دعاوی به طور کلی در نظام حقوقی ایران به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم میشه. اما از آنجایی که این دو موضوع به لحاظ ماهیت و شکل دعوا با هم تفاوت هایی دارند به همین جهت نیاز است تا اشخاص به هنگام اقامه دعوا نوع اطلاع و آگاهی داشته باشند.
یکی از مهمترین موضوعاتی که اشخاص به هنگام مشاوره حقوقی در موسسه حقوقی می بایست تخصص شخص مشاور در حوزه حقوقی اوست. شما وقتی با یک پرونده حقوقی و کیفری روبرو می شوید با توجه به اینکه این موضوعات از حیث قوانین و نوع رسیدگی دارای تفاوت های زیادی نسبت به هم هستند لذا می بایست برای مشاوره حقوقی نزد مشاور حقوقی که در زمینه حقوقی تخصص دارد بروید که غالباً افرادی با تخصص حقوق خصوصی می باشند و در مورد پرونده های کیفری و مشاوره کیفری نزد مشاور کیفری باید رفت که به طور کلی این افراد با تخصص حقوق جزا و جرم شناسی به مراتب بهتر می توانند در نتیجه گیری و آگاهی شما تاثیر گذار باشد.
فرق بین دادخواست و شکوائیه
شاید این روزها ما در مراجعه به مشاوره حقوقی یا مراجع قضایی و دادگستری با عنوان هایی چون دادخواست و شکوائیه آشنا شده باشیم اما شاید تفاوت این دو را با یکدیگر ندانیم.
شما برای طرح دعوا در مراجع قضایی میبایست یکسری تشریفاتی که قانون مشخص کرده را رعایت کنید اگر این تشریفات در نظر گرفته نشود امکان طرح و اقامه دعوا وجود نخواهد داشت. از این رو برای شروع و طرح دعوا قانون مشخص کرده که برای مسائل و دعاوی حقوقی می بایست از فرم مخصوص چاپی به عنوان دادخواست استفاده کنیم که اطلاعاتی چون نام و نام خانوادگی،آدرس،شغل خواهان( کسی که ادعایی رو مطرح میکنه) و همچنین مشخصات خوانده( کسی که دعوا بر علیه او مطرح شده) و خواسته یا همان موضوعی که شما از دادگاه برای رسیدگی مطالبه می کنید را به همراه ضمائم و دلایل که همان اسناد و مدارکی است که خواهان برای اثبات دعوی خود به آن استناد کرده به همراه شرح و توضیح مختصری از آنچه که اتفاق افتاده داستان این دعوا شکل گرفته است و مستندات قانونی در آن برای استیفای حق شما وجود دارد درج می کنید و همچنین برای طرح دعوی کیفری میتوان از فرم مخصوص چاپی با عنوان شکوائیه استفاده میشود که می بایست اطلاعاتی چون نام و نام خانوادگی، آدرس شاکی( همان کسی که شکایت کرده) و متشکی عنه( همان کسی که شکایت بر علیه او شده) به همراه خواسته و توضیح آنچه که اتفاق افتاده درج می گردد.
نکته: شما برای طرح شکایت کیفری میتوانید از برگه معمولی به شرط درج اطلاعات کامل گفته شده استفاده کنید در مورد دادخواست ولی طرح دعوای حقوقی باید از فرم مخصوص برای اقامه دعوا استفاده شود.

اما از جمله دیگر تفاوتهایی که بین دادخواست و شکوائیه است این می باشد که دادخواست به دادگاه حقوقی ارائه داده می شود ولی شکواییه را میبایست به دادسرا برد و ارائه داد.
تفاوت های ماهوی و شکلی در دعوی حقوقی و کیفری
از آنجایی که در دو دعوی حقوقی و کیفری به لحاظ قانونی و رسیدگی با یکدیگر تفاوت های زیادی وجود دارد بنابراین نیاز است تا با تعریف هر کدام به وجوه افتراق آن دو اشاره کرد.

دعوای حقوقی
دعوی حقوقی دعوای است که تابع قوانین حقوقی از جمله قوانین مدنی در( امور ملکی ،خانواده،ارث،وصیت،بیع،رهن،اجاره،صلح،هبه،ضمانت،ثبتی،تعهدات مالی،تعهدات غیر مالی و به طور کلی و عقود و قراردادها) و تمامی موضوعاتی که تخلف از آن قابل مجازات از نظر قانون نمی باشد و تنها الزام به انجام تعهدات(مالی و غیر مالی) در آن مطرح و مطالبه می شود و مرجع رسیدگی به آن دادگاه حقوقی می باشد.
در دعاوی حقوقی شما برای طرح شکایت حقوقی نیاز دارید تا دادخواست خودتون رو در قالب فرم مخصوص چاپی تکمیل کنید و با ارائه و ثبت آن در دادگاه حقوقی امکان پیگیری و مطالبه درخواست وجود خواهد داشت. در دعاوی حقوقی در صورتی که موضوع خواسته یا همان موضوع دعوا مالی و یا غیر مالی باشد با توجه ارزش مالی موضوع دعوا و مرحله رسیدگی( بدوی_ تجدید نظر) از درصد و نرخ متغیری برخوردار است.
در دعاوی حقوقی برای دعوت از طرف دعوا( خوانده) از اخطاریه استفاده می شود و در صورتی که خوانده در موعد و تاریخ رسیدگی به موقع حاضر نگردد دادگاه بدون جلب نظر و اظهارات وی اقدام به رسیدگی و صدور رای می نماید.
شما در دعاوی حقوقی درصورتی که از دعوای خود صرف نظر کنید ختم رسیدگی اعلام می شود و دعوا خاتمه می یابد.
دعاوی کیفری
دعوی کیفری شکایتی است که تابع قوانین کیفری و مجازات اسلامی ایران می باشد. دعاوی کیفری در دادسرا مطرح مراحل مقدماتی و تحقیقات و صدور قرار به دادگاه کیفری و انقلاب اطلاعات جهت رسیدگی و صدور رای ارجاع می شود.
از جمله دعاوی کیفری می توان به( کلاهبرداری، خیانت در امانت، فروش مال غیر، سرقت، جعل، رابطه نامشروع، ایجاد مزاحمت، توهین و افترا، تهدید، تجاوز به عنف، جرایم رایانهای، ترک انفاق،ضرب و جرح
رب و جرح، قتل، مواد مخدر، رشوه، قاچاق کالا و ارز و....) به طور کلی هر موضوعی که در قانون جرم شناخته می شود و برای آن مجازات تعیین شده اشاره کرد.
برای طرح شکایت کیفری الزامی در ارائه آن به صورت فرم مخصوص چاپی وجود ندارد و شما می توانید یک برگه و ورقه معمولی که شامل تمام اطلاعات لازم از جمله نام و نام خانوادگی، آدرس، شغل شاکی و مشتکی عنه به همراه خواسته و توضیح آنچه اتفاق افتاده و دلایل و مدارک و مستندات باشد نسبت به طرح شکایت کیفری اقدام کنید.
در دعاوی کیفری برای دعوت از طرف شکایت(مشتکی عنه یا همان کسی که شکایت بر علیه اوست) از احضاریه استفاده می شود و فرد احضار شده موظف است در موعد مقرر خود را به مرجع قضایی معرفی کند در صورت عدم معرفی امکان جالب و فراهم شده و دستور جلب صادر می شود.
در برخی موارد چون( افساد فی الارض، سرقت مسلحانه، اختلاس، ارتشا، محاربه، زنا، قاچاق مواد مخدر، قاچاق کالا و ارز، اخلال در نظام بانکی و اقتصادی، تهدید و توهین به مقامات دولتی، تخریب اموال عمومی، تشویش اذهان عمومی....) به طور کلی تمام جرایمی که جنبه عمومی دارند، حتی در صورتی که در پرونده کیفری، شما از شکایت خود صرف نظر کنید و آن را پس بگیرید این امکان وجود دارد به جهت جنبه عمومی آن جرم پرونده بسته و خاتمه پیدا نکند و نسبت به جنبه عمومی جرم مورد پیگیری و تغیب کیفری و مجازات قرار بگیرد.
در دعاوی کیفری هزینه دادرسی در هر مرحله از رسیدگی مشخص و ثابت است.
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: