یکی از بزرگترین سوالاتی که تمامی افرادی که در حوزه مشاوره حقوقی ازدواج و طلاق فعالیت دارند با آن رو به رو میشوند، حضانت فرزند پس از طلاق است. در ابتدای کار ممکن است هر یک از زوجین دلایل و منطق خود را برای حضانت فرزند خود داشته باشند. ولی باید به این نکته اشاره کرد که در آخر این قانون مقررات است که مشخص میکند که حضانت فرزند پس از طلاق به عهده کدامیک از والدین باشد. برای آشنایی بیشتر با این قوانین در ادامه با ما همراه باشید.
حضانت فرزند
حضانت در معنی، به معنی نگهداری فرزند یا کودک است. در ماده قانون 40 تا 47 قانون حمایت از کودکان در رابطه با این موضوع اوضیحات کامل آمده است که از حوصله این ملطب خارج است ولی باید به این موضوع اشاره کرد کهاز دید قانونی حضانت بیشتر به جنبههای رسیدگی و پرورش جسم کودک تاکید دارد و چندان موارد تربیتی و پرورش اخلاقی را در بر نمیگیرد.
با رجوع به قوانین مدنی در رابطه با حضانت فرزند سن حضانت فرزند را بلوغ فرزندان در نظر گرفته است. برای حضانت فرزند قانون بیان کرده است که پیش از طلاق حضانت فرزند بر عهده زوجین است، مگر در صورتی که یکی از زوجین فوت کرده و دیگری از حضانت فرزند سر باز زند.
بر اساس قانون رای دختران ۹ سالگی و برای پسران ۱۵ سالگی به عنوان سن حضانت در نظر گرفته شده است. در این مدت هیچ کدام از والدین که حضانت فرزند به آن واگذار شده است، نمیتوانند مسئولیتهای خود را در قبال فرزند ترک نمایند.
شرایط حضانت فرزند پس از طلاق زوجین
در صورتی که افراد از یکدیگر طلاق بگیرند، اولویت نگهداری فرزند تا سن 7 سالگی با مادر خواهد بود، لازم به ذکر است که این موضوع هم برای فرزند پسر و هم دختر صادق است. پس از 7 سالگی فرزند، حضانت به عهده پدر خواهد بود و در صورتی که که والدین با حضانت فرزندان به مشکل برخورند، این دادگاه است که برای آنها تصمیم خواهد گرفت.
البته تبصره هایی برای این مورد وجود دارد، به طور مثال اگر پدر به اعتیاد به مواد مخدر دچار باشد، حضانت فرزند پس از 7 سالگی نیز به عهده مادر خواهد بود. و این حضانت تا بلوغ فرزندان ادامه خواهد داشت. و پس از آن این خود فرزند است که تصمیم میگیرد که با مادر یا پدر خود زندگی کند. البته در تمامی این موارد این پدر است که باید تمام هزینه های فرزند را پرداخت کند، حتی اگر فرزندان تحت حضانت مادر باشند.
پیشنهاد مطالعه:
وکیل طلاق حرفه ای، کیست؟
شرایط حضانت پس از طلاق توافقی
با توجه به ماده 29 قانون حمایت از خانواده این دادگاه است که باید در مورد حضانت فرزندان در هر نوع طلاقی، حتی طلاق توافقی تصمیم گیرد. به همین منظور اگر زوجین با طلاق توافقی از یکدیگر جدا شوند و دختر کمتر از 9 و پسر کمتر 15 سال سن داشته باشد، زوجین باید در مورد حق حضانت فرزندان، میزان ملاقات طرف مقابل با فرزندان، پرداخت نفقه فرزندان و میزان نفقه به توافق برسند.
در صورتی که پس از طلاق و مشخص شدن حضانت فرزندان، مادر فرزندان مجددا ازدواج کند، حضانت از وی گرفته شده و به پدر اهدا خواهد شد. ولی در رابطه با طلاق توافقی باید به این نکته اشاره کرد که این توافق زوجین است که حضانت را برای فرزندان مشخص میکند، و مادر پس از ازدواج نیز میتواند حضانت فرزندان را داشته باشد.
حضانت پس از فوت یکی از والدین
یکی دیگر از سوالاتی که افراد از مشاور حقوقی طلاق خود به وفور میپرسند، حضانت پس از فوت یکی از والدین است. در این مورد باید به یان موضوع اشاره کرد که بر اساس قانون مندرج در صورتی که یکی از والدین فوت کند، حضانت فرزند بر عهده والد زنده خواهد بود. البته باید به این نکته توجه داشت که در صورتی که دادگاه پس از دادخواست ولی قهری، مادر را دارای صلاحیت لازم برای حضانت از فرزند نداند، حضانت از وی گرفته میشود.
شرایط مربوط به دیدار با فرزند
هرکدامیک از والدین که حق حضانت فرزند با اون نیست، این حق را دارد که طفل خود را ملاقات کند و مدت زمان این ملاقات بر اساس رأی است که دادگاه در این مورد صادر میکند.
همچنین باید توجه داشت که والدینی که حق حضانت را ندارند، این حق را دارند که در فواصل معین با کودک خود ملاقات کنند و حتی فاسد بودن مادر یا پدر هم باعث نمی شود از ملاقات وی با فرزندش جلوگیری شود.
لازم به ذکر است که مادر و پدر در رابطه با ملاقات فرزند میتوانند با یکدیگر به توافق برسند، و بر اساس همان توافق دیدار صورت میپذیرد. ولی به طور کلی دادگاه یک روز یا دو روز آخر هفته را برای این موضوع اختصاص میدهد و دادگاه به این موضوع اعتقاد دارد که ملاقات بیشتر با فردی که حضانت فرزند را ندارد موجب اختلال و دوگانگی در تربیت فرند میشود.
به عنوان نکته آخر باید گفت که تنها با حکم دادگاه می توان مانع از ملاقات والدینی که حضانت بر عهده ی او نیست شد.
پیشنهاد مطالعه:
روند طلاق توافقی در ایران
حضانت فرزند در چه زمانی به اتمام میرسد؟
- از دیگر سوالات متداول افراد از مشاوره حقوقی خود این است که چه زمانی حضانت فرزندان تمام میشود. به همین منظور در ادامه به این نکته اشاره خواهیم کرد.
- رسیدن فرزند به سن بلوغ می باشد.دختر ۹سالگی و پسر ۱۵سالگی.
- عدم صلاحیت پدر یا مادر می باشد که در اینصورت حضانت به دیگری سپرده می شود.
- اگر هم پدر و هم مادر دارای صلاحیت برای حضانت نباشند، جد پدری درصورت زنده بودن حضانت فرزند را به عهده خواهد گرفت.
سخن پایانی
در این مقاله سعی بر آن داشتیم که بیشتر سوالاتی که از مشاورین حقوقی پرسیده میشود را جواب دهیم. در صورتی که سوالی برای شما عزیزان در این مورد به وجود آمد میتوانید با تماس با کارشناسان مشاوره حقوقی اوستا در میان بگذارید. با تشکر از شما برای مطالعه این مقاله تا انتها
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: