مراحل شکایت در شورای حل اختلاف
شورای حل اختلاف از جمله مراجع قانونی ذیصلاح برای حل مشکلات و مسائل حقوقی است که زیر نظر دادگستری فعالیت دارد. در گذشته افراد برای طرح دعاوی حقوقی خود به دادگاهها مراجعه می کردند. اینکار منجر به طولانی شدن روند رسیدگی به پرونده شده و صرف وقت و هزینه زیادی می شد. در صورتیکه برخی شکایات و اختلافات را می توان با مذاکره میان طرفین به صلح و سازش تبدیل نمود. مراحل شکایت در شورای حل اختلاف ساده تر از دادگاه بوده و روند رسیدگی به آن سریعتر است.
فورم مدال درخواست تماس
شورای حل اختلاف برای رسیدگی به پرونده ها و دعاوی غیر مالی که از طرف قانونگذار مشخص شده است و یا دعاوی مالی تا سقف بیست میلیون تومان راه اندازی شده است. هر محله و منطقه ای زیر نظر یک شورای حل اختلاف فعالیت می نماید، لذا افراد معمولا به شورای حل اختلاف نزدیک به محل سکونت خود ارجاع داده می شوند. در ادامه مراحل شکایت در شورای حل اختلاف را با نحوه ثبت نام و طرح دعوی ادامه می دهیم.
ثبت شکایت در شورای حل اختلاف
اولین قدم از مراحل شکایت در شورای حل اختلاف طرح دعوی و ثبت درخواست شاکی است. برای اینکار شاکی باید به یکی از دفاتر الکترونیک قضایی مراجعه نماید و ضمن تکمیل طرح شکایت، درخواست خود را ثبت نماید. در این مرحله فرد در صورتیکه از قبل در سامانه قضایی ثبت نام نکرده باشد باید اطلاعات خود را ثبت نموده و هزینه ای بابت آن پرداخت نماید. افرادی که از قبل اطلاعات آنها در سامانه وجود ندارد نیازی به ثبت نام مجدد ندارند. پس از ثبت طرح دعوی برگه رسید به شما داده می شود و پیامکی مبنی بر ثبت درخواست شما در سیستم قضایی به شماره همراه درج شده ارسال می گردد. پس از آن پرونده شاکی به نزدیکترین شورای حل اختلاف ارجاع داده می شود.
فورم مدال درخواست تماس
در این مرحله از طریق ارسال پیامک از روند پرونده مطلع می شوید. تمام مراحل شکایت در شورای حل اختلاف بطور پیامک برای شاکی ارسال می گردد. همچنین با شماره پرونده تخصیص داده شده می توانید از سامانه قضایی وارد حساب کاربری خود شده و از مراحل رسیدگی به پرونده مطلع گردید. پس از بررسی پرونده از شاکی برای حضور در شورای حل اختلاف و توضیح درباره موضوع مورد اختلاف درخواست می گردد. هزینه دادرسی برای پرونده های مالی در شورای حل اختلاف به میزان ۱.۲۵ درصد از تعهد مالی پرونده است که کمتر از هزینه دادرسی دادگاه است. در اینجا شما اولین مرحله از مراحل شکایت در شورای حل اختلاف را پشت سر گذاشته اید.
پیشنهاد مطالعه:
فرق شکایت حقوقی و کیفری در چیست؟
انواع دعاوی قابل حل در شورای حل اختلاف
شورای حل اختلاف تنها مرجعی برای رسیدگی به دعاوی مشخصی است. از اینرو شاکی برای تمام پرونده های حقوقی و قضایی نمی تواند به شورای حل اختلاف مراجعه کند. قبل از شروع ثبت نام و طرح دعوی و پیگیری مراحل شکایت در شورای حل اختلاف باید بدانید که چه مواردی را می توان از طریق این شورا پیگیری نمود. از جمله موارد قابل طرح می توان به
- دعاوی مالی در شهر که زیر بیست میلیون تومان و در روستا تا سقف دو میلیون تومان باشد
- دعاوی مربوط به مالک و مستاجر و عدم پرداخت اجاره از سوی مستاجر
- صدور گواهی انحصار وراثت
- تخلفات راهنمایی و رانندگی تا سه میلیون تومان
- کلیه امور مدنی و حقوقی
- جرائمی که قابل بازگشت تلقی می شوند
اشاره نمود. شورای حل اختلاف برای برخی موارد طرح دعوی حکم صادر نموده و برخی موارد حکم سازش صادر می نماید. در ادامه پس از ثبت شکایت به نحوه رسیدگی و پیگیری مراحل شکایت در شورای حل اختلاف می پردازیم.
نحوه رسیدگی به شکایات در شورای حل اختلاف
پس از ثبت و طرح دعوی در شورای حل اختلاف و ارائه توضیحات تکمیلی از سوی شاکی، از دیگر مراحل شکایت در شورای حل اختلاف می توان به بررسی موضوع، تحقیق و تفحص و ارائه توضیحات از فردی که شکایت علیه وی صادر شده است از سوی شورا اشاره نمود. شورا از وی درخواست می نماید طی جلسه ای به شورا مراجعه و علت اختلاف پیش آمده را از وی جویا می شود. در این مرحله از مراحل شکایت در شورای حل اختلاف، شورا به بررسی موضوع می پردازد. لازم بذکر است که شورا در تمام موارد اقدام به صدور حکم نمی کند بلکه در برخی موارد با رضایت طرفین اقدام به صدور حکم سازش و اصلاح می نماید.
فورم مدال درخواست تماس
از جمله این موارد می توان به جرائم حقوقی قابل گذشت، امور حقوقی و مدنی و جنبه خصوصی جرائمی که عمومی نبوده و شاکی مدعی العموم ندارد اشاره نمود. در این موارد رای صادر شده قطعی بوده و لازم الاجراست. در برخی موارد همانند اختلافات میان مالک و مستاجر، مشکلات خانوادگی، مسائل مربوط به وصیت و انحصار وراثت، ورشکستگی کسب و کارها، دعاوی مربوط به اموال عمومی و چک و سفته تا سقف بیست میلیون تومان رای صادر می نماید.
در این مرحله از مراحل شکایت در شورای حل اختلاف و صدور رای طرفین می توانند به رای صادره اعتراض نموده و درخواست بررسی مجدد داشته باشند. حکم صادره از سوی شورای حل اختلاف همانند حکم دادگاه دارای اعتبار است لذا افراد پس از صدور رای قطعی ملزم به اجرای آن هستند. با توجه به حجم زیاد پرونده های ارجاع شده به شورای حل اختلاف و اهمیت پیگیری آن از سوی وکیل آگاه و مجرب به معرفی یکی از برترین موسسات خدمات حقوقی به شرح ذیل خواهیم پرداخت.
فورم مدال درخواست تماس
انجام کلیه مراحل شکایت در شورای حل اختلاف در موسسه حقوقی اوستا
موسسه حقوقی اوستا یکی از برترین موسسات ارائه دهنده خدمات مشاوره حقوقی محسوب می شود. تیم وکلای متخصص و متعهد به همراه سابقه درخشان در موفقیت پرونده های مختلف حقوقی از جمله مشخصات موسسه حقوقی اوستا است. انواع خدمات حقوقی و قضایی مانند طرح دعاوی حقوقی و کیفری، دعاوی ملکی، دعاوی قضایی و جنایی، مشاوره حقوقی در تنظیم قراردادهای تجاری، خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و خدمات ثبت شرکت و برند از جمله خدمات تخصصی اوستا بشمار می آیند. یکی از خدمات موسسه ثبت شکایت و پیگیری مراحل شکایت در شورای حل اختلاف است.
با توجه به اینکه بسیاری از دعاوی مانند اختلافات مالک و مستاجر، اختلافات خانوادگی مانند طلاق، نکاح، رجوع و فسخ نکاح، انحصار وراثت، وصیت نامه و ورشکستگی در حیطه وظایف شورای حل اختلاف قرار می گیرد، موسسه حقوقی اوستا اقدام به پیگیری تمام مراحل شکایت در شورای حل اختلاف از ثبت و طرح دعوی تا صدور حکم و اجرای آن می نماید. با ارجاع پرونده های حقوقی خود به موسسه حقوقی اوستا کوتاهترین و بهترین روش برای رفع مشکلات حقوقی را انتخاب خواهید نمود.
فورم مدال درخواست تماس
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: