در این مقاله ما به بررسی دقیق و علمی چک و انواع چک ها و تفاوت های چک های کیفری و حقوقی می پردازیم تا به تمام سوالات در این مورد پاسخ دهیم.برای ورود به این مطلب ابتدا لازم است به چند نمونه از سوالات در مورد چک پاسخ دهیم که در ذیل به آن ها می پردازیم:
چک چیست ؟
تعریف دقیق چک در دو معنا بررسی می شود ابتدا معنای لغوی چک که به معنا نوشته ای است که با استفاده از آن پولی را که در بانک دارید به شخص دیگری منتقل می نمایید. چک در گذشته با نام های قباله یا حجت و نام های دیگری شناخته می شد.
چک طبق تعریف قانونی بر طبق ماده 310 قانون تجارت "چک نوشتهای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محال علیه دارد کلاً یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار میکند."
فورم مدال درخواست تماس
انواع چک های بانکی :
- انواع مختلفی از چک های بانکی وجود دارد که برای معاملاتی با رقم های بالا از چک استفاده می شود. چک ها به دو دسته تقسیم می شوند:
- چک هایی که توسط اشخاص صادر می شوند. که شامل چک های عادی، چک های تایید شده یا گواهی شده.
- چک های که توسط بانک صادر می شوند.که عبارتند از: چک های بین بانکی و رمزدار، چک های تضمین شده، چک های مسافرتی.
یکی از روشهای مالی برای خرید و فروش که طی سال های قبلی مورد استفاده بخش اعظمی از اشخاص قرار گرفته است , به کارگیری از چک است . بررسی یک کدام از روشهای نسبتا کهن در موضوع کارها بانکی است کهاین قابلیت را می دهد تا اشخاص مبالغ بالای مالی را به راحتی به یکدیگر انتقال دهند , و یا این که می توانند برای پرداخت وجه از زمان بندی برای پرداخت استعمال نمایند . به طور کلی تحلیل در حوزه مالی بانکی وظیفه سنگین و مهمی داراست .
فورم مدال درخواست تماس
ولی می بایست بدین نکته اشاره نمود که همگی نکات مرتبط با چک مثبت نمیباشد و استعمال نابهجا و اشتباه از آن ممکن از خسارات جبران ناپذیری برای اشخاص داشته باشد . درپی این مطلب سعی در آن داریم بیش تر به موضوعیت بررسی و مساله کیفری و حقوقی آن توجه داشته باشیم , یکیاز تخصصهای متخصصان مشاوره حقوقی مشاجره کارها محاسبه و بانکی است . پس درصورتیکه مشکلی درین ارتباط برای شما فیس داده است خوب تر است درپی این مطلب با ما همراه باشید .
چک کیفری و تفاوت اصلی آن با چک حقوقی
به طور کلی باید اینگونه بیان کرد که چک کیفری تفاوتهای بسیاری با انواع چک های حقوقی دارد و این تفاوت به مراتب در موارد مختلفی به چشم میآید. در رابطه با چک کیفری میتوان با مراجعه به دادسرا و تنظیم شکایت کیفری، وجه کیفری را مطالبه کرد. و پس از وصول وجه متهم که صاحب چک بلامحل مذکور است پس از حضور در دادسرای منطقه با تفهیم اتهام و با صدور قرار تامینی از قبیل وثیقه و یا کفالت مواجه میشود.
فورم مدال درخواست تماس
در صورتی که شخصی که صاحب چک بلامحل است نتواند وثیقه مذکور را تامین کند در ابتدا راهی زندان خواهد شد و ضمناً با توجه به مبلغ چک او حبسی مشخص را تحمل میکند.
مجازات و قوانین صدور چک بلامحل
- طبق ماده 7 قانو صدور چک، صدور چک با مجازات همراه است و مجازات آن شامل موارد زیر است:
- تا شش ماه حبس در صورتی که وجه چک کم تر از ده میلیون ریال باشد.
- شش ماه تا یک سال حبس برای مواردی که وجه چک ده تا پنجاه میلیون ریال باشد.
- یک تا دو سال حبس و هم چنین ممنوعیت از داشتن دسته چک برای دو سال در صورت صدور چک بلامحل بالای پنجاه میلیون ریال.
- در صورتیکه چک های بلامحل در تعداد باشد براساس مجموع مبالغ چک های برگشتی محکومیت صورت می گیرد.
- تبصره: این مجازات شامل مواردی است که ثابت شود چکهای بلا محل بابت معاملات نامشروع و یا بهره و ربوبی صادر شده نمیشود. در غیر این صورت بر میزان مجازات افزوده خواهد شد.
چک حقوقی
شرایط و ضوابط چکهای کیفری را به طور ساده و خلاصه ارائه دادیم ولی باید در رابطه با چک های حقوقی اینگونه بیان کرد که این نوع چک ها هیچگونه از مزایای گفته شده در رابطه با چک های کیفری را ندارد.
دارنده این نوع چک ها میتوانند برای احقاق حق خود به دادگاه حقوقی مراجعه کنند و با انجام کارهای اداری از جمله ارائه دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی متعلقه، وجه مورد نظر خود را مطالبه کنند. البته باید گفت که در این مدل چک هیچگونه شدت عملی در کار نیست. در رابطه با چک های حقوقی نیز به مانند چک های کیفری میتوانید با مشاوره حقوقی از مشاورین متخصص اطلاعات مفیدی کسب کنید.
فورم مدال درخواست تماس
در رابطه با چک های حقوقی باید به این نکته اشاره کرد که صاحب چک بلامحل در این نوع چک ها بعد از برگشت خوردن چک بدون هیچگونه تهدیدی نسبت به دستگیری و زندان در دادگاه حضور پیدا میکند و مراحل اداری را طی میکند. و تهدیدی مواجه با شخص مذکور نیست.
البته بهتر است به این نکته اشاره کرد که در صورت قطعی شدن حکم و صدور اجرائیه و ابلاغ آن به محکومعلیه و عدم پرداخت وجه چک، ممکن است به استناد ماده2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالیشخص مذکور و صاحب چک بلا محل به زندان بیفتد. که در این مورد نیز شخص میتواند با تقدیم دادخواستی با توجه به شرایط مالی از زندان آزاد شده و به صورت اقساط چک خود را پرداخت کند.
نگاهی اجمالی به مواد اصلاحی قانونی در رابطه با صدور چک
در قانون اصلاحی چک در ایران مواد تفاوتی در رابطه با قوانین چک بیان شده است در ادامه به سه نکته مهم در این قوانین اشاره ای خواهیم کرد. ولی به شما پیشنهاد میکنیم برای تسریع مشکلات چکی خود با مشاوره حقوقی خود در ارتباط باشید.
طبق ماده 13 قانون اصلاحی چک در ایران در صورتی که ثابت شود چک سفید امضا داده شده باشد.» با این توضیح که اگر صادرکننده چک بلامحل، در دادسرا ثابت کند که چک سفید امضا بوده است، اصطلاحا چک موصوف، حقوقی میشود. مثلا کارشناس نظر بدهد که جنس جوهری که چک با آن امضا شده است با جنس جوهری که بقیه مفاد چک تکمیل شده است، تفاوت میکند. یا اینکه جوهرها یکی است ولی خط تکمیلکننده تفاوت کرده است یا اینکه ثابت شود نگارش امضا با نگارش بقیه مفاد چک همزمان نبوده و به اصطلاح تقدم زمانی داشته است
فورم مدال درخواست تماس
در ادامه ماده 13 قانون اصلاحی چک آمده است که هر زمانی که در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی شده باشد.
نکته حائز اهمیت دیگر این است که در صورتی که در متن چک چک، قید شده باشد که چک، بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است. آن چک در زمره چکهای تحقق شرطی است
در نهایت در رابطه با تحقق شرطی چکها باید به این نکته اشاره کرد که در شرایطی که مشخص شود چک، بدون تاریخ صادر شده و یا تاریخ واقعی صدور چک مقدم بر تاریخ مندرج در متن چک میباشد، این نوع چک در زمره چکهای تحقق شرطی قرار خواهد گرفت.
بر اساس ماده ماده ۱۱، دارنده چک باید حداکثر تا شش ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه کند و طلب وجه کند و در صورت نبود وجه آن را برگشت بزند. و پس از برگشت زدن چک تا مدت حداکثر شش ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت، میتواند به دادسرا شکایت کند. همچنین منظور از دارنده چک در این ماده، شخصی است که برای اولین بار چک را به بانک ارائه داده است. پس اگر شخصی چکی را پشتنویسی یا برگشت کند و سپس آن را به دیگری انتقال دهد، انتقالگیرنده حق شکایت کیفری نخواهد داشت. این بند، برای جلوگیری از فعالیتهایی که در جامعه ما به «شرخری» معروف است در قانون گنجانده شده است.
فورم مدال درخواست تماس
نکته در مورد چک: صاحب چک باید در تاریخ مندرج در چک مبلغ درج شده را در بانک وجه نقد داشته باشد و نباید تمام و مبلغی از وجه چک را از بانک خارج نماید و همچنین نباید چک را به صورتی تنظیم نماید که بانک به عللی از قبیل عدم تطابق امضا یا قلم خوردگی یا اختلاف در مندرجات چک از پرداخت آن خودداری نماید.
سخن پایانی
در نهایت باید به این نکته اشاره کرد که قوانین مربوط به چک بسیار شفاف و مشخص بوده ولی در صورتی که به مواردی برخورد داشته اید که برای حل آن به مشکل خورده اید میتوانید با کارشناسان مشاوره حقوقی اوستا مشکل خود را به طور کلی حل و فصل کنید.
لینک کوتاه مطلب:
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: