واژه و کلمه جدایی از جمله کلماتی است که اعلام کردن آن معمولاً هیچ وقت لبخندی بر لب شخصی نمیآورد . به طور کلی همواره با شنیدن کلمه جدایی همگان به یاد مواقعی همچون حزن , غم , مشقت و طلاق توافقی میفتند . البته خب در جامعه مدرن انسان یکی مواقعی که همواره با جامعه عجین شدهاست همین مورد جدایی است . به طورکلی می بایست خاطرنشان کرد جدایی به خودی خویش رخداد قابل قبولی برای هیچ خانوادهای نمیباشد , البته در بعضی مورد ها احتمال دارد جدایی شایسته ترین رویه برای افراد باشد . البته با تمامی این اوصاف چیزی از تلخی این زمینه حلال در ضابطه و در شرع ما نادر نمی کند .
در اکثری از کتابها و موضعات کارشناسی , اکثریت روانشناسان و جامعه شناسنان بر این باورند که خانواده نقشی دارای اهمیت در عاقبت فرزندان خویش دارااست . یک کدام از این موردها کلیدی که خانواده تاثیر بسزایی در آن داراست فرآیند وصلت است . به همین بهانه میتوان اعلام کرد اگر یک شخص وصلت موفقی نداشته باشد احتمال دارد دیگر مساله اساسی در معاش این فرد را تحت الشعاع قرار دهد .
در این حوزه بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مشاوره حقوقی در حوزههای ازدواج و حتی طلاق میتواند در سرنوشت یک خانواده و یک شخص کمک شایانی کند. در ادامه این مقاله قصد داریم بیشتر با مقوله طلاق آشنا شویم و یکی از روشهای طلاق یعنی طلاق توافقی را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
طلاق چیست؟
برای انحلال یک ازدواج ناموفق از روش طلاق استفاده میشود. طلاق در لغت به معنی رهایی و ترک کردن است و در واقع به این معنی است که زمانی که مردی همسرقصد دارد همسر خود را طلاق دهد. اقدام به جدایی و ترک زندگی مشترک میکند.
پیشنهاد مطالعه:
روند طلاق توافقی در ایران
بر اساس قانون مدنی کشور، حق طلاق جزو مواردی است که متعلق به زوج(یعنی مرد) است. بنابراین میتوان با رجوع به ماده 1133 قانون مدنی کشور اینطور دریافت که “مرد می تواند با رعايت شرايط مقرر در اين قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنمايد.”
پس باید به این نکته اشاره کرد که شوهر یا زوج در هر زمانی که لازم ببیند و بدون نیاز به اثبات دلیل خاصی این امکان را دارد که همسر خود را طلاق دهد.ضمناً برای جاری شدن طلاق باید صیغه طلاق در حضور دو نفر مرد عادل خوانده شود.
طلاق توافقی چیست؟
طلاق توافقی از جمله موارد طلاق است که با رضایت زوجین صورت میگیرد. و مبنای این طلاق توافق مشترکی است که دو طرف با یکدیگر کردهاند و با یک دادخواست واحد توسط وکیل دادگستری صورت میگیرد. به طور کلی این نوع طلاق در شرایطی است که ناسازگاری در ازدواج به حدی است که دو طرف با تصمیم خود تصمیم به جدایی به صورت توافقی میکنند.
در این مورد از طلاق طرفین میتوانند با مشاوره حقوقی در تماس بوده و با صحبت با یکدیگر و همچنین گرفتن مشاوره حقوقی در تمامی موارد با یکدیگر به توافق برسند. این توافقات باید در همه زمینهها اعم از حقوق مالی زن، حضانت فرزند یا فرزندان، ملاقات فرزند یا فرزندان، نفقه فرزند و ... باشد.
راحت ترین نوع طلاق ،طلاق توافقی است و کوتاه ترین زمان برای طلاق ، طلاق توافقی است که مدارک لازم برای طلاق توافقی مدارک هویتی _ سند ازدواج و گواهی عدم سازش است . زوج و زوجه میتوانند طی یک توافقنامه بین طرفین در رابطه با طلاق توافقی ، سازش کنند در طلاق توافقی طرفین باید در رابطه با مسائل مالی اعم از مهریه - نفقه – اجرت المثل - حضانت فرزندان و ایام زوجیت توافق میکنند یعنی زوجین باید در مورد طلاق طرفین و اثرات نکاح با هم توافق میکنند .گاهی در طلاق توافقی ، زوجه مهریه خود را بذل میکند در مقابل توافق زوج اما این به این معنا نیست که زوجه باید مهریه خود را بذل کند و این یک دید اشتباه در جامعه است .
پیشنهاد مطالعه:
وکیل طلاق حرفه ای، کیست؟
چه مراحلی باید طی شود تا دادخواست طلاق توافقی به ثبت برسد؟
در مرحله اول برای طلاق توافقی زوجین با هم توافق می کنند که طلاق توافقی خود را به ثبت برسانند طی یک دادخواست و هر دو زوج و زوجه باید دادخواست طلاق توافقی خود را امضا کنند و به ثبت برسانند بعد از ثبت دادخواست ، زوج و زوجه به به دادگاه صالح که برای رسیدگی تعیین شده است مراجعه می کنند در تاریخی که به زوج و زوجه ابلاغ شده است و بعد از ثبت مرحله داوری است که به داوری ارجاع داده میشود در این مرحله هر کدام زوج و زوجه یکی از افرادی نزدیک و بستگان درجه یک به دادگاه به عنوان داور معرفی میکنند تا داوران بین زوج و زوجه (طرفین) مصالحه کنند و اگر طرفین ( زوج و زوجه ) با هم سازش نکنند گزارشی مریوط به عدم سازش طرفین به دادگاه ارائه می دهند و اگر طرفین ( زوج – زوجه ) داور انتخاب نکنند دادگاه شخصی را به عنوان داور انتخاب می کند و بعد از طی شدن این مرحله باید جلسات مشاوره را شرکت کنند و تاریخ تعیین شده جلسات مشاوره را از بهزیستی در یافت کنند وباید در طلاق توافقی جلسات مشاوره طی شود و بعد از نظر مشاور دادگاه خانواده که طی صورتجلسه ای مبنی بر عدم تفاهم زوجه است ، گواهی عدم سازش صادر می شود .وقتی که گواهی عدم سازش صادر شد این گواهی عدم سازش 3 ماه مهلت دارد و طی این مدت 3 ماهه باید حکم طلاق اجرا شود. اگر این مهلت 3 ماه به پایان برسد ، گواهی عدم سازش دیگر اعتباری ندارد . در این مرحله با گواهی عدم سازش زوجین می توانند به یکی از دفترخانه ها مراجعه کرده و با شناسنامه و سند ازدواج تشریفات طلاق اجرا میشود.
پیشنهاد مطالعه:
مدت زمان اجرای طلاق توافقی چقدر است؟
مهریه در طلاق توافقی چگونه است؟
زوجین بهتر است با مراجعه به دفتر مشاوره حقوقی بیشتر با این مورد آشنا شوند. ولی به طورکلی پرداخت کلی یا جزئی از مهریه و یا حتی عدم پرداخت مهریه میتواند با توافق بین زن و شوهر صورت بگیرد. به طور کلی در طلاق توافقی مهریه در برابر حقوق طلاق برای مرد است.
در طلاق توافقی ممکن است مهریه به صورت یکجا پرداخت و یا به شکل اقساطی توسط شوهر پرداخت شود. ولی در بسیاری از موارد دیده شده است که زن از مهریه خود گذشت میکند تا به طلاق دستیابد.
ولی لازم به ذکر است برای حل این مشکل بهتر است افراد متقاضی طلاق توافقی با گرفتن یک مشاوره حقوقی طلاق نسبت به این موضوع آگاهی و اطلاعات بیشتری کسب کنند.
نفقه در طلاق توافقی چگونه است؟
نفقه هم یکی دیگر از مواردی است که در زمان طلاق توافقی باید طرفین در آن به توافق کامل برسند. فرض کنید زنی پس از ازدواج به مدت 5 سال یا بیشتر هیچگونه نفقهای از همسر خود دریافت نکرده، به همین دلیل این شخص میتواند با ارائه مدارک و اثبات این موضوع نفقه پنج سال گذشته خود را دریافت کند.
ولی باید به این نکته توجه داشت که این موضوع هم مانند مهریه یک موضوع دو طرفه است و نیاز است هر دو طرف به یک توافق جامع برسند ولی در بسیاری از موارد دیده شده است که زن برای دستیابی به طلاق از این موضوع میگذرد. ولی پیشنهاد ما برای رفع این مشکل به مانند موضوع مهریه مشاوره حقوقی طلاق برای هر دو طرف است.
نفقه فرزندان در طلاق توافقی به چه شکل است؟
نفقه فرزندان بعد از طلاق توافقی، ارتباطی به حضانت فرزندان ندارد و در صورتی که پدر وضع مالی خوبی داشته باشد و فرزندان نیاز به کمک مالی داشته باشند، پدر باید نفقه فرزندان خود را تمام و کمال پرداخت کند.
پس این مورد یعنی این که در صورتی که نگهداری فرزند به عهده مادر باشد، هیچ فرقی در بطن موضوع نکرده و پدر فرزند یا فرزندان باید نفقه را پرداخت کند و مادر هیچگونه مسئولیتی در قبال این موضوع ندارد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
- اصل سند ازدواج
- اصل شناسنامه زن و مرد
- اصل کارت ملی زن و مرد
- ثبت دادخواست طلاق توافقی
برای ثبت طلاق توافقی بهتر است افراد با مشاور حقوقی طلاق خود در تمامی موارد ذکر شده در ارتباط بوده و پس از آن باید زوجین با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی کشور و یا در مواردی به طور مستقیم به دادگاه خانواده مراجعه کنند.
پس از مراجعه زوجین به دفاتر مذکور، هر دو طرف باید دادخواست خود مبنی بر طلاق توافقی را به صورت کتبی به همراه امضاء به دادگاه تسلیم کنند. سپس دادگاه پس از بررسی اقدام به تعیین وقت نموده و این موضوع را به زوجین ابلاغ میکند.
پس از انجام مراحل بالا توسط زوجین درصورتی که هر دو طرف اقدام به داشتن وکیل کرده باشنددیگر نیازی به حضور آنان در دادگاه نیست. و در جلسه دادگاه قاضی پس از شنیدن اظهارات طرفین دو طرف را به دفتر مشاوره خانوده معرفی و پس از آن با اخذ نظر کارشناس مذکور در این حوزه مبادرت به صدور رای نهایی برای عدم امکان سازش طرفین میکند. در نهایت طرفین با مراجعه به یکی از دفاتر رسمی طلاق و در حضور دونفر شاهد عادل، خطبه عقد جاری و در شناسنامه آنها درج میشود. و پس از آن برای طرفین طلاق نامه صادر میشود.
برای ثبت دادخواست طلاق باید به کجا برویم و به کدام مرجع قضایی مراجعه کنیم ؟
برای دادخواست از طرف زوج و یا از طرف زوجه بنا بر شرایطی به ثبت میرساند و این نظر هست که ثبت دادخواست طلاق نیازی به اراده طرفین یعنی زوج و زوجه با هم ندارند یعنی هرکدام از طرفین به تنهایی میتوانند دادخواست طلاق خود را به ثبت برسانند ولی ما در طلاق توافقی است که طرفین با هم باید دادخواست خود را به ثبت برسانند.
سخن پایانی
در این مقاله تا حدودی با موضوع طلاق و در حقیقت طلاق توافقی آشنایی کلی پیدا کردیم در صورتی که هرگونه سوال در این مورد برای شما عزیزان به وجود آمده است میتوانید با تماس با کارشناسان دفتر مشاوره حقوقی اوستا این سوالات خود مطرح کنید. در نهایت از شما تشکر میکنیم بابت مطالعه این مقاله
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
تالار گفتگو حقوقی
چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: