بر اساس قوانین شرعی در اسلام و طبق آنچه که در قانون مدنی کشور ما مشخص شده است، دو نوع ازدواج با اسامی ازدواج دائم و ازدواج موقت برای ثبت وجود دارد. در مقالات متفاوت توضیحاتی در رابطه با شرایط ازدواج دائم برای شما ارائه کرده ایم. ولی در این مقاله قصد داریم نکاتی را در رابطه با ازدواج موقت یا صیغه به شما عزیزان ارائه کنیم. پس در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
ازدواج موقت
در ابتدا باید توضیح دهیم که ازدواج موقت از جمله مسائلی است که در شرع و قانون کشور ما وجود داردو از نظر قانونی مورد پذیرش قرار گرفته است. ولی این تنها موضوعی نیست که باید دقت داشت بلکه باید گفت که در این نوع ازدواج به مانند ازدواج دائم شرایط و مسائلی وجود دارد که زوجین باید نسبت به آن تعهد داشته باشند. ازدواج موقت همانگونه که از نامش مشخص از است، به صورت موقت بوده و دارای زمانی مشخص بین چند ساعت تا چندین سال است. ولی این موارد باعث نمیشود شرایط ازدواج در این نکاح نادیده گرفته شود. از جمله این موارد میتوان به نفقه زن توجه داشت. در ادامه با ما به عنوان یک مشاوره حقوقی در این رابطه همراه باشید.
نفقه زن در ازدواج موقت
در ازدواج دائم، بعد از قرائت عقد شرایط مربوط به نفقه زن برعهده زوج(شوهر) است. ولی این موضوع در ازدواج موقت اینگونه نیست، و شوهر الزامی در رابطه با پرداخت نفقه به زن ندارد. البته در صورتی که زن شرط کرده باشد.
در ازدواج دائم پرداخت نفقه جزو موارد قانونی و اجتناب پذیر محسوب شده وشوهر نمیتواند از پرداخت آن سرباز زند. ولی همانطور که گفته شد این موضوع در نکاح موقت جزو موارد قانونی نیست. لازم به ذکر است که حتی اگر در زمان عقد موقت شرط بر این باشد که مرد نفقه پرداخت کند و مرد از پرداخت آن کوتاهی کند، امکان تعقیب کیفری برای وی وجود ندارد. به همین منظور به عنوان یک مشاوره حقوقی باید گفت که نمیتوان به این موضوع اتکای زیادی داشت.
پیشنهاد مطالعه:
روند طلاق توافقی در ایران
ثبت ازدواج موقت (صیغه)
طبق آنچه در قانون حمایت از خانواده در کشور ما بیان شده است. و بر اساس گفته های مشاوران حقوقی مختلف، شوهر موظف است که ازدواج،طلاق و یا فسخ نکاح را مشخص کند. ولی باید بیان کرد که مرد الزامی برای ثبت این نوع ازدواج ندارد.
به همین منظور باید گفت صرفا خواندن صیغه ازدواج موقت چه به زبان فارسی چه به زبان عربی برای ازدواج موقت کفایت میکند. و از نظر شرعی ازدواج صورت گرفته است. لازم به ذکر است که این موضوع تا زمانی درست است که زوجه(زن) باردار نشده باشد، و در صورتی که زن باردار شود الزاماتی وجود دارد که باید صیغه موقت به ثبت برسد.
این موضوع از آن جهت مهم است که فرزند حاصل از این ازدواج امکان پیگیری مطابات خود را در آینده داشته باشد. همچنین اگر زن یا شوهر در ضمن عقد، ثبت آن را شرط کنند یا هر دو بر آن توافق کنند، در این صورت، ثبت نکاح موقت بازهم ضروری است.
مهریه در ازدواج موقت
همانگونه که پیشتر و درمقالات قبلی بیان کردیم در عقد دائم باید مهریه مشخص شود و در صورتی که مهریه در زمان عقد مشخص نشود، عقد صحیح قلمداد میشود. ولی اگر تا قبل از نزدیکی، مقداری به عنوان مهریه تعیین شود که مهریه همان است و اگر تا بعد از نزدیکی مهریه تعیین نشود، زن مستحق مهر المثل خواهد بود.
در رباطه با مهرالمثل باید گفت که یعنی با توجه به شرایط زوجه بر اساس شرافت خانوادگی، و دیگر صفات و همچنین وضعیت اون نسبت دیگر افراد نظیر نزدیکان و همچنین عرف محل زندگی وی، مهریه مشخص میشود. لازم به ذکر است که این مقدار مهریه بر اساس تمکن مالی شوهر تعیین میشود.
اما نکته ای که بیان شد در رابطه با عقد دائم بود، به همین منظور باید گفت این مورد در عقد موقت متفاوت است و در صورتی که در نکاح موقت مهریه مشخص نشود بر اساس قانون و شرع اسلام، آن عقد باطل است.
در این نوع عقد ابتدا باید مدت زمان عقد مشخص و پس از آن مهریه به طور شفاف بیان شود. در غیر این صورت عقد باطل محسوب میشود. لازم به ذکر است تحت هر شرایطی مهریه باید توسط مرد پرداخت شود، چه در صورتی که نزدیکی صورت گیرد چه صورت نگیرد.
البته باید گفت در صورتی که مرد پیش از نزدیکی، تمام مدت را به زن بذل کند، در این صورت، باید تنها نیمی از مهریه مشخص شده را بپردازد.
تفاوت تبعیت از شوهر در عقد دائم با عقد موقت
در رابهط با تبعیت از شوهر در عقد دائم به صراحت بیان شده است که ریاست خانواده برعهده مرد است. و زن باید از شوهر خود تبعیت کند. طبق اصول مشخص شده در شرع و قوانین کشور مرد حتی میتواند با اشتغال زن مخالفت کرده و یا حتی باید گفت که زن برای خروج از منزل باید از شوهر خود اجازه دریافت کند. البته این مسائل شرعی است و در حال حاضر چنین مواردی را نمیتوان جزو مسائل مهم زندگی بیان کرد و زن و شوهر همواره بایکدیگر سر این مسائل توافق میکنند.
در رابطه با تبعیت در عقد موقت باید گفت شرایط عقد دائم در این نوع عقد وجود ندارد، و زن تکلیفی نسبت به تبعیت از شوهر خود در رابطه با شرایط زندگی ندارد. و مرد هم نمیتواند از ادامه شغل زن جلوگیری کند.
اتمام نکاح در عقد دائم و موقت
در ازدواج دائم اتمام یا پایان ازدواج میتواند یه سه شکل متفاوت باشد.
- طلاق
- فسخ نکاح
- فوت طرفین
اما در عقد موقت باید گفت که طلاق وجود ندارد و بجای آن از موضوع بذل مدت میتوان بهره برد. لازم به ذکر است که همانگونه که در عقد دائم اختیار طلاق با مرد است، در عقد موقت نیز اختیار بذل مدت در اختیارات مرد به شمار میآید. در این رابطه باید گفت که در ازدواج موقت، زن مالکیت مهریه خود و مرد نیز مدت برخورداری را در اختیار خود دارد. به همین منظور اگر در عقد موقت، در زمان کوتاهتری قرار است به اتمام برسد، این حق مرد است که مدت زمان عقد خود را بذل کند یا نکند.
با تشکر از همراهی شما برای مطالعه این مطلب و تفاوت های مهم و اساسی عقد موقت یا عقد دائم، گروه مشوره حقوقی اوستا آماده است که به تمامی سوالات شما عزیزان در این رابطه به سرعت جواب دهد.
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: