وصول سفته از دو روش زیر صورت می گیرد:
- از طریق اجرای اسناد رسمی
- از طریق مراجع قضایی دادگستری
که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها خواهیم پرداخت. همچنین به سوالات کلیدی تر پیرامون این موضوع نیز پرداخته خواهد شد. به طور کلی در این مقال به مطالب زیر پرداخته شده است:
- آشنایی با مفهوم سفته
- نکات مهم و کلیدی پیرامون وصول سفته
- راه وصول سفته
- آشنایی با راه های وصول سفته برای کاهش مشکلات
- راه های قانونی برخورداری از مزایای سفته
قبل از آن که به سراغ مبحث وصول سفته و راه های مختلف آن برویم بهتر است تا قدری با مفهوم سفته آشنا شویم.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مسئله درباره چک یا سفته می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
سفته چیست؟
سفته نوعی سند اعتباری است که امضا کننده بر مبنای آن تعهد می دهد تا در زمان مقرر و یا عندالمطالبه مبلغی را که در سفته مشخص شده در وجه حامل، فرد معین یا به حواله کرد پرداخت نماید.
سفته علاوه بر امضاء یا مهر متعهد باید مشخص کننده ی موارد زیر نیز باشد:
- مبلغ تعهد شده
- گیرنده وجه
- تاریخ
در حال حاضر سفته در اقتصاد به عنوان یک وسیله اعتباری شناخته می شود که نقش مهمی را در تامین منابع سرمایه گذاری به صورت کوتاه مدت ایفا میکند. در این میان می توان به شرکت های بزرگی اشاره کرد که با صدور سفته و تنزیل آن نزد بانک ها بسیاری از گره ها و مشکلات مالی خود را برطرف می سازند. همچنین یکی دیگر از عوامل اعتبار و رواج سفته برخورد نظام بانکی با این اسناد است.
نکات مهم و کلیدی پیرامون وصول سفته
حتما هر یک از شما دوستان تا کنون بار ها دیده اید که سفته در جا های مختلف شهر، در دکه های روزنامه فروشی، دست فروشانی که سیگار، سیمکارت اعتباری، شارژ موبایل و کارت اینترنت و ... را بساط کرده اند، به فروش می رسد. همچنین در جاهای مختلفی با عبارت «سفته موجود است» مواجه شده اید. درست در این مواقع است که بسیاری از افراد با خود گمان می کنند که سفته چه وسیله خوبی و راحتی است که همه می توانند هر زمان که خواستند آن را خرید و فروش کرده و کار خود را راه بیندازند و حتما در مقابل چک با سختی های آن بسیار کاربردی تر است. اما با تمام این تفاسیر باید توجه داشت که سفته یک روی دیگر هم دارد. رویی که اگر با جایگاه آن و اصول وصول سفته آشنا نباشید با مشکلات زیادی مواجه خواهید شد. اگر سری به دادگاه ها بزنید متوجه خواهید شد که به دلیل همین آشنا نبودن با جزئیات وصول سفته و جایگاه آن و با خیال این که سندی سهل الوصول است افراد زیادی با مشکل رو به رو شده اند. لذا در قسمت بعدی راه های وصل سفته را برای شما مطرح می کنیم تا قدمی در کاهش این مشکلات برداشته باشیم.
در ادامه به موارد زیر پیرامون وصول سفته خواهیم پرداخت:
- راه وصول سفته چیست؟
- آشنایی با راه های وصول سفته برای کاهش مشکلات
به طور کلی برای وصول سفته می توان از ۲ طریق زیر اقدام کرد:
اولین راه وصول سفته : از طریق اجرای اسناد رسمی
از آن جایی که سفته از سری اسناد لازم الاجرا به شمار می رود، چنانچه که دارنده ی سفته طبق قانون به وظایف خود عمل کرده باشد برای وصول سفته می تواند علیه افراد زیر:
- صادرکننده
- پشت نویس
- ضامن سفته
به محل اجرای اسناد رسمی که در اداره ثبت قرار دارد، مراجعه کرده و نسبت به توقیف اموال بلامعارض اشخاصی که در بالا ذکر شد، و همینطور وصول سفته و طلب خود اقدام نماید.
دومین راه وصل سفته: از طریق مراجع قضایی دادگستری
دارنده سفته می تواند با تقدیم کردن خواست حقوقی که علیه یک یا تمام مسئولان سند تجاری تنظیم شده است، نزد مراجع قانونی مبنی بر وصل سفته و طلب خود اقامه دعوی نماید. در این صورت چنانچه مراحل قانونی به محکومیت قطعی صادرکننده منجر شود، سپس می توان از روش زیر اقدام کرد:
اگر در فرایند قانونی اموالی از محکوم تحصیل نشد، میتوان به استناد قوانین مربوط به روش های اجرای محکومیت های مالی، درخواست بازداشت شخص محکوم را از جانب دادگاه دریافت نمود.
دارنده ی سفته چگونه می تواند از مزایای قانونی وصول سفته برخوردار شود؟
برای برخوداری دارنده سفته از مزایای قانوی آن در زمان وصول سفته لازم است تا دقیقا در زمان سررسید، نسبت به مطالبه و وصول سفته اقدامات قانونی را انجام دهد. چنانچه وصول سفته انجام شود قضیه به پایان می رسد. اما در صورت عدم وصول سفته، لازم است تا دارنده ی سفته در مدت ۱۰ روز از تاریخ سر رسید، نسبت به واخواست سفته اقدام نماید. واخواست اعتراضی رسمی است که در مواقع وصول نشدن سفته علیه صادرکننده آن انجام می شود. با توجه به این موضوع که ضروری است تا واخواست به صورت رسمی به صادرکننده ابلاغ گردد، لذا در برگه های چاپ شده از جانب وزارت دادگستری صادر می گردد. همچنین این بانک ها نیز واخواست نامه های چاپی مخصوص به خود را دارند. در واخواست موارد زیر ذکر می شود:
- رونوشت کامل سفته
- دستور پرداخت وجه سفته (که به وسیله دادگاه انجام می شود.)
مزایای استفاده از واخواست سفته نیز موارد زیر هستند:
بهره مندی از مزایای قانونی مانند:
- خسارت تاخیر تادیه
- توقیف اموال قبل از صدور حکم
- و سایر مزایای تجاری
نکته: باید توجه داشت که بدون واخواست نیز نیز می توان نسبت به مطالبه وجه و وصول سفته اقدام نمود. اما در این صورت دیگر کارایی سفته مانند یک رسید عادی شده و دعوی ناشی از آن نیز متزلزل خواهد گشت.
جمع بندی مباحث
هر آن چه در خصوص آشنایی با وصول سفته و جزئیات این سند اعتباری لازم بود گفته شد. امید است با بیان این مطالب و آشنایی با مباحث حقوقی بتوانید از بروز هر گونه مشکل حقوقی جلوگیری کرده و تمامی مراحل قانونی و حقوقی کار های خود را با موفقیت و بدون بروز هر گره و مشکلی پشت سر بگذارید. در پایان همواره توجه داشته باشید که ضروری است تا قبل از خرید و فروش و استفاده از سفته از تمامی قوانین و جزئیات آن آگاه باشید. آگاهی از مسائل حقوقی و قانونی روند کار را آسان تر کرده و از پیش آمدن هر خللی در کار جلوگیری به عمل خواهد آورد.
در صورت داشتن هرگونه سوال یا مسئله درباره چک یا سفته می توانید از مشاوره حقوقی - وکیل متخصص در موسسه حقوقی اوستا بهرمند شوید:
راه های ارتباطی:
- تماس با شماره تلفن ثابت : 70700007-021
- تالار گفتگو حقوقی
- چت انلاین با مشاوران
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: