مهریه چیست؟
به عبارت خیلی ساده مهریه مال یا اموالی است که در هنگام انجام سنت عقد از سمت مرد به زن داده می شود که این مال اموال در کشور ما عموما شامل سكه، منزل مسکونی، زمین و غیره می باشد. زن میتواند مهریه خود را هر وقت که بخواهد از مرد خود طلب کند و این نکته را باید گفت که برای درخواست مهریه میتوان از طریق ثبت یا دادگاه اقدام کرد.
مشاوره حقوقی اوستا به شما توصیه میکند که برای گرفتن مهریه از یک وکیل متخصص مهریه یا وکیل متخصص خانواده مشورت داشته باشید.
انواع مهریه در قانون اساسی ایران:
1- مهر المسمی: این مهریه در زمانی که عقد صورت می گیرد بین زن و شوهر توافق میشود و در سند ازدواج ثبت می شود از این رو به آن المسمی میگویند و باید گفت که در قانون ایران عزیز ما در ارتباط با مهریه المسمی هیچ گونه محدودیتی وجود نخواهد داشت و میتواند پس از توافق ملک یا خانه یا هر چیز دیگری را در سند ازدواج ثبت نمایند
2- مهر المتعه: این نوع مهریه توسط دادگاه زمانی است که برای زن هیچ مهریه ای ثبت نشده باشد و مرد قبل از این که مهریه را تعیین نماید یا نزدیکی را انجام دهد اقدام به درخواست طلاق برای زوجه نموده است که باید ذکر شود با توجه به وضعیت مالی مرد این مهریه محاسبه خواهد شد.
3- مهر المثل: مهری است که در زمانی که عقد صورت گرفته مقداری برای آن تعیین نشده باشد یا به نوعی آن اموال مجهول شده باشند مثلا یک مرد برای مهریه یک ملک را به زن خود میدهد ولی وضعیت این ملک اصلا مشخص نیست به نوعی مجهول است پس در آن صورت مهریه به صورت مهرالمثل می باشد که شرط آن این است که زوج و زوجه با هم نزدیکی داشته باشند و عوامل زیادی از جمله سطح اجتماعی زن و دانش و تحصیلات و خانوادگی و وضعیت جسمانی آن در عرف جامعه باشد به راحتی در افزایش مهریه به صورت المثل تاثیر خوبی خواهد داشت.
انواع مهریه از لحاظ دریافت یا گرفتن آن
1- مهریه عندالمطالبه: در دین عزیز ما یعنی اسلام مهریه یک دین شناخته می شود که بر گردن یا عهده مرد می باشد و معنی آن این است که هر زمانی که زن بخواهد میتواند با مراجعه به دادگاه مهر خود را طلب نماید و مرد مجبور است آن را تمام و کمال بپردازد.
2- مهریه عندالاستطاعه: عاقلانه ترین نوع مهریه برای مرد میتوان گفت مهریه عندالاستطاعه می باشد چون این نوع مهریه به هیچ عنوان حبسی نخواهد داشت و هر زمانی که زن درخواست مهریه خود را به دادگاه بدهد دادگاه شرایط مالی مرد را بررسی می نماید و بعد با توجه به آن اقدام به قسط بندی و پرداخت مهریه به زوجه می کند.
چه نوع مهریه ای ارزش قانونی دارد؟
مهریه در صورتی که ارزش قانونی نداشته باشد می توان آن را باطل کرد و باطل کردن مهریه به معنی جدایی یا باطل شدن عقد نمی باشد
ویژگی هایی که هر مهریه ای لازم است آن را داشته باشد:
1- مقدار آن از لحاظ جنس آن کاملا مشخص و واضح تعریف شده باشد.
2- مهریه باید قابل داد و ستد باید یعنی ارزش عقلانی داشته باشد مانند خانه، ماشین، طلا، سکه و...
3- مهریه باید قابل تملک باشد
4- مهریه نباید جز اموال عمومی یا وقف شده باشد باید به نوعی باشد که قابل به نام زدن باشد
قانون افزایش و کاهش مهریه
غالبا مهریه همان میزانی است که در زمان عقد در سند ازدواج ذکر شده است ولی اگر زوجه خود به تنهایی درخواست افزایش مهریه کرده باشد بدون شک درخواست او رد خواهد شد تنها در صورتی که مرد و زن با هم توافق داشته باشند و به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه نمایند میتواند مهریه را افزایش داد ولی برای کاهش مهریه تنها کافی است زوجه به یکی از دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه کرده و مهریه خود یا بخشی از آن را ابرا، اقرا، هبه، بذل یا این که صلح نماید.
آخرین رای دیوان عدالت الهی در ارتباط با زیاد کردن مهریه
در مرداد ماه سال 1388 دیوان عدالت این بحث را به نوعی با رای خود پایان داد که افزایش مهریه کار شرعی نمی باشد و مهریه همانی است که هنگام عقد توسط زن و مرد در عقدنامه ذکر شده است. چون تغییر دادن مهریه خلاف شرع است پس تمام دادگاه های خانواده این درخواست را کاملا رد خواهند کرد ( مگر به شرطی که ذکر شد).
در صورتی که نیاز به مشاوره تخصصی و کاملا ویژه درباره افزایش، کاهش، گرفتن، یا پرداخت کردن مهریه دارید می تواند با وکلای موسسه حقوقی اوستا در تماس باشید: 45403-021
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: