در اکثری از مورد ها دیده شدهاست که اشخاص برای انتخاب شرابط انحصار وراثت به خطاها عدیده ای برخورد می کنند . خیلی از کسانی که عزیز خویش را از دست می دهند به صورت کلی آمادگی لازم برای انحصار وراثت را ندارند و احتمال دارد این واقعه مقطع زمان طولانی را در بر بگیرد .
پیشنهاد مطالعه:
طلاق توافقی چگونه انجام می شود؟
به همین جهت امکان دارد که دراین مقطع وراث مستلزم این باشند که داده ها خویش را درباره با این مورد بالا ببرند . دراین مطلب ما قصد داریم وضعیت انحصار وراثت و سند آن را برای شما دوستان خوب کاملا شرح دهیم . پس در ادامه با ما همراه باشید .
تعیین تکلیف ارثیه
برای مشخص و معلوم کردن ارثیه بعداز فوت هر فردی در بالا می بایست تعداد وراث به شکل کامل مشخص و معلوم شود . این حادثه بایستی از روش مراجع رسمی با به کار گیری از تشریفات مشخص شده در قانون صورت میپذیرد . بعد از معین شدن وراث مدرک انحصار وراثت به وسیله اداره ذیربط صادر می شود .
فورم مدال درخواست تماس
درباره با انحصار وراثت می بایست بهاین شکل توضیح داد کهاین کار در واقعیت عبارت است از معین کردن تعداد وراث متوفی بوسیله مراجع ذیربط در حوزه بیان شده شدهاست .
طبق قانون دولتی کشور درحالتی که که شخصی فوت نماید قضیه می بایست بوسیله سازمان ثبت احوال تصویب شده و شناسنامه شخص فسخ شود و بدین ترتیب پروسه بعدی درباره با انحصار وراثت آغاز میشود .
در مرحله اول ابتدا باید یکی از وراث با مراجعه به دادگاه شورای حل اختلاف فرم مخصوص در رابطه با انحصار وراثت را دریافت و تمامی اسامی که از فرد متوفی ارث میبرند را مشص کند و پس از آن مدارک شناسایی و اعم از کپی شناسنامه افراد را ضمیمه کند.
از دیگر اقدامات ورثه باید به معرفی دو شاهد که متقاضیان ارث را میشناسند است و پس از حضور این دو شاهد از آنها گواهی مربوطه اخذ گردد.
پس از انجام مراحل بالا یکی از متقاضیان به نمایندگی مابقی وراث فهرستی از تمامی دارایی های منقول و غیر منقول شخص متوفی تهیه کرده و به اداره دارایی منطقه محل سکونت متوفی ارائه دهد تا گواهی مالیات بر ارث را دریافت کند.
طبق ماده ماده ۲۰ قانون آئین دادرسی در امور مدنی، فرد متقاضی همراه مدارک از جمله گواهی فوت متوفی، فرم انحصار وراثت، گواهی مالیات بر ارث، شناسنامه و کارت ملی (اصل و کپی) متقاضیان دریافت ارث و استشهادیه شهود که به تأیید یکی از دفاتر اسناد رسمی رسیده باشد، به دادگاه محل سکونت مراجعه کرده و درخواست صدور گواهی انحصار وراثت را در دادخواست نوشته و به قاضی ارائه میدهد.
فورم مدال درخواست تماس
پس اقدامات گفته شده قاضی مربوط به پرونده، آن را مورد بررسی قرار داده و پس از بررسی تمامی اسناد مدارک مندج در پرونده دستور چاپ یک نوبت آگهی در یکی از روزنامههای کشور را با هزینه فرد متقاضی صادر میکند.
در صورتی که فرد متقاضی نسبت به صدور حکم قاضی اعتراضی نداشته باشد پس از یک ماه به دادگاه مراجعه میکند. لازم به ذکر است که در صورتی که اشخاصی نسبت به این موضوع اعتراض داشته باشند میتوانند ظرف مدت یک ماه اعتراض خود را اعلام کنند تا از حق کسی کسی ضایع نشود.
پس از مراحل یاد شده قاضی به استناد دلایل و مستندات پرونده، با صدور گواهی انحصار وراثت، سهمالارث وراث را براساس نسبت آنها با متوفی صادر خواهد کرد.
اشخاص ذینفع در ترکه، غیر از وراث
طلبکار یا طلبکاران شخص متوفی، به منظور تشخیص رسمی وراث برای گرفتن سهم ایشان از بدهی متوفی که به نسبت سهم الارث بر عهده آنان قرار میگیرد
وصی در مواردی که تعیین وراث برای تنفیذ و اجرای وصایای متوفی لازم است.
موصیله به خاطر حقی که نسبت به موصی به پیدا میکند، در مواردی که تنفیذ وصیت مزبور از سوی وراث لازم است.
شخصی که از اثبات وراثت شخص دیگری منتفع میگردد میتواند درخواست انحصار وراثت بدهد.مثل کسی که مالی از ترکه را از وراث خریده است.
مراجعی که متقاضیان میتوانند گواهی انحصار وراثت را تهیه کنند
فورم مدال درخواست تماس
تمامی متقاضیانی که قصد دارند که اقدام به انحصار وراثت انجام دهند میتوانند برای صدور گواهی انحصار وراثت باید به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت دائمی متوفی مراجعه کنند.
لازم به ذکر است که این افراد باید به این نکته توجه داشته باشند که رسیدگی به امور دعاوی درباره اصل و نسب متوفی و همچنین وصیت فرد و با تولیت یا وقف که ممکن است پس از فوت متوفی ایجاد شود کماکان در صلاحیت دادگاه های عمومی استت. در این صورت افراد حتی در صورتکی که نسبت به موضوعات مختلف توافق کنند امکان قابلیت طرح در شورای حل اختلاف را ندارد.
مدارک مورد نیار برای صدور گواهی انحصار وراثت
یک در خواست کتبی انحصار وراثت باید موارد متفاوتی را شامل شود این موارد را میتوان به موضوعاتی همچون، مشخصات فردی، اقامتگاه قانونی متقاضی یا متقاضیان و همچنین متوفی باشد. ضمنا تمامی وراث باید در این زمینه اقدام به تهیه مدارکی کنند که در ادامه این مدارک را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
- گواهی فوت متوفی صادر شده از سوی اداره ثبت احوال
- کپی شناسنامه وراث
- کپی عقدنامه همسر دائمی متوفی در صورت لزوم
- فرمی به عنوان استشهادیه که دال بر منحصر بودن وراث و تمامی اشخاص مربوطه داشته باشد.
- گواهی تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث به اداره امور اقتصادی و دارایی آخرین محل اقامت متوفی. در این مرحله صرفا مشخصات متوفی و اموال و دارایی های وی در فرم مخصوصی به اداره دارایی اعلام می شود و نیازی به پرداخت مالیات نیست.
- رسیدگی به دعاوی درباره احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه، زرتشتی، کلیمی یا مسیحی در هر مورد بر اساس قواعد همان کیش و آیین انجام می شود بنابراین در صورتی که متوفی از اقلیت های مذهبی باشد نظر مرجع مذهبی مربوطه درباره تقسیم ماترک باید همراه درخواست ارائه شود
ارایه دادخواست به شورای حل اختلاف
گواهی حصر وراثت به موجب دادخواستی که به شورای حل اختلاف ارایه میشود و با انجام تشریفاتی که در قانون امور حسبی پیشبینی شده است، صادر میشود.دادگاه پس از ملاحظه اسناد و مدارک مربوط، با هزینه متقاضی، درخواست وی را یک نوبت در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار یا محلی آگهی میکند. پس از گذشت یک ماه از تاریخ نشر آگهی در صورتی که کسی به آن اعتراض نکند بدون تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از وراث، گواهی انحصار وراثت که بیانگر مشخصات و تعداد وراث و نسبت آنها با متوفی و سهم آنها از ماترک است، صادر میکند.صدور گواهی تصدیق حصر وراثت بدان معناست که ورثه فرد متوفی منحصر به افرادی است که نامشان در این گواهی قید شده است.
فورم مدال درخواست تماس
ارث زوجه از اموال متوفی
در گذشته زوجه از اموال غیرمنقول مانند زمین اعم از عین یا قیمت آن ارث نمیبرد و به طور طبیعی در گواهی انحصار وراثت نیز منعکس میشد که زوجه حسب مورد از یک چهارم یا یک هشتم اموال منقول ارث میبرد. این در حالی است که با اصلاح قانون مدنی که بر اساس آن زوجه از قیمت اموال غیرمنقول نیز ارث میبرد، به طور طبیعی این موضوع در گواهی انحصار وراثت نیز منعکس میشود. در حقیقت زوجه از حیث اینکه در همه اموال سهم دارد، مشابه سایر وراث است.چنانچه در زمان فوت متوفی، مورث (ارثبر) جنینی باشد که در صورت زنده متولد شدن از متوفی ارث خواهد برد، نمیتوان درخواست گواهی انحصار وراثت را تا تعیین وضعیت جنین ارایه کرد و چنانچه درخواست شده باشد رسیدگی باید متوقف شود.
آثار صدور گواهی انحصار وراثت
مطابق ماده 370 قانون امور حسبی، پس از صدور گواهی انحصار وراثت، ورثه و اشخاص ذینفع میتوانند بر اساس گواهی صادرشده اموال و مطالبات متوفی را از اشخاص متصرف یا مدیون مطالبه کنند. البته واضح است که در صورت تعدد وراث، اموال و مطالبات مزبور باید به هر شخصی که وراث جمعاً تعیین میکنند، تسلیم شود؛ زیرا اموال مزبور بین ورثه و اشخاص ذینفع که حقی در ترکه دارند، مشاع بوده و تصرف در مال مشاع بدون اذن همه شرکا ممکن نیست. همچنین مطابق ماده 374 قانون امور حسبی، در صورتی که مال غیر منقولی به نام متوفی ثبت شده باشد با تسلیم گواهی انحصار وراثت مربوط به متوفی، ملک مزبور به نام وراث و اشخاص ذینفع ثبت خواهد شد.
فورم مدال درخواست تماس
اعتراض به گواهی انحصار وراثت
اگر فردی به گواهی صادرشده درباره انحصار وراثت اعتراضی داشت، میتواند اعتراض خود را اعلام کند، به طور مثال یکی از ورثه ممکن است اعتراض داشته باشد که نامش در گواهی قید نشده است همچنین ممکن است موصیله (فردی که وصیت به نفع او انجام شده است) یکی از اعتراضکنندگان به گواهی انحصار وراثت باشد.
اشخاصی که میتوانند به گواهی انحصار وراثت اعتراض کنند، عبارتند از:
1- دادستان یا رییس حوزه قضایی: مطابق ماده 367 قانون امور حسبی، در همه مواردی که دادستان تشخیص دهد که متوفی بلاوارث بوده و درخواست اشخاص برای صدور تصدیق بیاساس است، میتواند به درخواست تصدیق وراثت اعتراض کند. همچنین وی میتواند در صورتی که متوفی را بلاوارث بداند، به تصدیق انحصار وراثت در موردی هم که تصدیق مسبوق به آگهی نبودهاست، اعتراض کند و در هر حال دادستان حق دارد از رأی دادگاه تقاضای تجدیدنظر کند.
فورم مدال درخواست تماس
البته تا زمانی که برای محجور، قیم و برای غایب، امین معین نشده است، دادستان میتواند به نام محجور و غایب به درخواست تصدیق انحصار وراثت اعتراض کند که این موضوع در ماده 368 قانون امور حسبی بیان شده است.
2- اشخاص ذینفع: در صورتی که گواهی انحصار وراثت به زیان وراث یا اشخاص ذینفع صادر شود، هر یک از آنها میتوانند به آن اعتراض کنند؛ مثلا اگر نام یکی از وراث متوفی در گواهی انحصار وراثت ذکر نشده باشد، نامبرده میتواند با ارایه دلایل و مستندات نسبت به صدور گواهی مزبور اعتراض کند. مطابق ماده 369 قانون امور حسبی، رای دادگاه در این مورد قابل تجدیدنظرخواهی است.
گواهی انحصار وراثت متوفی خارجی
ماده 356 قانون امور حسبی بیان میکند: تصدیق صادره از مقامات صلاحیتدار کشور متوفی راجع به وراثت اتباع خارجه با انحصار آن پس از احراز اعتبار آن در دادگاه ایران از حیث صدور و رعایت مقررات مربوطه به اعتبار اسناد تنظیمشده در خارجه قابل ترتیب اثر خواهد بود.به طوری که ملاحظه میشود ماده فوق اعتبار گواهی انحصار وراثت صادره از مقامات صلاحیتدار کشور متوفی را که مربوط به وراثت اتباع خارجه یا انحصار آن است، منوط به احراز صدور آن و رعایت مقررات مربوط به اعتبار اسناد تنظیمشده در خارج کرده است.مقررات مربوط به اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور نیز در ماده 1295 و 1296 قانون مدنی آمده است.
فورم مدال درخواست تماس
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
تالار گفتگو حقوقی
چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: