قبل از پرداختن به موضوع مقاله لازم به ذکر است که به دلیل پیچیدگی این مبحث بهتر است تا قبل از هر کاری از مشاوره متخصصان این امر از طریق مشاوره حقوقی استفاده کنید تا به صورت جامع بر ابعاد حقوقی این مبحث آگاه شوید.
مطلب تصادفی:
طلاق توافقی آسان ترین شیوه طلاق است.
برای اینکه یک سوء پیشینه کیفری به وجود بیاید باید چند مرحله طی شود تا منجر به پیدایش این سابقه کیفری شود. در زیر به این مراحل اشاره کرده و آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
وقوع جرم
آیا میشود هر فعلی را جرم دانست؟در پاسخ به این سوال باید به ماده 2 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اشاره کرد که قانونگذار در این ماده جرم را به صورت زیر تعریف میکند:
هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب میشود.
افراد ممکن است به دلایل مختلفی مرتکب جرم شده و دارای سوء پیشینه کیفری شوند:
- به صورت حرفهای و سازمانیافته مرتکب جرم شوند.
- بر اثر عدم آگاهی از قوانین دچار ارتکاب جرم شوند.
- به دلیل سن کم مرتکب جرم شوند.
دلیل ارتکاب جرم هر چه که باشد در میزان و نوع مجازات تاثیری نداشته و به عبارت دیگر جهل به قانون رافع مسئولیت کیفری نخواهد بود.
برای اینکه شاهد پیدایش سوء پیشینه کیفری باشیم ابتدا باید شاهد وقوع یک جرم بوده و مرتکب تحت تعقیب قرار گیرد.
به عنوان مثال شخصی را تصور کنید که مرتکب سرقت شده و با این کار دارای سوء پیشینه کیفری میشود.
شروع به تعقیب متهم
امروزه به دلیل تراکم بالای جمعیت و همچنین وقوع جرم در خفا برخی از این جرایم واقع میشود لیکن کشف نشده و متهم آزادانه به زندگی خود ادامه میدهد.
برای اینکه سوء پیشینه کیفری در سجل کیفری شخصی درج شود باید علاوه بر وقوع جرم آن جرم کشف شده و متهم تحت تعقیب قرار گیرد.
دادرسی و صدور حکم
پس از آنکه جرمی واقع شده و توسط ضابطین دادگستری کشف شود پرونده جهت انجام تحقیقات مقدماتی به دادسرا ارجاع داده میشود و دادسرا نیز پس از تکمیل این تحقیقات اگر این اتهام را وارد بداند با صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه ارسال میکند.
اگر دادگاه پس از رسیدگی به پرونده حکم بر محکومیت متهم را صادر کند در اینجا است که سوءپیشینه کیفری به وجود میآید.
حال سوال اصلی این است که این سابقه کیفری چه تاثیری میتواند بر زندگی ما بگذارد؟
بسیاری از انسانها ممکن است بر اثر وقوع اشتباهاتی مرتکب جرم شده و سجل کیفری خود را دچار خدشه کنند.
متاسفانه به محض اینکه شخصی مرتکب جرم شده و محکوم میشود برچسبی بر پیشانی خود احساس میکند که جامعه آن را بر وی تحمیل کرده است.
به عنوان مثال شخصی را تصور کنید که مرتکب جرمی شده و مدتی را در زندان گذرانده و اینک که به جامعه بازگشته جامعه از پذیرش وی سر باز میزند و حتی در برخی مواقع شخص مذکور از پیدا کردن یک شغل مناسب نیز معذور است.
سوء پیشینه کیفری میتواند دارای آثار مخربی باشد.به عنوان مثال اگر شخصی قصد داشته که وکیل دادگستری شود اگر دارای سابقه کیفری موثر باشد این امر برای وی ممکن نیست تا بتواند وکیل دادگستری شود و این خود محرومیتی است که شامل مرتکبین جرائم سنگین یا متوسط میشود.
موسسه حقوقی اوستا
موسسه حقوقی اوستا در زمینههای مختلف حقوقی فعالیت میکند و جز اولینها در ایران برای ارائه مشاوره آنلاین است که با استفاده از وکلا و کارشناسان مجرب و متخصص آماده ارائه خدمات مختلف حقوقی به شما مخاطبین عزیز است. شما میتوانید با اخذ مشاوره آنلاین از طریق سایت موسسه حقوقی اوستا از کلیه ابعاد دارا بودن سابقه کیفری مطلع شوید و بر تاثیر آن بر زندگی خود آگاه شوید.
لازم به ذکر است که سوء پیشینه کیفری در بعضی از کشورها حتی در تحصیل مجرم نیز تاثیر گذاشته و روند تحصیل را دچار اختلال میکند.
بسیاری از افراد هنگامی که محکوم میشوند تنها به فکر زندان هستند در حالی که پیامدهای ارتکاب جرم بیش از این چیزها است و فرد دچار محرومیت اجتماعی نیز شده و در عین حال خانواده خود را نیز دچار مشکل میکند.
حتی اگر محکوم نشوید و دارای سابقه کیفری نشوید باز هم این رفت و آمد در محیط دادسرا میتواند برای شما استرسزا باشد.
بهترین کار ممکن این است که قبل از انجام هر کاری با متخصصان و وکلای مجرب مشاوره کرده و در صورت نیاز وکیل اخذ کرده و از خود دفاع کنیم تا از پیامدهای این جرم بکاهیم.
نتیجه گیری
در این مقاله کوتاه سعی کردیم به گوشهای از آثار مخرب سوء پیشینه کیفری اشاره کنیم و آن را مورد بررسی قرار دادیم و به این نتیجه رسیده که متاسفانه گاهی مجرم بعد از گذراندن مجازات خود باز هم در ورود دوباره به جامعه دچار مشکل میشود که به نظر میآید که حقوقدانان باید به فکر اصلاح این امر باشند و مقدمات ورود دوباره فرد به جامعه را فراهم کنند.
منبع: Stu News
نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید: