نکاتی بسیار مهم در رابطه با مهریه در ازدواج دائم
از جمله موارد مهم در جامعه ای میتوان به ازدواج اشاره کرد. برای یک ازدواج سالم نکات و موارد متفاوتی وجود دارد که باید هم آقایان و بانوان به آن دقت بسیاری داشته باشند. ولی در رابطه با خود امر ازدواج و قواعد و مقررات آن باید به نکات ریزتری اشاره کرد. از جمله این موارد میتوان به مهریه اشاره داشت. در برخی موارد دیده شده افراد بدون داشتن اطلاعات کافی صرفاْ بر اساس شنیده ها مواردی را در مهریه خود اضافه میکنند . در این رابطه با توضیحات و نکاتی را گردآوری کردیم که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
زمان مالکیت مهریه چه زمانی است؟
در قانون برای مهریه اینگونه گفته شده است که مهر یک موضوعی است که در اختیار تملک است.بدین معنی که آیا در زمان عقد نکاح زن صاحب مهر است یا اینکه زن پس از آغاز روابط زناشویی حق تملک بر مهریه مییابد. این موضوع به این دلیل مطرح میشود که مبحثی از طرف عوام و حتی بعضی از خواص به میان میآید بدین مفهوم که تا قبل از این رابطه، فقط نصف مهریه به زن تعلق میگیرد. پس رابطه زناشویی و سپس عقد و نکاح مُملک مهر است، در حالی که در قانون مدنی مقرر شده است به محض اینکه عقد نکاح منعقد شد، حقوق و تکالیف زوجه جاری میشود و یکی از حقوق زوجه حق او نسبت به مهر است.
بر همین اساس باید گفت که در ماده 1092 قانون مدنی آمده است که اگر واقعه طلاق قبل از نزدیکی رخ دهد، مهر را نصف میکند.
پس در این رابطه باید اینگونه بیان کرد که زن به محض جاری شدن عقد نکاح، صاحب تمام مهر است. پس نکاح مُملک تمام مهر است و بعد از عقد، مطالبه مهر امکان دارد. فقط کافی است که زن زوجیت خود را اثبات کند.
شرایط پرداخت مهریه
بر اساس آنچه در نظام حقوقی کشور ما بیان شده است در صورتی که زوجین برای شرایط پرداخت مهر سکوت کنند، احکام قانون مدنی جاری است و از آنجایی که قانون مدنی نکاح را مملک مهر قلمداد میکند باید گفت که از نظر قانون پرداخت مهر حال است و نه مدتدار. یا به عبارت دیگر میتوان گفت که مهر به صورت عندالمطالبه است و زن هر زمان که اقدام کند میتواند مهر خود را مطالبه کند.
انواع مهریه از منظر قانون چیست؟
لازم به توضیح است که مهریه اقسام متفاوتی دارد، مهریه میتواند زمانی مهر مال منقول و زمانی غیرمنقول است.
در مال غیرمنقول، چون در اسناد ازدواج که در دفترخانه ازدواج تنظیم میشود نمیتوان مهر غیرمنقول را به ثبت رسانید، ابتدا مهر غیرمنقول در دفترخانه ثبت اسناد به ثبت میرسد و مراتب ثبت در دفتر ازدواج از سوی سردفتر ازدواج انجام میشود. اما مهر منقول را خود دفترخانه ازدواج ثبت میکند.
از دیگر موارد مهریه میتوان به مهریه مال مادی یا مال معنوی اشاره کرد به طور مثال حق ثبت، حق مؤلف یا حق اختراع. قطعا در اینگونه مهرها ثبتنامه آن کالای غیرمادی هم باید وجود داشته باشد.همچنین اموال مادی میتواند منقول باشد یا غیرمنقول،. از نظر حقوق ایران، حتی بعضی از اموال هستند که عنوان فعل یا عمل را دارند.
مهریه های غیر مرسوم
اخیرا مواردی عنوان شده است که تا حدودی بحث بر انگیز است به طور مثال برخی ممکن است اعضای بدن را مهریه مد نظر قرار دهند . در رابطه با این نوع مهریه باید گفت که از منظر حقوقدانان این نوع مهریه قابل اجرا نیست چون مهریه دو شرط مهم دارد مالیت و قابلیت داد و ستد. اعضای بدن آدمی اگر هم مالیت داشته باشند، قابلیت داد و ستد ندارند. البته باید گفت اعضای بدن انسان مالیت هم ندارند در نتیجه، نحوه پرداخت مهر بر اساس قراردادی است که در آن طرفین با هم توافق میکنند یا سکوت میکنند که در حالت دوم، حکم قانون جاری میشود و حکم قانون هم بر حال بودن و عندالمطالبه بودن مهر دلالت دارد.
مهریه عندالاستطاعه چگونه مهریهای است؟
برای پرداخت و ادای مهریه یک روش اصلی وجود دارد. که باید دین پرداخت شود. ولی این خود به دو نوع متفاوت است در مورد اول اینگونه است که طلبکار یا داین به بدهکار یا مدیون بگوید «هر وقت داشتی، دِینت را ادا کن.» این شکل از پرداخت عندالاستطاعه است.
دیگر مورد گونه ای است که شخص مدیون بیان میکند که «هر وقت خواستم، دِینم را ادا میکنم» یا طلبکار میگوید «هر وقت خواستی، دِینت را ادا کن.» در رابطه با این مبحث باید گفت که این شرط از لحاظ حقوقی باطل است چون دین یک نوع تعهد است و پرداخت آن را نمیتوان به خواست مدیون موکول کرد. این موضوع به این اصل اشاره دارد که طلبکار هیچونه الزامی برای پرداخت ندارد و ممکن است پرداخت دین آنقدر به تأخیر داشته باشد که ارزش آن به صفر تنزل مییابد، زیرا اجل یا همان زمان در تعهدات مالی در ارزش اقتصادی آن مؤثر است.
نگاه قانون به مهریه عندالمطالبه چیست؟
دیگر راهی که برای انتخاب ادای دین وجود دارد این است که طلبکار بگوید که «هر وقت خواستم، دین را ادا کن.» این روش درباره مهریه همان مهریه عندالمطالبه است. در نتیجه، باید گفت که اگر پرداخت دین به خواست مدیون موکول شود، چنین تعهدی باطل است و اگر به خواست طلبکار موکول شود، صحیح است
نکته پایانی
در حال حاضر برای انجام تعهد مهریه در عقد نامه دو روش متفاوت وجود دارد که از زوجه سوال میکند که مهریه عندالمطالبه است یا عندالاستطاعه. در این صورت، اعلام زوجه که قطعا با توافق زوج همراه است، در دفترازدواج ثبت میشود.
در برخی موارد ممکن است خانم ها به دلیل نداشتن اطلاعات غلط مهریه عندالاستطاعه راقبول کنندکه باید گفت این نوع مهریه دارای ریسک بالایی است و باید گفت تفاوت فاحشی با مهر عندالاستطاعه دارد. البته هر دو حالت مهر قابل دین است ولی در حالت عندالاستطاعه هر وقت مرد داشته باشد، دین ادا خواهد شد.
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: