قرار منع تعقیب از جمله قرار هایی است که توسط دادسرا پس از رسیدگی به پرونده صادر می گردد. اگر چنانچه دلیل یا دلایل کافی برای ادامه تحقیقات وجود نداشته باشد و یا دادسرا به این نتیجه برسد که فرد تحت تعقیب مجرم نبوده و عمل متهم جرم نبوده است، قرار منع تعقیب بعد از اتمام تحقیقات صادر می گردد. در ادامه به بررسی بیشتر این موضوع می پردازیم.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مسئله درباره قرار منع تعقیب می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
آنچه پیرامون قرار منع تعقیب در این مطلب بررسی خواهد شد
طبق قرار همیشگی باز هم مشاوره حقوقی، به بررسی مبحث قانونی و حقوقی جدیدی می پردازد. موضوع مورد بررسی امروز همانطور که در مقدمه نیز دانستید، قرار منع تعقیب می باشد. در این قسمت خواهید دانست که چه مطالبی پیش رو داشته و به چه نکاتی خواهیم پرداخت:
- بیان مقدمه ای پیرامون قرار منع تعقیب
- بررسی دلایلی که بنا بر آن ها قرار منع تعقیب صادر می گردد
- آشنایی با دیدگاه قانون آیین دادرسی کیفری در رابطه با قرار منع تعقیب
- آشنایی با نحوه ی اعتراض به قرار منع تعقیب
مقدمه ای بر فرایند حقوقی قرار منع تعقیب
رسیدگی به پرونده ها در دادسرا ابتدا با ارائه شکواییه ای آغاز می شود. سپس بعد از رسیدگی به پرونده در دادسرا، تحقیقاتی به صورت مقدماتی و اولیه آغاز شده و زمانی که بازپرس پرونده و دادیار به نتیجه ای در تحقیقات خود دست پیدا کنند، برای صدور یکی از قرار های نهایی اقدام می نمایند. چنانچه قرار کیفرخواست صادر شود، بعد از آن پرونده به دادگاه ارسال شده و قاضی دادگاه حکم مقتضی را صادر می نماید. در صورتی هم که تصمیم دیگری توسط دادسرا اتخاذ شود، دیگر نیازی به صدور حکم و ارسال پرونده به دادگاه نمی باشد. در این میان از جمله قرار های نهایی که صادر می گردد قرار منع تعقیب می باشد که ممکن است توسط دو نهاد:
•دادگاه
و یا
•دادسرا صادر شود.
قرار منع تعقیب به چه دلایلی صادر می شود؟
همانطور که در ابتدای بحث نیز گفته شد، این قرار از جمله قرارهایی است که توسط دادسرا پس از رسیدگی به پرونده صادر می شود. در ادامه اگر چنانچه دلیل یا دلایل کافی برای ادامه تحقیقات وجود نداشته باشد و یا دادسرا به این نتیجه برسد که فرد تحت تعقیب مجرم نبوده و عمل متهم جرم نبوده است، قرار منع تعقیب بعد از اتمام تحقیقات صادر می گردد. حال این قرار منع تعقیب ممکن است بنا بر دو دلیل اصلی صادر شود که این دلایل به شرح ذیل می باشند :
1.دلیل کافی که بیانگر ارتکاب جرم توسط متهم است وجود ندارد
2.عمل جرم نباشد
دیدگاه قانون آیین دادرسی کیفری در رابطه با قرار منع تعقیب
در خصوص قرار منع تعقیب طبق ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری این گونه بیان شده است:
*هر گاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی یا به علت فقدان دلیل یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر شود و قطعی گردد نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر اینکه با ارائه دلیل جدید و با نظر دادستان فقط برای یکبار قرار منع تعقیب لغو شده و متهم دوباره تحت تعقیب قرار گیرد.*
نحوه اعتراض به قرار منع تعقیب به چه شکلی است؟
حال که با مفهوم این عنوان حقوقی آشنا شدید، بر آن شدیم تا به بررسی نحوه ی اعتراض به قرار منع تعقیب نیز بپردازیم. مشاوره حقوقی قصد دارد تا شما دوستان و همراهان همیشگی را با مهم ترین و کلیدی ترین مسائل مربوط به هر یک فرایند های حقوقی و قانونی آشنا نماید. پس در این قسمت نیز با مشاوره حقوقی همراه باشید تا نکته ای جدید برایتان بیان شود.
نحوه اعتراض به قرار منع تعقیب
اعتراض به قرار منع تعقیب توسط دادگاه صالح رسیدگی به جرم انجام می گیرد. در این خصوص طبق ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری این گونه بیان شده است:
*از جمله قرارهای بازپرس که قابل اعتراض هستند، قرار منع تعقیب می باشد. مهلت اعتراض به قرار منع تعقیب صادر شده از دادسرا، برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد خارج از کشور یک ماه از تاریخ ابلاغ می باشد.*
همچنین طبق ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری:
*چنانچه دادگاه اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب و موقوفی تعقیب را موجه تشخیص دهد، می تواند قرار جلب به دادرسی را صادر کرده و سپس پرونده مجددا به دادسرا اعاده می گردد تا اقدامات و تحقیقات لازم تکمیل شده و انجام گیرد و در غیر این صورت قرار را تایید می کند که نظر دادگاه قطعی و غیر قابل اعتراض است.*
ارائه ی نکاتی مهم در خصوص اعتراض به قرار منع تعقیب
همانطور که پیش تر نیز بیان شد، قرار منع تعقیب ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل شکایت در دادگاه صالح می باشد. اما برای اینکه این حق اعتراض متصور باشد باید به نکاتی که در ادامه بیان شده اند توجه داشت:
1)در صورت صدور قرار منع تعقیب از جانب بازپرس یا دادیار پرونده، ضروری است تا دادستان نیز با آن موافقت کند. اما در مواردی نیز ممکن است دادستان با آن موافق نباشد. در چنین شرایطی اگر قرار از سوی دادیار صادر شده باشد به ناچار مکلف است تا از نظر دادستان پیروی نموده و از نظرش مبنی بر منع تعقیب عدول داده و به تعقیب متهم ادامه دهد. همچنین چنانچه این قرار از سوی بازپرس صادر شده باشد و دادستان با آن مخالف نماید، در این میان برای برای حل اختلاف نظر آن دو دادگاه تصمیم گیری نهایی را می نماید. در چنین شرایطی چنانچه نظر دادگاه مبنی بر ادامه تعقیب باشد بازپرس مکلف به ادامه تعقیب است.
•حق اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب هنگامی میسر می شود که مراحل گفته شده در بند یک به انجام رسیده باشد. بدین معنا که ابتدا قرار به تایید دادستان برسد و سپس چنانچه به تایید دادستان نرسید مراحل گفته شده طی شود.
•چنانچه قرار منع تعقیب به علت فقد دلیل باشد و این قرار به هر دلیلی قطعیت پیدا نماید، دادستان مختار است که پس از کسب اجازه از دادگاه و همچنین ارائه دلایل جدید یک بار دیگر نیز متهم را تعقیب کند.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مسئله درباره قرار منع تعقیب می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: