بر اساس قوانین و مقررات در کشور روش های متفاوتی برای طلاق در ایران وجود دارد. به موجبات مقررات موجود در قانون مدنی کشور در اکثر موارد حق طلاق و درخواست طلاق در اراده مرد است . ولی بر اساس ماده 1133 قانون مدنی کشور زن این امکان را دارد در موارد محدود از دادگاه درخواست طلاق کند. در ادامه با این روشها آشنا میشویم. با ما همراه باشید.
بر اساس ماده 1129 قانون مدنی خودداری یا عجز شوهر در دادن نفقه به زن
غیبت شوهر بیش از چهار سال بر اساس ماده 1029
بنا به استناد ماده 1119 وکالت زن در طلاق این امکان را به زن میدهد.
بنا به ماده 1130 عسر و حرج زن
عسر و حرج
همانطور که گفته شد قانون مدنی کشور در مواردی خاص حق طلاق را به زن داده است که یکی از این موارد ماده 1029 قانون مدنی است که در رابطه با عسر و حرج است. برای تعریف درست عسر و حرج باید اینگونه گفت که این عبارت به معنی تنگی و دشواری، تنگدستی، فقرو یا تهدی دستی است. حرج نیز در معانی مشابهی به مانند عسر است. شرایط عسر و حرج در زمان درخواست طلاق، و تشخصی و احراز آن توسط دادگاه صورت میگیرد. لازم به ذکر است که دائم بودن زوجیت از جمله موارد این ماده قانون است.
در ادامه برای عسر و حرج باید اینطور بیان کرد که هر مشقت و سختی در قانون عسر و حرج به حساب نمیآید. پس باید به این نکته توجه داشت که عسر وحرج عبارت از ضرر و مشقت شدید یا فاحش است که عادتأ قابل تحمل نیست.
در ماده 1130 قانون مدنی اینطور بیان شده است که زن امکان حق طلاق را دارد با فرض اعلام شرایط عسر و حرج برای خود. لاز به توضیح است که معیار عسر و حرج را به عنوان مفری برای رهایی زن از علقه زوجیت قرار داده است
با رجوع کامل به ناده 1130 قانون مدنی کشور در رابطه با موضوع یاد شده میتوان گفت که اعمال این ماده مشروط به عسر و حرج و احراز آن است، در تأیید این سخن می توان به وجود قید موجب عسر و حرج زوجه باشد. در صدر ماده اشاره کرد . لذا در حال حاضر هیچ مستند قانونی که بیانگر اعطای حق طلاق به زن به صرف نشوز زوج، بدون ایجاد عسر و حرج برای زن باشد، وجود ندارد.
مصادیق مشخص کننده عسر و حرج
در رابطه با این موضوع موارد متفاوتی وجود دارد که ازجمله موارد آن میتوان به اختلاف سلیقه ها در تشخیص عسر و حرج و مسکوت ماندن ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی اشاره کرد. به همین منظور قانون به این موضوع دست یافت که باید با تصویب طرح الحاق یک تبصره به ماده ۱۱۳۰ روی آورد. این تبصره در نهایت در ۲۹/۴/۸۱ به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید.
در این تبصره موارد متفاوتی از موضوعیت عسر حرج را بیان کرده است که به شرح زیر است.
پیشنهاد مطالعه:
وکیل طلاق حرفه ای، کیست؟
زندگی زناشویی خود را با مشاور حقوقی طلاق بیمه کنید.
تبصره قانون عسر و حرج
عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه، با مشقت همراه و تحمل آن را مشکل سازد.
در این موضوع مواردی وجود دارند که باید توسط دادگاه بررسی و مصادیق آن توسط خود دادگاه احراز شود
ترک کردن زندگی توسط زوج به مدت حداقل شش ماه متوالی یا 9 ماه به صورت متناوب در مدت یک سال بدون داشتن هیچگونه عذر موجه
اعتیاد داشتن زوج به یکی از مواد مخدر یا دائم الخمر بودن زوج که باعث اخلال در نظم خانواده شده باشد. همچنین امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. در صورتی که شخص این تعهدات را انجام ندهد و طبق خواسته دکتر و روجه عمل نکند. این حق برای زوجه وجود دارد که اقدام به طلاق کند.
محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر.
ضرب و شتم یا هرگونه سوء رفتار مستمر زوج که عرفاً با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد.
مبتلا بودن زوج به بیماری های صعب و العلاج روانی یا هرگونه بیماری صعب والعلاجی که زندگی مشترک را مختل کند
پیشنهاد مطالعه:
دانستنی های طلاق توافقی
روند طلاق توافقی در ایران
دیگر روش های عسر و حرج برای طلاق
باید در آخر به این نکته اشاره کرد که به جز تمامی مواردی که قبلتر گفته شد این دادگاه است که این حق را دارد در صورت تشخیص این موضوع که زندگی برای زوجه مشقت بار شده است آن مورد را جزو مصادیق عسر و حرج دانسته و رای به خواسته زوجه دهداز دیگر موارد عسر حرج میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد
- عوامل طبیعی یا حقیقی
- عوامل خارجی و واقعی
- عوامل شخصی
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: