شرایط و قوانین مربوط به ازدواج موقت در قانون و شرع کشور چیست؟
ازدواج موقت یا صیغه امری است که همواره جزو موارد فقهی و شرعی است که برای عموم مردم جزو نکاتی بوده است که سوالات بسیاری دارند، به همین منظور سعی داریم در این مقاله نکاتی ارزشمند برای افرادی که قصد دارند اطلاعات خود را در زمینه ازدواج موقت بالاببرند ارائه کنیم. با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
تعریف ازدواج موقت یا صیغه
بر اساس آنچه در قانون مدنی کشور معین شده و بر اساس ماده 1075 همین قانون ازدواج موقت به ازدواجی میگویند که نکاح منقطع و برای مدت زمان مشخصی تعیین شده باشد. پس با این تفاسیر میتوان گفت که تفاوت اصلی ازدواج موقت با ازدواج دائم در مدت زمان مشخص شده برای آن است. در ازدواج دائم زمان مشخص نمیشود، ولی در ازدواج موقت برای نکام زمان معین میشود. ضمناً باید توجه کرد که مدت زمان ازدواج موقت میتواند از چند دقیقه تا چند سال باشد، این موضوع صرفاً به توافق طرفین بستگی دارد. ولی در هر صورت باید مدت زمان مشخص شده کاملا واضح بوده و در آن ابهامی وجود ندارد.
شرایط مربوط به مهریه در ازدواج موقت
در خصوص موضوع مهریه باید گفت که شرایط مهریه در ازدواج موقت با دائم یکسان است، ولی لازم به ذکر است که در صیغه حتما باید مقدار مهریه ضمن عقد معین گردد، پرداخت مهریه حتی در صورت عدم نزدیکی برای مرد واجب است. همچنین باید توجه داشت که در صورتی که زوجین در ازدواج موقت نزدیکی نداشته باشند و مدت زمانی از عقد موقت باقیمانده باشد مرد میتواند عقد را باطل و نصف مهریه را پرداخت کند.
ارث در ازدواج موقت چگونه است؟
در ازدواج موقت ارث معنا ندارد، و در صورت فوت هریک از طرفین، به طرف مقابل ارثی تعلق نمیگیرد. البته باید دقت داشت در صورتی که از ازدواج موقت ذکر شده فرزندی حاصل شود، آن فرزند از پدر و مادر خود ارث میبرد.
نفقه در ازدواج موقت
در ازدواج دائم نفقه بر عهده مرد است، ولی در ازدواج موقت این امر جزو الزامات برای مرد نیست و از این بابت نمیتوان زوج را ملزم به پرداخت نفقه دانست. البته در موردی که بین طرفین توافقی صورت بگیرد این امکان وجود دارد. همچنین باید گفت که در صیغه زن مکلف به تمکین به مانند آنچه در ازدواج دائم مطرح است نیست.به همین منظور زن میتواند برای شرایط خود تصمیماتی بگیرد، همچون تحصیل، انتخاب شغل و ...
ثبت ازدواج موقت به صورت رسمی
بر اساس آنچه در ماده 21 قانون حمایت از خانواده معین شده است، ازدواج موقت تابع قوانین شرعی و مقررات قانونی است و در سه مورد ثبت رسمی آن الزامی است. 1- باردار شدن زن 2- توافق میان طرفین 3- شرط ضمن عقد در زمان نکاح صیغه
پس میتوان گفت که ثبت صیغه امری الزامی نیست و در صورت پیش آمد موارد بالا این موضوع تبدیل به امری الزامی برای طرفین میگردد.
اجازه پدر در صیغه موقت
از منظر قانون و شرع نظرات متفاوتی برای کسب اجازه پدر برای صیغه موقت وجود دارد، ولی باید اذعان داشت که در اکثر موارد فقها ولایت پدر بر دختر را قبول دارند . به طور مثال امام خمینی احتیاط را در کسب اجازه هم از پدر و هم از جد پدری مناسب دانسته است.
در حال حاضر فقها نظرات متفاوتی دارند به طور مثال سید روحالله خمینی، شبیری زنجانی، جواد تبریزی، نوری همدانی و سید علی سیستانی فتوا دادهاند که باید اجازه پدر اخذ شود. مکارم شیرازی، محمدعلی اراکی، فاضل لنکرانی، صافی گلپایگانی، وحید خراسانی، ابوالقاسم خویی،سید صادق شیرازی و سید علی خامنه ای، گرفتن اجازه از پدر را «احتیاط واجب» دانسته اند
در برخی موارد فقهای همچون محمدرضا گلپایگانی، محمدصادق روحانی،سید محمد حسینی شاهرودی، محمد صادقی تهرانی و عبدالکریم موسوی اردبیلی، محمدعلی گرامی، به این موضوضع اعتقاد دارند که اجازه پدر برای دختر بالغ که از نظر شرع نه سال قمری است که خیر و صلاح خود را تشخیص میدهد، الزامی نیست.
نکات مهم در ازدواج موقت
- زن نباید در زمان اجرای عقد موقت در حباله نکاح شخص دیگری باشد، به زبان ساده تر یعنی زن نباید همسر شخصی دیگر باشد.
- لازم به ذکر است که زن اگر قبلا عقد شخص دیگری بوده، و طلاق گرفته است باید مدت عده خود را گذرانده تا از نظر شرعی و قانونی بتواند ازدواج موقت با شخص دیگری داشته باشد.
- از نکات دیگر این است که در صورتی که زن در عقد شخصی باشد نباید با مردی که در آینده قصد دارد با او ازدواج کند زنا کرده باشد، زیرا در این صورت اگر مردی با زن شوهرداری زنا کند برای همیشه آن زن بر او حرام می شود.
- بر اساس ماده 1075 قانون مدنی کشور، ازدواج موقت به رسمیت شناخته شده است.شرایط و ارکان اساسی ازدواج موقت درکشور عبارت اند از شروط در ازدواج دائم و اضافهی تعیین مدت مشخص و تعیین مهر معین برای زن. موانع ازدواج موقت نیز همان موانع ازدواج دائم است.
- در عقد موقت طلاق وجود ندارد، بلکه جدا شدن زن و مرد بواسطه تمام شدن مدت عقد و یا بخشیدن مدت توسط مرد عقد را تمام میکند.
- شخصی که صیغه را قرائت میکند باید بالغ و عاقل باشد.
نکاح دختر باکره
بر اساس قانون ازدواج با دختر باکره اعم از ازدواج موقت و دائم، اجازه ی پدر یا جد پدری را لازم دارد.در صورت امتناع غیر موجه پدر از دادن اجازه، بر اساس ماده 1043 و 1044 دختر میتواند با معرفی مرد مرد مورد نظر و شرایط نکاح از دادگاه مدنی خاص درخواست اجازهی ازدواج کند. لازم به ذکر است که سن ازدواح دختر برای ازدواج دائم و موقت ۱۳ سال است. در حال حاضر بسیاری از دفاتر و روحانیون و عاقدان، به دستاویز فتاوی برخی مراجع تقلید، صیغهی ازدواج موقت دختر بالغ را بدون اجازهی پدر و جد لازم نیست.
همچنین در صورتی که دختری که به حد بلوغ رسیده و رشیده است؛ یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد اگر بخواهد شوهر کند چنانچه باکره باشد باید از پدر یا جد پدری خود اجازه بگیرد، ولی اگر باکره نباشد در صورتی که بکارتش به وسیله شوهر کردن از بین رفته باشد اجازه پدر و جد لازم نیست.
شرایط ازدواج موقت و قرائت صیغه موقت
برای ازدواج موقت، صرفاً رضایت طرفین و خواندن صیغه موقت کفایت میکند. و نوشتن از متن و یا داشتن شاهد در این مورد الزامی نیست. به طور مثال خود زوجین میتوانند که صیغه نامه را بخوانند، در ابتدا باید مدت زمان و سپس میزان مهریه را مشخص کنند و بعد از آن صیغه عقد را بخوانند
متن صیغه موقت
«زَوَّجتُکَ نَفْسی فی المُدَّةِ الْمَعْلوُمَه عَلَی الْمَهْرِ الْمَعْلوُم»
(خودم را به تو تزویج کردم برای مدت معین با مهر معین)
سپس بعد از آن مرد جمله زیر را میگوید.
«قَبِلْتُ»
(قبول کردم)
لازم به ذکر است که اگر زوجین نتوانسته اند صیغه را به صورت صحیح عربی قرائت کنندخواندن هرشکل صیغه مجاز استفقط باید طرفین لفظی را بگویند که معنیزَوَّجْتُ و قَبِلْتُرا مشخص کند.
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: