آیا در خصوص نحوه محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر اطلاعات کافی دارید؟یکی از مهمترین حقوقی که قانون برای زن در نظر گرفته است بحث مهریه است. مهریه به موجب قانون و شرع اسلام بعد از عقد نکاح برای زوجه تعیین می شود و زوج متعهد است که آن را تمام و کمال بپردازد. معمولاً دریافت مهریه از جانب زنان در حین دعوای طلاق توافقی در دادگاه مطرح می شود و مشکلات و قوانین دریافت خاص خود را دارد. زن بعد از عقد هر لحظه که بخواهد می تواند مهریه خود را طلب کند و مرد متعهد به پرداخت آن می باشد. اما در مواردی که شوهر فوت می کند شاید باور عمومی بر این باشد که دیگر زن حقی جهت دریافت مهریه نخواهد داشت. اما به موجب قانون زن می تواند با ارائه دادخواست مهریه اش را از شوهر فوت شده مطالبه کند که نحوه محاسبه و گرفتن آن تا حدودی متفاوت تر است. در متن زیر قصد داریم تا شما را بیشتر با قوانین و نحوه مطالبه و محاسبه مهریه ی زنانی که شوهر خود را از دست داده اند بیشتر آشنا کنیم.
فورم مدال درخواست تماس
درباره و نحوه محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر
بر اساس ماده 1082 قانون مدنی (( به مجرد عقد، زن مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید)) اما نحوه محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر و قبل از فوت تا حدودی متفاوت است. طبق قانون وقتی عقد بین زن و مرد بسته می شود زن مالک مهریه ای است که بر ذمه مرد قرار گرفته است و زن می تواند به هر شیوه ای که بخواهد آن را مطالبه کند و یا اینکه آن را ببخشد. هیچ دلایلی مانند روابط نامشروع، نشوز و عدم تمکین ارتباطی با دریافت و پرداخت مهریه ندارد و خللی در روند ایجاد نمی کند. شرایط پرداخت مهریه از جانب شوهر که در قید حیات باشد از طریق دادگاه یا به صورت نقدی یا به صورت قسط بندی شده با توجه به استطاعت مالی زوج و توافق طرفین انجام می شود اما اگر شوهر فوت کند مهریه زن نیز جزو بدهی های شوهر محسوب می شود و اگر در طول حیات پرداخت نشده باشد بعد از مرگ از اموالی که از شوهر به جا مانده باشد این بدهی بر سایر بدهی های مرد اولویت دارد و ابتدا باید مهریه زن از اموال محاسبه و پرداخت شود.
پیشنهاد مطالعه
نحوه گرفتن مهریه بیشتر از 110 سکه توسط بانوان چگونه است؟
نحوه دریافت مهریه زن بعد از فوت شوهر
نحوه محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر بر اساس قواعد و قوانین مدنی انجام می شود. اگر شخصی فوت کند ابتدا باید دیون و بدهی های مالی او از میزان اموالی که دارد کسر شود و مابقی در بین ورثه بر اساس قانون تقسیم می شود. از آنجا که مهریه طلب ممتاز می باشد بر دیگر بدهی های مرد ارجحیت دارد. زن با دادن دادخواستی به دادگاه خانواده مهریه را مطالبه می کند، حتی زمانی که تقسیم ترکه متوفی نیز انجام شده باشد و دادخواست مطالبه مهریه باید به ورثه متوفی اقامه شود. در بعضی موارد مهریه زن ممکن است پول نقد یا وجه رایج باشد که برای محاسبه آن تاریخ روزی که شوهر فوت شده را مبنا قرار می دهند و زن بر اساس شاخص سال فوت شوهر، مهریه را دریافت می کند.
شرایط محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر
مشاور حقوقی محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر عنوان می کنند که زوجه می تواند شرایط مطالبه مهریه خود را به دادگاه محل اقامتش ارائه دهد و دادگاه خانواده بر اساس اموال و دارایی های شوهر مهریه را به همسرش می دهد. والدین شوهر، همسر و فرزندان او زمانی از دارایی شوهر ارث می برند که کاملاً دیون و بدهی های فرد متوفی پرداخت شود و از باقی مانده اموال ارث تقسیم شود. در این بخش مهریه زن جزو دیون مرد است و مطالبه آن قبل از تقسیم بندی ارث انجام می شود.
اما در شرایطی ممکن است دارایی های مرد کفاف بدهی های او را ندهد در این صورت حق تقدم مهریه نسبت به سایر بدهی ها به میزان مشخصی از طرف دادگاه است به طور مثال می تواند قبل از سایر بدهی می تواند درصدی از مهریه را مطالبه کند. و نسبت مازاد آن مانند سایر طلبکاران محاسبه می شود. اما اگر دارایی کفاف پرداخت تمام و کمال بدهی ها را نداشته باشد مابقی بدهی را نمی توان از ورثه ها دریافت کرد و وراث تکلیفی برای پرداخت دیون متوفی مازاد بر دارایی وی ندارند.
فورم مدال درخواست تماس
اما در شرایطی دیگر ممکن است فرد متوفی دارایی خاصی نداشته باشد ولی از جانب پدر ارث مشخصی به او برسد. زن در این شرایط می تواند با مراجعه به دادگاه اموالی که به عنوان سهم الارث به شوهر می رسد را توقیف کند و به میزان مهریه از این اموال درخواست مطالبه کند.
اگر پدر شوهر در زمان عقد تعهد و ضمانت پرداخت مهریه را تقبل کند بعد از فوت پسرش موظف است که به صورت تمام و کمال مهریه را پرداخت کند و اگر از پرداخت مهریه خودداری کند زن می تواند در دادگاه اموال پدر شوهر را توقیف کند و دادگاه با فروش اموال به میزان مهریه را پرداخت می کند.
آیا پدر شوهر در محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر ملزم به پرداخت آن است؟
همانطور که گفته شد محاسبه مهریه زن بعد از فوت شوهر تنها از دارایی های به جا مانده از او می باشد و نمی توان هیچ کدام از ورثه را ملزم به پرداخت دیون و بدهی های متوفی کرد. تنها در زمانی پدر شوهر اجبار برای پرداخت مهریه دارد که در زمان عقد ضمانت پسر خود را در قبال پرداخت مهریه کرده باشد و به صورت کتبی درج و ثبت شده باشد و زوج و پدر زوج ذیل آن را امضا کرده باشد.
فورم مدال درخواست تماس
در قانون اگر پدر شوهر ضمانت پرداخت مهریه را به ثبت رسانده باشد این ضمانت دارای بار قانونی است و عدم پرداخت آن در صورت تمکن مالی دارای بار حقوقی می باشد. اگر فرد متوفی هیچ تمکن مالی نداشته باشد و هیچ شخصی هم ضمانت پرداخت مهریه را تقبل نکرده باشد زن نمی تواند اقدام قانونی علیه وراث در مورد عدم پرداخت نفقه در محاکم قانونی داشته باشد.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید:
با سلام و احترام
شماره تماس موسسه اوستا 45403-021 میباشد و خدمات مشاوره برای سوالات شما رایگان میباشد و اگر تمایل داشته باشید که وکلای مجرب ما پرونده شما را دنبال کنند براساس نوع پرونده مبلغ مشخص خواهد شد.