امروزه ارائه خدمات حقوقی توسط وکلا و مشاورین حقوقی یکی از امور لازم و ضروری برای هر جامعه محسوب میشود ، چرا که همانطور که در هنگام بیماری مراجعه به پزشک توصیه می گردد ، زمانی که افراد دچار مشکل حقوقی میشوند نیز باید مشکل خود را با مراجعه به متخصصین این امر حل و فصل نمایند و در واقع کار را به کاردان بسپارند. اما در همین راستا ممکن است مشکلاتی نیز ایجاد شود؛ مثل اینکه بسیاری از افراد در مواجهه با وکیل ، معتقدند که وکیل آنها کارها را به خوبی پیگیری نمی کند یا در رسیدگی به پرونده جدیت کافی ندارد .حال در اینگونه چه ضمانت اجراهایی برای فعل وکیل در نظر گرفته میشود ؟چه مقرراتی بر نحوه عملکرد وکلا حاکم است ؟به عبارت ساده تر اگر کسی شکایت از وکیل خود داشته باشد چه مراحلی را باید طی کند؟
در رابطه با شکایت از وکیل باید توجه داشته باشید که خشم و اندوه شما از رای صادره موجب این امر شود که بیجهت وکیل خود را مقصر بدانید. به همین خاطر بهتر است موضوع پرونده خود و روند رسیدگی به پرونده و نهایتاً رای صادره را با یک حقوقدان در میان گذاشته و در خصوص نحوه عملکرد وکیل خود مطمئن شوید.
با رعایت موارد گفته شده اگر کسی نسبت به رفتار و اخلاق وکیل خود شکایتی داشته باشد میتواند شکایت خود را به صورت کتبی یا شفاهی به کانون وکلایی که وکیل در آن عضویت دارد تقدیم نماید. اگر شکایت به صورت کتبی تنظیم شود در دفتر کانون ثبت می گردد و در صورتی که به صورت شفاهی تنظیم شود، شکایت در صورتمجلس نوشته شده و به امضای شاکی خواهد رسید ؛سپس شکایت به دادسرای انتظامی وکلا برای رسیدگی ارسال خواهد شد. از جمله تخلفاتی که ممکن است از وکیل سر بزند می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- استعفا از پرونده زمانی که شما فرصت کافی برای انتخاب وکیل دیگری نداشته باشید
- افشای اسرار مربوط به پرونده
- عدم حضور در جلسات دادگاه و تضییع حقوق موکل
- تبانی با طرف مقابل در خصوص موضوع پرونده
- عدم ارائه رسید در قبال وجوه و اموال و اسناد دریافتی از موکل
- انجام وکالت بدون تمدید پروانه
- تحصیل وجه یا مال یا سند دیگری زائد بر حق الوکاله قراردادی، یا تعرفه ای( در مواردیکه قراردادی در بین نیست)
با ورود پرونده به دادسرای انتظامی وکلا ، رسیدگی به پرونده آغاز شده و دلایل شاکی و اتهام وکیل مورد رسیدگی قرار میگیرد و در صورتیکه اتهام وارد تشخیص داده شود ، کیفرخواست صادر میگردد. پس از صدور کیفرخواست پرونده به دادگاه انتظامی وکلا ارسال شده تا مورد رسیدگی و تعیین تکلیف قرار گیرد. حال اگر دادسرا دلایل ارائه شده را کافی ندارند و یا اتهام وارده را نپذیرد ، قرار منع تعقیب صادر می نماید. با صدور قرار منع تعقیب شکایت شاکی رد خواهد شد.
در واقع صدور این قرار به این معناست که وکیل مرتکب تخلفی نشده است .اگر قرار این قرار از سوی دادسرای انتظامی وکلا صادر شود ، ظرف ۱۰ روز از زمان ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه انتظامی وکلا می باشد .در فرض نخست پس از صدور کیفرخواست از سوی دادسرای انتظامی ،دادگاه انتظامی وکلا رسیدگی به پرونده را آغاز خواهد نمود. دادگاه انتظامی وکلا رو نوشت ادعانامه را به وکیل ابلاغ میکند. این دادگاه در صورتی که نیاز به اخذ توضیح از وکیل باشد ،جلسه رسیدگی تشکیل داده و پس از گرفتن توضیح از وی حکم را صادر می نماید، در غیر این صورت بدون اخذ توضیح از وکیل اقدام به صدور حکم می نماید . در فرض دوم نیز با صدور قرار منع تعقیب در دادسرای انتظامی وکلا و اعتراض به آن ، پرونده به دادگاه فرستاده شده و دادگاه انتظامی وکلا اگر قرار منع تعقیب را نادرست تشخیص داده و اعتقاد به تخلف وکیل داشته باشد ، خود به موضوع رسیدگی کرده و اقدام به صدور حکم شایسته می نماید.
در پایان رسیدگی در دادگاه انتظامی وکلا ، اگر تشخیص دادگاه مبنی بر این باشد که تخلفی از سوی وکیل رخ نداده است, رای بر برائت صادر خواهد نمود و در صورتی که وکیل را متخلف تشخیص دهد ، حکم محکومیت وی را صادر کرده و یکی از مجازات های ذیل را به تبع رفتار ارتکابی برای وی انتخاب خواهد نمود:
١.اخطار کتبی
٢.توبیخ با درج در پرونده
٣.توبیخ با درج در روزنامه رسمی ومجله کانون
تنزل درجه
۴.ممنوعیت وکالت از سه ماه تا سه سال
۵. محرومیت دائم از شغل وکالت
رای صادره به وکیل، کانون وکلا، دادسرای انتظامی وشاکی ابلاغ خواهد گردید. این رای از سوی شاکی خصوصی قابل تجدید نظر می باشد ؛اما وکیل متخلف و رئیس کانون وکلا تنها در موارد مشخص می توانند به حکم صادره اعتراض کنند، یعنی وکیل نسبت به رای دادگاه در مورد تعلیق وکیل از وکالت و همچنین رای به مجازات درجه ۴ به بالا میتواند اعتراض خود را اعلام داشته و رئیس کانون وکلا نیز نسبت به رای برائت و مجازات درجه ۴ به بالا میتواند اعتراض کند . مرجع تجدید نظر نسبت به آرای صادره از دادگاه انتظامی وکلا ، دادگاه عالی انتظامی قضات میباشد. این دادگاه به موضوع رسیدگی کرده و ممکن است رای دادگاه انتظامی وکلا را تایید کند یا آن را نقض کرده و حکم جدیدی را صادر کند ؛در هر صورت رای این دادگاه قطعی می باشد و قابلیت تجدید نظر نخواهد داشت.
در پایان لازم به ذکر است که اگر میزان حق الوکاله در قرارداد وکالت مشخص شده باشد وکیل مستحق دریافت همان مقدار حق الوکاله می باشد و در صورتی که میزان آن در قرارداد ذکر نشده باشد و از عباراتی مانند مطابق تعرفه استفاده گردیده باشد ملاک برای پرداخت دستمزد وکیل آیین نامه حق الوکاله وکلای دادگستری می باشد.
در این سری از مطالب آنچه در خصوص شکایت از وکیل دادگستری به نظر لازم می آمد ، گفته شد. امید است که راهگشای شما دوستان وهمراهان گرامی باشد و بتوانید در مسیر پرونده ها و امور حقوقی و قانونی خود از آن بهره بگیرید.
همچنین شما می توانید در صورت بروز هر گونه ابهام و یا سوال در خصوص این موضوع و دیگر موارد از مشاوره حقوقی ما بهرمند شوید
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: