مهریه یکی از موارد مهم برای شرایط ازدواج است که باید زوجین به آن توجه لازم را داشته باشند. طبق احکام و قوانین مدنی کشور محدودیت ها و شرایطی برای مهریه زوجین گذاشته شده است که باید به آن توجه داشت. در این مقاله ما سعی داریم تمام موارد قانونی مربوط به مهریه را به شما عزیزان توضیح دهیم پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
در زمان عقد و خواندن صیغه نکاح بین زوجین زوج چیزی را به زوجه تقدیم میکند که در اصطلاح فقهی به آن مهریه گفته میشود. در قوانین فقهی محدودیتی برای مقدار مهریه تعیین نشده است، و در حقیقت این موضوع توافقی است بین زوجین برای تعیین مهریه مورد نظر، مهریه میتواند هر چیزی باشد از جمله طلا، پول، املاک و...
مهریه در قانون
بر اساس قاون حمایت از خانواده که در مجلس شورای اسلامی در سال 1391 تصویب شده است، حد قانونی مهریه برای مطالبه توسط زن تا میزان 110 سکه تمام بهار آزادی اعلام شده است، مطالبه مقدار بیش از 110 سکه بستگی به توانایی مالی زوج برای پرداخت مهریه دارد.
در حقیقت این موضوع به این معناست که دادگاه فرض را بر این میگذارد که زوج توانایی مالی پرداخت مهریه را دارد و در صورتی که ثابت شود که زوج توانایی پرداخت مهریه را بر اساس مقدار تعیین شده را حتی به صورت اقساط ندارد، دادگاه برای وی حکم حبس صادر میکند.
لازم به ذکر است که در مهریه های تا مقدار 100 سکه نیازی به اثبات زوجه برای استطاعت مالی زوج نیست و در این مورد خود زوج باید با حضور در دادگاه باید عدم استطاعت خود در پرداخت مهریه را ثابت کند.
در ادامه باید به این نکته نیز اشاره کرد که در مهریه های بالای 110 سکه این زوجه است که باید با حضور در دادگاه اثبات کند که زوج توانایی پرداخت این مقدار سکه را دارد.
مهریه عند الاستطاعه
در مورد مهریه های عند الاستطاعه باید به این نکته اشاره کرد که زوجه باید ثابت کند که زوج استطاعت پرداخت مهریه تعیین شده را دارد. در صورتی که این اتفاق رخ دهد زوج ملزم به پرداخت مهریه است.
لازم به ذکر است که در مهریه عند الاستطاعه مدت زمانی برای پرداخت وجود ندارد و از لحاظ تئوری صحت و عدم صحت آن در میان حقوقدانان اختلاف نظر است، اما زوجه که این شرط را قبول میکند باید بپذیرد که هر زمانی که زوج اعلام عدم استطاعت مالی داشته باشد نمیتواند از وی مطالبه داشته باشد.
همچنین باید به این نکته اشاره کرد که در صورتی که زوج برای پرداخت مهریه تقلب کند و یا قسمتی از سرمایه خود را به دادگاه اعلام نکند از طرف دادگاه حمایت نمیشود. و همچنین باید گفت که در شرایطی که زوج بتواند عدم استطاعت مالی خود در پرداخت مهریه را به دادگاه ثابت کند حکم حبس وی ملغی خواهد شد.
مدارک مورد نیاز برای مطالبه مهریه
- اصل سند ازدواج
- اصل شناسنامه
- کپی کارت ملی و اصل آن
نحوه دریافت مهریه توسط زوجه
برای دریافت مهریه از سه مرحله توسط زوجین طی میشود که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
- در مرحله اول اظهارنامه توسط زن برای مرد ارسال میشود.
- پس از آن از طریق اجرای ثبت به دادگاه ارسال میشود.
- مرحله آخر زن از طریق دادگاه اقدام به دریافت مهریه خود میکند.
لازم به ذکر است که پس از انجام مراحل بالا یک مهلت 20 روزه برای زوجین وجود دارد که اقدام به نظرخواهی کند. در این مدت زوجین این امکان را دارند که نسبت به رأی دادگاه اعتراض کنند. پس از آنکه رأی دادگاه قطعی شد، زوجه میتواند ماده 2 قانون نحوه اجرای حکومت مالی را به اجرا در آورد. این بدان معناست که اگر مرد بدهی را پرداخت نکند به زندان میرود. ولی باید به این موضوع نیز اشاره داشت که اگر فرد توسط دادگاه معسر شناخته شود، دادگاه رأی به تقسیط مهریه خواهد داد.
اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را داشته باشد و از دادن آن سر باز بزند، زوجه حق دارد که مهریه خود را به اجرا بگذارد و در صورتی که طی مدت زمان 10 روز دارای های شوهر را معرفی کند، نسبت به توقیف اموال وی فورا اقدام خواهد شد.همچنین اگر دارایی مرد فقط درآمد وی باشد باید تا یک چهارم آن را به زوجه تحویل دهد تا زمانی که مهریه به صورت کامل پرداخت شود.
سخن پایانی
باید در رابطه با مهریه این را هم اضافه کرد که مرد تا زمان پرداخت کامل مهریه حق خروج از کشور را ندارد، اما در صورتی که اموالی غیر از حقوق ماهیانه خود داشته باشد، دادگاه آن را فروخته تا مهریه پرداخت گردد.
در نهایت به این موضوع نیز باید اشاره کرد که اگرمرد توانایی مالی نداشت، زن میتواند به دادگاه خانواده مراجعه کند و دادخواستی مبنی بر استرداد مهریه به دادگاه بدهد. پس از آن دادگاه دادخواست وی را رسیدگی کرده و در صورتی که زوجه مستحق دریافت مهریه باشد، دادگاه حکم به پرداخت مهریه میدهد.
در صورت بروز مشکلات در هر زمینه حقوقی می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: