سهامی خاص و شرکت با مسولیت محدود به ثبت می رسد. یکی از نکات حائز اهمیت برای ثبت شرکت های آرایشی انتخاب نام برای این نوع شرکت ها می باشد.
ثبت شرکت خدماتی: شرکت های خدماتی برای ثبت مراحل پیچیده و سختی نخواهد داشت ولی نکته ای که باید توجه داشت موضوع فعالیت این شرکت ها می باشد. بر خلاف تصور عامه شرکت های خدمات فقط در زمینه های خدمات نظافتی نمی باشند. این خدمات می توانند انواع مختلفی داشته باشد از جمله می توان به این موارد اشاره کرد: حمل و نقل و جابه جایی آشپزی به صورت خانگی یا رستوران ها بهره برداری و تعمیر تاسیسات ساختمانی خدمات مربوط به فضاهای سبزتعمیرات خودرو و ساختمان ها.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: