شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر بر اساس قانون مدنی منوط بر آن است که پدر شرایط پرداخت نفقه را نداشته باشد. در خصوص پرداخت نفقه قوانین و سؤالات زیادی وجود دارد. از مهمترین مباحثی که در دادگاه های خانواده مطرح می شود بحث حضانت و نفقه فرزند است. با توجه به ماده قانون 1204 قانون مدنی ( نفقه عبارت است از مسکن، البسه، غذا و اثاث البیت به قدر رفع حاجت با در نظر گرفتن استطاعت منفع)
نفقه طبق قانون 1199 قانون مدنی بر عهده پدر می باشد و اگر پدر فوت کند یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد این تکلیف بر عهده جد پدری است و اگر جد پدری هم استطاعت پرداخت نفقه را نداشته باشد مادر پرداخت نفقه را می تواند بر عهده بگیرد.
فورم مدال درخواست تماس
اما موضوع تعیین مقدار نفقه را دادگاه های خانواده بر عهده کارشناسان می گذارند و با پرسیدن سؤالاتی در خصوص شرایط زوجین و وضع مالی پدر و جد پدری مقدار نفقه را معین می کنند با توجه به اینکه مقدار نفقه در هر شخصی یکسان نیست پس با این وجود مواردی مانند زندگی در شهر یا روستا، سطح تحصیلات، شغل و محل زندگی والدین در میزان نفقه تأثیر میگذارد. نفقه تبصره و ماده قانون زیادی دارد که هر کدام به مباحث جداگانه و مفصلی نیاز دارند. در زیر قصد داریم تنها به موضوع مطالبه نفقه از پدر شوهر و شرایط و ضوابط آن بپردازیم.
هر آنچه در خصوص شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر باید بدانید
همانطور که در مقدمه هم به صورت کلی توضیح دادیم که اگر پدر کودک نتواند نفقه کودک را پرداخت کند این حق به جد پدری داده می شود در صورتی که دادگاه تشخیص دهد که شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر امکان پذیر است و مانعی برای این کار وجود ندارد. منظور از پدر شوهر در قانون همان پدر بزرگ یا جد پدری یا پدر پدر می باشد . در این منظور از سلب پرداخت نفقه از طرف پدر کودک تنها به واسطه ی مرگ نمی باشد. در اغلب موارد پدر کودک به دلیل شرایط خاصی نظیر بیماری های صعب العلاج، معلولیت، نداشتن توانایی و ... قادر به پرداخت نفقه نمی باشد در این صورت اولین گزینه برای پرداخت نفقه جد پدری می باشد.
پیشنهاد مطالعه:
شرایط گرفتن مهریه از پدر شوهر در صورت فوت همسر پس طلاق
در مواردی هم ممکن است که پدر از پرداخت نفقه امتناع کند که در این صورت ممکن است زن دعوای مطالبه نفقه فرزند از پدر بزرگ یا گرفتن نفقه از پدر شوهر را در دادگاه خانواده مطرح کند و دادگاه در صورت احراز شرایط قانونی حکم به پرداخت نفقه توسط پدر شوهر را صادر کند. تمام این دعاوی در دادگاه خانواده انجام می شود و شخص ذی نفع که مادر کودک است به دادگاه مراجعه می کند و با تقدیم دادخواست مطالبه نفقه فرزند از جد پدری، تقاضای مطالبه نفقه از پدر بزرگ پدری را مطرح می کند.
مهمترین شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر
امروزه مراکز حقوقی بسیاری با دادن مشاوره حقوقی در رابطه با دعاوی خانوادگی و از همه مهمتر مشاور حقوقی شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر به زوجین در حل اختلافات خانوادگی کمک می کنند. برای مطالبه نفقه بچه از جد پدری باید پدر شوهر دارای شرایط زیر باشد.
فورم مدال درخواست تماس
- همانطورکه در بالا هم توضیح دادیم یکی از شرایطی که دادگاه نفقه را بر عهده پدر شوهر قرار می دهد تمکن مالی پدر بزرگ است و اگر پدر بزرگ شرایط مالی مساعدی جهت پرداخت نفقه نداشته باشد پرداخت مهریه بر عهده مادر قرار می گیرد.
- اگر فرزند از لحاظ مالی توانایی تأمین مخارج خود را داشته باشد دیگر مستحق نفقه نیست و اشتغال به کار او باعث می شود که نتوان از جد پدری درخواست نفقه داشت.
- اگر دادگاه حکم به پرداخت نفقه توسط جد پدری را داد نمی توان نفقه گذشته فرزند را از او مطالبه نمود و فقط نفقه ایام آینده بر عهده پدر بزرگ است.
مؤسسات مشاور حقوقی در رابطه با شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر
اگر بخواهید با اطلاعات جامعی در خصوص شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر اقامه دعوی کنید بهتر است ابتدا از یک موسسه حقوقی مشاوره لازم جهت شرایط لازم برای گرفتن نفقه از پدر شوهر کمک بخواهید. در این میان مؤسسات زیادی هستند که با ارائه خدمات به صورت آنلاین و حضوری فعالیت می کنند. موسسه حقوقی اوستا یکی از با تجربه ترین و پیشرفته ترین موسسه حقوقی در سطح کشور می باشد که با بهره گیری از وکلای حرفه ای و با سابقه در تمام حوزه های حقوقی و کیفری به افراد تا رسیدن به نتیجه نهایی کمک می کند. شما در سراسر ایران می توانید با خدمات این مرکز به صورت تلفنی، حضوری و آنلاین استفاده کنید.
آیا جد پدری در صورت داشتن توان مالی می تواند از دادن نفقه به نوه خود خودداری کند؟
همانطور که گفته شد شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر داشتن استطاعت مالی پدر شوهر است و اگر این استطاعت توسط دادگاه تأیید شود و فرد ملزم به پرداخت نفقه می شود هیچ امکانی وجود ندارد که از این تکلیف خود سر باز زند. اگر با این حال پدر یا جد پدری از پرداخت نفقه اشخاص واجب النفقه خودداری کنند. طبق قانون به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شوند. این مجازات برابر با شش ماه تا دو سال حبس می باشد و مادر یا فرزند می توانند با استناد به این قانون حکم جلب پدر یا پدر بزرگ را از دادگاه بگیرند.
فورم مدال درخواست تماس
آیا مدت زمان معینی برای پرداخت و شرایط گرفتن از پدر شوهر
با توجه به اینکه در شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر در قانون مدنی سن معینی در نظر گرفته نشده است و طبق عرف تا زمانی که فرزند شغل و درآمد معینی نداشته باشد که از عهده ی مخارج زندگی خود برآید، پدر یا پدر بزرگ مسئول پرداخت نفقه خواهند بود.
طبق قانون مادر یا حمایت کننده از کودک می تواند برای دختر کمتر از 9 سال و پسر کمتر 15 سال خود در دادگاه برای نفقه ی او علیه پدر و پدر شوهر به دادگاه مراجعه کند. البته اگر برای کودکان تا سن 18 سالگی حکم رشد از دادگاه گرفت می توان زمان گرفتن نفقه را تا این سنین ادامه داد.
آیا اشتغال مادری می تواند مانع از شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر شود؟
باور عمومی گاه در خصوص شرایط گرفتن نفقه از پدر شوهر وجود دارد این است که مادری که شاغل باشد نمی تواند نسبت به دریافت نفقه فرزند خود اقدام کند. این باور اشتباه گاها باعث شده است بسیاری از مادران از این حق خود جهت گرفتن نفقه امتناع کنند. اما هیچ قانونی مبنی بر نداشتن حق زنان شاغل برای اخذ نفقه وجود ندارد و زنان نیز می توانند در دادگاه اقامه دعوی کنند. شرایط زندگی و مالی مادر تأثیر مستقیمی بر میزان نفقه خواهد داشت به طور معمول مادرانی که در شرایط رفاهی خوبی به سر می برند و شاغل هستند دادگاه مقدار نفقه ی بیشتری را برای فرزندان آن ها در نظر می گیرد. برعکس برای مادرانی که در روستا و در شرایط رفاهی کمتری زندگی می کنند مقدار نفقه کمتر می باشد.
لینک کوتاه مطلب:
لینک شبکه های اجتماعی مطلب:
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: